Putnová: Školné má motivační charakter

Rozhovor s poslankyní za TOP 09 Annou Putnovou

26. 10. 2010 | 17:49

Moderátor (Barbora Půlpánová):

Dobrý den milí diváci, dnes se podíváme na Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Právě proto přijala pozvání do našeho studia předsedkyně Anna Putnová, poslankyně zvolená za TOP 09. hezký den.

Dobrý den.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

Pokud se podíváme do programového prohlášení, najdeme tam to, že se koalice shodla na zavedení školného. To u veřejnosti vyvolává poměrně rozporuplné reakce. Vy jste děkankou na VUT, jak to studenti chápou tam?

Host:

Studenti chápou, že vzdělání je hodnota, kterou dostávají a že je to konkurenceschopnost, která je pro ně významná na trhu práce. Čili v˙tomto směru studenti ekonomie tyhle oblasti mají pro sebe vyřešené. Druhou věcí jsou nedořešené otázky, které se týkají odložených plateb, a chápu, že pokud nebudou jasně stanovená pravidla, tak že to může vzbuzovat zájem a třeba obavy a nejistotu.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

Ale jak Vy byste si to představovala?

Host:

Tak ta základní pravidla už jsou daná. Předpokládá se, že to bude model, který bude umožňovat odložené školné. Nicméně bude tady i varianta, aby student mohl, pokud se rozhodne, zaplatit během studia. Školné, tak jak je koncipované, má výrazně motivační charakter. Měli bychom si uvědomit, že řada studentů končí, a je to asi 40 studentů během prvních dvou let studia. Jsou to ti, kteří zkoušejí, která škola se jim bude víc líbit, která jim bude vyhovovat. A ta druhá věc je, aby se tyto prostředky, které se dostanou do vysokého školství, využily ke zkvalitnění studia.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

A dá se třeba odhadnout, kolik těch finančních prostředků by se dalo tímto ušetřit? Pokud tedy ti studenti nebudou zbytečně studovat dva roky, ale půjdou rovnou na ten obor, který je třeba zajímá?

Host:

No tak dá se předpokládat, že odpadne minimálně dvacet procent těch studentů, čili polovina těch studentů, kteří jenom zkoušejí štěstí.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

A to je třeba jaká úspora?

Host:

To není možné vyčíslit takto jednorázově. Tady jde o to, že dostanou příležitost ti, kteří by normálně studovat nemohli. A možná lépe než všechny statistiky poslouží příklad. Jedna z˙talentovaných studentek, která byla oceněna cenou děkanky za nejlepší bakalářskou práci, sdělila, že nemůže pokračovat ve studiu, protože je z˙pěti dětí a rodiče už ji nemohou dále financovat magisterské studium. Čili odchází do praxe s˙tím, že se chce vrátit, chce se vrátit ale na celoživotní formu studia, což je placená forma. Takže to je jeden extrém. A druhý extrém je, že jsou studenti, kteří sudují třeba tři vysoké školy. Přičemž přiznávají, že jejich ambicí je dostudovat jednu a na těch dvou si buďto udělat kamarády, a nebo se třeba naučit na pedagogické fakultě dobře jazyk, protože je to pro ně nejlevnější forma studia jazyka.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

Kdy by mohlo školné začít reálně platit? Kdy by mohli ti studenti začít reálně platit školné?

Host:

Vypadá to, že by to nemělo být dřív, než od roku 2013.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

Já Vám přeji úspěšné předsednictví a děkuji Vám, že jste přijala pozvání do našeho studia. Hezký den.

Děkuji za pozvání.

Moderátor (Barbora Půlpánová):

Vám divákům, přeji také hezký den.

Prima TV, 26. 10. 2010

Osobnosti: