Rozhovor s místostarostou Uherského Hradiště Evženem Uhrem

22. 6. 2009 | 12:06

Místostarosta Uherského Hradiště a dlouholetý člen KDU-ČSL Evžen Uher přestoupil do TOP 09. V rozhovoru se dozvíte důvody jeho rozhodnutí.

Když dostal nabídku od Miroslava Kalouska k „přestupu“ do nově se rodící strany TOP 09, neváhal. Ani na okamžik. Není totiž žádným tajemstvím, že je jeho příznivcem. Pětapadesátiletý Evžen Uher z Uh. Hradiště, dlouholetý člen KDU-ČSL a místostarosta města, změnil „dres“ a stal se členem přípravného výboru TOP 09. „Kalousek mi je politickými názory a postoji blízký. Léta jsme v pravidelném kontaktu, své názory navzájem známe, proto mi nabídl spolupráci,“ přikyvuje Uher, který v týdnu založil místní organizaci v Uh. Hradišti.

* V KDU-ČSL jste působil sedmnáct let, poslední dva roky jako člen okresního výboru. A nejednou za sebou zavřete lidovecké dveře. Proč?

Určitě jsem se nerozhodl ze dne na den. Se způsobem práce KDU-ČSL jsem nespokojený už tři čtyři roky. Na místní úrovni jsem kritizoval špatnou politickou práci, hlavně pak malý zájem o problémy jednotlivých obcí a o posílení lidoveckých pozic v místních samosprávách. Zbytečně se kladl velký důraz na společenské akce, organizování plesů, slavností či zájezdů. Situaci jsem kritizoval a chtěl ji změnit. Na letošní okresní konferenci jsem představil konkrétní vizi změny, ale marně. Pochopil jsem, že mé usilí nemá žádný smysl. Z pohledu „velké politiky“ se mi nelíbí zřetelný posun doleva. Kopat za tým, který se zabývá myšlenkami na progresivní zdanění apod., je pro mě nepřijatelné!

* A co nabízí TOP 09 „křesťanskému“ Slovácku?

Jsem přesvědčený, že ústřední myšlenka na zastavení neustálého zadlužování země, s níž přícházíme a kterou se hlavně odlišujeme od KDU-ČSL, najde na Slovácku své příznivce. Ostatně už se hlásí plno mladých a schopných lidí, což se nám v KDU-ČSL nikdy nepodařilo.

* V týdnu jste založili místní organizaci TOP 09 v Uh. Hradišti. Blíží se parlamentní volby, za rok komunální. Jaké máte ambice, cíle?

Hlavně se chceme zaměřit na přípravu komunálních voleb a zaútočit na samosprávy s mladými lidmi. Ale už parlamentní volby asi hodně napoví o našich pozicích.

* Už i vrabci na střeše si štěbetají o spolupráci TOP 09 s hnutím Starostové a nezávislí. Co se chystá?

Se starosty kolem sucholožského Petra Gazdíka opravdu budeme spolupracovat, formy a způsoby se však aktuálně projednávají.

* Od roku 2002 působíte ve funkci místostarosty Uh. Hradiště za KDU-ČSL. Nemáte obavy, že přestupem do TOP 09 o pozici přijdete? Koaliční dohoda přece jen zajišťuje post lidovcům, nikoliv TOP 09...

Záleží, jak rozhodne zastupitelstvo. Za TOP 09 však se vší odpovědností říkám, že naší prioritou je na prvním místě zájem města. Chceme zachovat stávající složení zastupitelstva i rady, protože se podle mě osvědčilo. A navíc se blíží konec volebního období. Velká změna by mohla přinést nestabilitu, což si nikdo nepřeje.
Petr Čech
Dobrý den s kurýrem, 22. 6. 2009, rubrika: Zpravodajství ze Slovácka, strana: 2