Referendum proti stavbě radnice v Praze 10 podpořilo 6000 lidí

Organizátoři referenda proti výstavbě nové radnice v Praze 10 za stamiliony korun získali již tři čtvrtiny podpisů potřebných k jeho vypsání. Pod žádost se podepsalo více než 6000 lidí, sdělili ČTKiniciátoři z TOP 09, koalice Vlasta a občanských iniciativ. Vedení radnice iniciativu považuje za předvolební boj.

26. 6. 2014

Aby bylo referendum vyhlášeno, musí organizátoři sehnat 8400 podpisů obyvatel městské části. Zájem lidí prý je velký. "Lidé vnímají, že je výstavba radnice otázkou, která se jich přímo týká. Vědí, že veřejné peníze, které se zde proinvestují, budou velmi výrazně chybět jinde," uvedl člen přípravného výboru za TOP 09 Radek Lojda.

Organizátoři by chtěli, aby bylo referendum vyhlášeno na termín konání komunálních voleb, tedy 10. a 11. října, aby se ho zúčastnilo dostatečné množství lidí. Praha 10 chce novou budovu postavit kvůli špatnému stavu současného sídla. Projekt dlouhodobě kritizuje opozice, je podle ní předražený. Raději by proto viděla rekonstrukci nynější budovy úřadu. Vedení Prahy 10 kritiku označuje za předvolební boj. Zadávací řízení na stavbu radnice již vedení městské části zveřejnilo na začátku dubna, termín oficiálního vypsání byl na serveru veřejných zakázek ministerstva pro místní rozvoj několikrát prodloužen.

Praha 10 počítá, že za nové sídlo zaplatí 775 milionů korun. Vítěz výběrového řízení má zajistit pozemek, samotnou stavbu, studii nového sídla i technický dozor, nebo projektovou dokumentaci. Žhavým kandidátem je parcela na Hagiboru, terá již před časem byla městské části nabídnuta.

ČTK
Osobnosti: Radek Lojda