Putnová: Spolupracovat nebo soutěžit?

Komentář poslankyně Anny Putnové

Letošní květnová meziparlamentní konference Eureka přinesla další podněty, jak podporovat malé a střední podniky, především v oblasti inovací.

19. 5. 2013

Nejdřív však snad malé představení. Program Eureka vznikl už v roce 1985 a na jeho začátku bylo 17 evropských zemí. Dnes je to program, který zahrnuje 41 zemí včetně zemí EU. Jeho cílem je spolufinancování projektů především pro malé střední podniky, propojení soukromých společností s universitami, posilování inovativních a technologicky originálních řešení. Každoročně podpoří okolo 300 projektů v celkové výši průměrně 1,5 mld. euro.

Z řady námětů, které zazněly na konferenci Eureka, mě zaujal nápad mezinárodního mentoringu. Mentoring jako výuková metoda poskytující osobní zkušenost a praxi mentora, je velmi účinná. Současně je ale také velmi náročná pro poskytovatele. Je to takový “urychlovač“ zrání mladého člověka, který v kontaktu s mentorem dostává individuální péči a zprostředkovanou zkušenost.

Pokud bychom uvažovali o masivním rozšíření této formy prostřednictvím speciálního programu právě v rámci Eureky, mohli bychom ty nejlepší praktiky soukromých firem i výzkumných pracovišť šířit velice účinně. Otázkou zůstává, zda by tento program nalezl dost ochotných mentorů. Tedy budeme raději více spolupracovat nebo soutěžit?

Anna Putnová
poslankyně TOP 09 a předsedkyně sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

parlamentnilisty.cz, 19. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme