Rodina mi schválí, zda jít do vlády

Rozhovor s poslancem TOP 09 Petrem Gazdíkem

10. 6. 2010

* Co z programu Starostů a nezávislých prosazujete v koaličním vyjednávání?

Starostové a nezávislí a TOP 09 jsou dvě strany téže mince – tvořili jsme společný program a ve společném logu je napsáno TOP 09 s podporou Starostů. Co jsme chtěli prosadit do programu TOP 09, jsme si již dávno prosadili.

* Nemáte strach, že se v TOP 09 rozpustíte?

Ne. Naším úkolem je regionální politika, a v té je značka Starostové a nezávislí o hodně lepší než značka jakékoli politické strany. Když kandidujete za ČSSD, ODS nebo TOP 09 v obci, která má 500 až tisíc obyvatel, odradíte velkou část voličů. Naše značka ale voliče neodrazuje.

* Do programu TOP 09 jste si prosadili spravedlivější rozdělení daní mezi obce. Jak si ho představujete?

Jsem již tři roky členem komise ministerstva financí, která se zabývá právě rozpočtovým určením daní. Na začátku našeho boje byl rozdíl mezi Prahou a nejmenší obcí 6,5násobný. Díky žalobě naší obce Suchá Loz u Evropského soudu pro lidská práva a ústupkům vlády a ministra financí Miroslava Kalouska, který naše snahy chápal, se rozdíl snížil na 4,5násobek. V Evropě je běžný 2,5- až trojnásobek. Ten je i v programu TOP 09.

* Obce budou mít letos hubenější výnos kvůli nižším daním…

Loni jsme si pohoršili proti 2008 o 15 procent, letos to bude dalších 10 procent. Řada starostů nemá ani na mandatorní výdaje, a proto s úsměvem pohlížím na reakce ministerstev, když se jim má snížit příjem o pět či deset procent. Nás starostů se také nikdo neptal.

* Co by měla vláda pro obce udělat?

Zrušit 270 národních dotačních titulů včetně porcování medvěda. Jak může pražský úředník rozhodnout, zda chodník potřebuje spíše Horní Dolní, nebo Dolní Horní? Tyto prostředky by měly být převedeny na obce.

* Byl jste jen starostou, teď jste poslancem a vyjednáváte o vládě. Co to pro vás znamená?

Obrovskou odpovědnost. Uvědomuji si, že bude dobře, jen když se podaří zastavit zadlužování a prosadit vládu práva. Je to spíše hodně práce než sláva a privilegium.

* Nebyl to trochu šok, získat tolik zodpovědnosti?

My starostové jsme na zodpovědnost zvyklí. Mít zodpovědnost za občany či za celou zemi je podobné.

* Jak budete zvládat starostování, šéfování hnutí a poslaneckou práci?

Až zjistím, že bych z toho něco vykonával špatně, tak se některé z funkcí vzdám.

* Co vám řekli doma, že budete častěji v práci?

Rodina na to byla připravena a je již zvyklá, protože starostou musíte být také 24 hodin denně. Kdyby s mou kandidaturou manželka nesouhlasila, tak bych nikam nešel.

* Co řeknete Karlu Schwarzenbergovi, až vás bude chtít mít ve vládě?

Bude záležet na něm, ale myslím, že pro každou začínající politickou stranu v parlamentu je důležitějším úkolem udržet jednotu, protože se objeví řada problémů. Proto bych se raději v poslaneckém klubu starostů a TOP 09 věnoval udržování jednoty.

* Chtěl byste být raději předsedou klubu než ministrem?

Přesně tak. To bude záležet na našich poslancích, ve čtvrtek máme první zasedání. Hyn sa hukáže. Ministerstvo bych musel konzultovat s rodinou, protože je to více rozhodnutí rodiny než mě samotného.

Právo, 10. 6. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme