Putnová: Volba předsedy TAČR – příliš mnoho náhod

4. 3. 2016

Na Radě vlády pro vědu, výzkum a inovace proběhla volba kandidáta na předsedu Technologické agentury České republiky. Volba přináší řadu otazníků a ukazuje na zvláštní sérii náhod, které volbu provázely. 

Například: termín podávání návrhů byl do 10. února a návrh mohly podat fyzické a právnické osoby, zabývající se výzkumem, vývojem a inovacemi. Ale 5. února byl termín pro podávání návrhů prodloužen do 15. 2., a to bez udání důvodu. V této lhůtě se přihlásil jediný kandidát (Petr Očko), který byl posléze zvolen.

Kompletní materiál a nominace kandidátů neprošly mezirezortním připomínkovým řízením. Bylo to poprvé od roku 2009. Volby od té doby proběhly čtyřikrát. Ale vždy po řádném připomínkovém řízení.

Současná předsedkyně TAČR Rut Bízková, kterou nominovalo 58 výzkumných subjektů, rozhodnutím vicepremiéra Bělobrádka vypadla z druhého kola volby. Při stejném počtu hlasů mezi Pavlem Komárkem a Rut Bízkovou, dostal zelenou díky Bělobrádkovi, Pavel Komárek. Ten ovšem na předsedu nekandidoval. Takže se vítězem voleb automaticky stal Petr Očko.

Taky se Vám to zdá zvláštní? Navíc pan vicepremiér Bělobrádek navrhl jednání o jmenování předsedy TAČRu ve vládě jako bod bez rozpravy. Vadí snad panu vicepremiérovi, když se o volbě mluví?  

Anna Putnová, místopředsedkyně klubu TOP 09 a Starostové

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme