Putnová: Studující matky by neměly platit za delší studium

18. 4. 2012

Každý, kdo si prodlouží dobu studia na vysoké škole nad řádný termín, tak musí platit. Skupina poslanců TOP 09 a Starostů ale usoudila, že není tak úplně fér, aby se toto nařízení vztahovalo i na studující matky, které se starají o dítě. Návrh, na jehož základě by studující matky za prodloužení studia neplatily, dnes měla na stole vláda. Předsedkyní sněmovního školského výboru je Anna Putnová, poslankyně TOP 09 a Starostů. Dobrý den.

Dobré poledne.

Paní poslankyně, jak to na vládě dopadlo, máte zprávy o tom, jak se k návrhu vláda staví nebo už zaujala stanovisko?

Ano, mám podle posledních zpráv jejich stanovisko, které je neutrální. To znamená, že jdeme s poměrně dobrou výchozí situací do sněmovny s novelou tohoto zákona.

To je možná lepší, než se čekalo, nebo ne, protože odhadovalo se, že by to vláda mohla odmítnout.

Pro mě by to bylo velmi překvapující, kdyby to vláda odmítla, je to totiž velmi pozitivní návrh, který možná nemá ještě úplně všechny vypořádané připomínky, nicméně přináší řadu dobrých podnětů a jasný signál pro matky-vysokoškolačky, aby neodkládaly z finančních důvodů svoje těhotenství.

A jestli jsem to správně pochopil, tak tedy doba mateřské a rodičovské by se nezapočítávala do doby studia, proč by tedy měly matkám-studentkám zůstat studentské výhody.

Těch důvodů je několik. Matky, které jsou vysokoškolačky a dostávají se do takové situace, tak jsou v znevýhodněné situaci oproti matkám, které pracují. Čili toto je první moment, který bychom měli doladit. Za druhé máme zájem na tom, aby studentky-vysokoškolačky neodkládaly svoje mateřství z důvodů ryze materiálních. A za třetí je to propopulační opatření, které by mělo podpořit porodnost vzdělaných žen, které se připravují na svoji profesi.

Když si představíme takový teoretický příklad, pokud by ta matka-studentka měla třeba dvě děti za sebou, mohla by se jí doba studia prodloužit o nějakých 6 let. Nebylo by vhodnější v těch případech využít nějaký individuální studijní plán než studentky takhle pološně podporovat?

Tato novela počítá s tím, že stejně zůstává zachována doba studia, čili hranice 26 let, která je považována za dobu, kdy studentky mohou normálně být považovány za studentky. Čili nepočítá se s nějakým řetězením, já jsem dostávala například možnost takové příklady, kdy by měly pět, šest dětí, tak stejně zůstává jenom ta hranice ohraničená stávající normou a to je 26 let. Jde o to, že v případě, že v době studia má dítě, tak může jednak prodloužit to studium, za které nebude platit a potom si může sama zvolit režim toho studia tak, aby jí to umožňovalo naplňovat jak mateřské, tak studijní povinnosti.

Paní poslankyně, a proč stále hovoříme o studentskách-matkách, proč se nehovoří o otcích, kteří se o děti taky starají.

Tak toto byla jedna z těch připomínek, která vzešla z připomínkového řízení. Ten původní návrh uvažoval s tím, že by to bylo genderově vyvážené, čili že by se to vztahovalo i na otce. Proti tomu samozřejmě nelze nic namítat, ale narazilo to na dost složitou administrativní bariéru, protože by se muselo dokazovat, že žijí ve společné domácnosti a podobně. Takže jsme v tom prvním kroku od toho couvli a jdeme po té jednoduché linii matka-studentka.

Poslankyně TOP 09 a Starostů Anna Putnová, děkujeme za rozhovor, na shledanou.

Na shledanou.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 18. 4. 2012

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme