Putnová: Pro prezidenta je nedůstojné stylizovat se do role kádrováka

7. 5. 2015

(editovaný přepis debaty na ČT 24, které se účastnila poslankyně TOP 09 Anna Putnová)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Historie má tendenci se opakovat, alespoň v případě Miloše Zemana. Přesně před 2 lety odmítl jmenovat Martina C. Putnu profesorem. A přesně po 2 letech činí totéž s dalšími 3 kandidáty. Celý spor vygradoval až tak daleko, že ostatní profesoři si odmítli pro dekret přijít. Proč Zeman nechce jmenovat profesory? A proč vlastně u nás stále rozdává tyto tituly prezident? Začínají Události, komentáře. Dobrý večer. Jak celý spor dopadne, naznačí až schůzka, o kterou ministr školství požádal prezidenta. A s námi ve spojení je taky Anna Putnová, místopředsedkyně stejného výboru a také poslankyně. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak, paní poslankyně Putnová, já začnu u vás. Vy jste dnes prohlásila, že Miloš Zeman se vlastně těšil na to, co svým krokem vyvolá. To tak na mě trochu působí, jako byste to očekávala, že to prezident republiky udělá schválně. Z čeho tak vyvozujete

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělání, PS /TOP 09/

Říct, že to udělal schválně, by bylo zřejmě silné slovo, nicméně ty argumenty, které pan prezident prostřednictvím svého tiskového mluvčího vzkázal, jak akademikům, tak veřejnosti, pro mě nejsou dostačující. Současná právní úprava neumožňuje vybírat prezidentu republiky jako z jídelního lístku, co si vezme, koho bude jmenovat a koho nebude jmenovat. Ten prostor tam není. Tímto krokem dává najevo, že chce vyvolat nějakou diskusi a možná skutečně tlak k tomu, aby se toho jmenování, které je pro něho pravomoc nechtěná, do budoucna zbavil.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Já u toho "jídelního lístku", jestli dovolíte, já se k němu za chvilku vrátím. Teď dám prostor ještě panu profesoru Zlatuškovi. Je to podle vás útok prezidenta, řekněme, na akademické, na akademickou obec jako celek?

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

Je to samozřejmě i varování toho, co tu akademickou obec konstituuje, přesně tak, jak o tom mluvil pan profesor Wilhelm v souvislosti s autonomií, se samosprávou vysokých škol. Prezident ukazuje, že toto pro něj nejsou hodnoty, že prostě neslyší na to, co patří do, řekl bych, civilizované Evropy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Počkejte a co z toho vyvozujete? Proč to tedy prezident republiky dělá podle vás?

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

Ach, to se ptejte prezidenta republiky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Já se ptám vás jako člověka, který tento názor říká.

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

Já mu do hlavy nevidím. Já jen konstatuji hodnotu významovou, sémantiku toho činu, který udělal.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak ze sémantiky se dostaneme k sémiotice a k Vojtěchu Filipovi, předsedu KSČM. My by zajímalo, jestli podle vás má prezident republiky právo zjišťovat si informace a vybírat si, koho jmenuje, když, jak jsem tu otázku tady už koneckonců jednou pokládal, ten podpis prostě tam je jeho pod tím?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Dobrý večer vám i divákům. Samozřejmě, že má prezident republiky právo si zjišťovat ty informace. Nakonec ten systém toho jmenování a myslím, že to tady bylo řečeno docela jasně, jak profesorem Wilhelmem, tak i paní rektorkou. Já to vidím tímhle způsobem. Víte, ten samotný proces je podle mého soudu narušen tím, že se ty jednotlivé instituce, to znamená, univerzity, kancelář prezidenta republiky neinformují včas. V tomto ohledu já jsem se musel zásadním způsobem postavit proti tomu, co se tady odehrálo a včera pan rektor Karlovy Univerzity, profesor Zima, řekl, myslím, zcela jasnou informaci. Proběhlo řízení, ve kterém kdykoli mohl prezident republiky svou informaci přednést vědecké radě univerzity a mohl s nimi o tom komunikovat. Ve chvíli, kdy skončilo to řízení na univerzitě a dojde až k podpisu, je podle mého soudu trochu selhání Kanceláře prezidenta republiky. Teď neříkám, že přímo pana prezidenta, al té kanceláře, která samozřejmě může zjišťovat informace prostřednictvím ministra školství, má tam na to své odborníky a v tomto ohledu tedy to samotné nejmenování je selhání systému, informačního systému mezi univerzitami, ministerstvem školství a Kanceláří prezidenta republiky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Promiňte, promiňte, pane předsedo. Co to říkáte? Říkáte, že jaksi prezident republiky by si měl zjišťovat všechny informace o všech kandidátech na profesora, jaksi v těch habilitačních a profesorských řízení, měl by do nich v zásadě vstupovat, to znamená, vnášet námitky během toho procesu ...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Ne, to neříkám, to neříkám.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Říkáte, že chyba je v systému a že selhala ...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

No, ano, ano, chyba je v systému, ale přeci v tom průběhu toho habilitačního řízení samotného probíhá ten, ta otázka té konkrétní vědecké práce konkrétního člověka, docenta který se připravuje na tu profesuru, a to není žádný nárokový, kdežto u docenta, jaksi kandidáta věd a tak dále, to všechno ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Už se neuděluje, ale to nevadí.

No, dobře, ale tak ...

Dobrá.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Teď říkám ty, ty akademické hodnosti, něco jiného, než jsou, než jsou ty tituly, ale v tomto případě, až do, do té stupně docenta, je to v podstatě nároková věc. Kdežto profesura není nároková věc ze zákona a tady tedy před koncem toho řízení by v každém případě prezident republiky měl mít v onom informačním systému minimálně informaci: Ano, toto řízení dopadne dobře, jako je z toho nikoli pouze vědeckého pohledu, ale i ze společenského pohledu vše v pořádku? Tak ať se o tom dohadují a teď navíc ty informace, které tam proběhly, nebo které sdělil pan, pan tiskový mluvčí, mi připadají, že jsou "jedna paní povídala". Víte, novinové informace jsou informace z novin. To není informační báze, se kterou bychom mohli pracovat jako s objektivní informací. To je samozřejmě sdělení nějakého konkrétního redaktora, který nemusí mít úplné informace, a paní rektorka tady docela jasně říkala, že oni vybírali a ty informace tam probíhaly standardním způsobem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Já se omlouvám. Já vám skočím do řeči a dám také prostor, aby se dostali k řeči i ostatní hosté. Zeptám se paní Putnové. Vy jste udělala to přirovnání k tomu "jídelnímu lístku". Na druhou stranu, co když jaksi prezident republiky v tuto chvíli má pravdu, co když, jak jsem tady říkal, například docent Ošťádal je skutečně ten člověk, který je tam vedený jako "agend Štál"? Co když v tom má pravdu? Není tohle to moment, kdy, když už si toho nevšimly ty univerzity, do toho má vstoupit prezident republiky?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělání, PS /TOP 09/

Ale prezident republiky tady nemůže suplovat ani lustrační oddělení a nemůže tady suplovat ani kádrové oddělení. Prezident republiky, znovu opakuji, nemá manévrovací prostor pro to, aby rozhodoval o tom, koho jmenovat a koho ne, pokud dotyčného navrhne jeho vysoká škola, jeho univerzita a pokud, pokud splní všechny nároky univerzity. To je průběh, který má nějaký standardní proces a v tuto chvíli se, řekla bych, stylizovat do role kádrováka, je pro prezidenta republiky nedůstojné.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Paní poslankyně, k čemu tam tedy ten prezident republiky je?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělání, PS /TOP 09/

Je součástí našeho platného vysokoškolského zákona. To je první věc.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Když ale nemá žádné, žádné práva a má pouze jednu jedinou povinnost, to znamená, podepsat se?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělání, PS /TOP 09/

Rituály mají v tom vysokoškolském životě svoji velkou symboliku a velkou váhu. A protože je součástí toho systému, tak je logické, že je v tom řetězci nějak začleněný a já to považuji v daný okamžik za správné.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pan profesor Zlatuška tam významně kýval hlavou. Dám mu prostor.

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

No, já si myslím, že ty  argumenty, které uvádí prezident republiky, jsou zástupné, směšné a zakrývají nějaký jiný záměr, který tam prezident má. Kdybychom vzali, řekněme, to, že má kádrovat ty jednotlivé adepty na jmenování profesorem, a že by třeba podléhali lustračnímu zákonu, tak se podívejme na to, co lustrační zákon říká. Pokud je na danou pozici potřeba lustrační osvědčení, tak ten, kdo jmenuje, požádá toho, aby předložil lustrační osvědčení, pokud je má. Pokud je nemá, tak ten, kdo jmenuje, požádá příslušný úřad, tedy ministerstvo, o vydání lustračního osvědčení, které je zasláno tomu jmenovanému, který je potom předkládá tomu jmenujícímu.

Ano, rozumím.

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

Nic z toho se nestalo. To, co udělal prezident republiky, je opravdu, a musím s lítostí souhlasit s panem poslancem Filipem, protože zrovna tady v téhle věci je to takové mírně žinantní, ale také bych to charakterizoval jako čistě sbírání klepů, sbírání drbů a nemá to z hlediska toho správního řízení, které by eventuálně tam připadalo v úvahu, jakoukoli váhu. Zcela jistě to nebude přezkoumatelné a není to férové vůči těm, vůči těm adeptům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ano, ano. Mě by zajímala ještě jedna věc, a to je otázka na vás na všechny, co s tím? V Poslanecké sněmovně už jednou ležela novela zákona, která, která nebyla schválená, profesor Wilhelm tady mluvil o tom, že do budoucna je možné se dívat na to, že ten systém nějakým způsobem změnit. Začnu u vás, pane Filipe. Je teď doba, i když v tuto chvíli se o tom bavíme pod tlakem, začít se bavit o tom, jestli je potřeba mít tam spolupodpis prezidenta, respektive někoho, kdo v zásadě nechce být součástí toho systému?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Víte, já bych ze zásadních důvodů neměnil ústavní systém kvůli jednomu člověku. I když ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ať je to prezident republiky?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

I když je to prezident republiky, přestože je přímo, přímo volený, neměnil bych kvůli osobnostním vlastnostem kohokoli ústavní systém. Ústavní systém není na osobnostních vlastnostech jednotlivce, ústavní systém je o fungování jednotlivých ústavních institucí a do ústavního systému patří v České republice i prezident republiky jako součást výkonní moci a když tady mluvíme o samosprávě akademické obce, univerzit, já s tím souhlasím, ale nezlobte se na mě, abychom tu samosprávu zřídili, k tomu potřebujeme, ke zřízení konkrétní univerzity zákon. My zřizujeme vysoké školy zákonem, v tom případě rozhoduje stát o tom, že se zřídí ta nebo ona vysoká škola a ta má podle vysokoškolského zákona tu danou samosprávu, a proto tam je ta součást toho podpisu té výkonné moci. To není jen tak legrace, protože známe systémy, kde jsou ty vysoké školy plně autonomní, a potom profesor z jedné univerzity je něco úplně jiného než profesor například ze Sorbonny nebo, nebo z Yale, abych vyjádřil ty, ty kvalifikované školy.

Ano.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

A v tomto ohledu mě možná nejvíc vadí, že to byly návrhy Univerzity Karlovy, jakoby výkladní skříně českého univerzitního systému a teď nechci snižovat úroveň jiných vysokoškoláků, protože já jsem, sám jsem absolventem univerzity v Brně, takže i, i tu bych mohl jmenovat, ale v tomto ohledu jsem přesvědčen, že nemá smysl měnit ústavní systém, už vůbec ne pod tlakem, už vůbec ne kvůli osobnostním vlastnostem kohokoli, ať je na pozici prezidenta nebo ministra školství.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

To už jste říkal, to se omlouvám. Dám prostor paní poslankyni. Je teď doba na to, začít se bavit o změně zákona?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělání, PS /TOP 09/

My se o změně zákona budeme muset každopádně bavit, protože novela vysokoškolského zákona přichází právě do sněmovny.  Já chci ještě podotknout, že to není úplně triviální úprava a že se jedná o hluboký zásah do celého systému vysokoškolského studia, včetně jmenování profesorem. Takže já jsem přesvědčena, že nebude tak jednoduché se postavit za to udělat nějakou snadnou novelu a sama za sebe proto v žádném případě nebudu, protože v tuto chvíli já si myslím, že je to vlastně přání a snaha prezidenta Zemana donutit nás k tomu, abychom reagovali na ten jeho razantní krok tím, že budeme novelizovat a sejmeme z něho tu pravomoc, kterou nechtěl. Znovu to opakuji.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ano, pan poslanec Zlatuška?

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

No, když se ptáte na to, jestli udělat nějakou tady takovouhle ad hoc úpravu, tak se můžeme bavit o jiných úpravách, jestli nemůžeme třeba škrtnout z našeho ústavního systému prezidenta nebo něco takového. Těch, těch možností je spousta, ale v té první části toho dnešního pořadu tam něco znělo o tradicích, o symbolech. Toto je důležitá součást toho, jak by ta právní úprava měla vypadat. Uvědomte si, pane redaktore, když jste oslovoval pana profesora Wilhelma, říkal jste mu "pane profesore". Pokud bychom měli ten anglosaský systém, tak ho zcela jistě budete oslovovat "pane Wilhelme". To oslovování souvisí s vnímáním toho, jak jsou tyto, jak jsou tyto funkce používány ve společnosti a na toto navazuje i ten právní systém.

Ano, ano, ano.

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

Za první republiky, za prezidenta Masaryka bývalo zvykem, že si prezident Masaryk zval na Hrad například účastníky významných vědeckých konferencí. Toto všechno ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Rozumím, rozumím. To už se dostáváme, to už se dostáváme, ale rozumím tomu vašemu, co říkáte. To znamená, že vycházíme z nějaké, nechci říct přímo monarchistické, ale z určité tradice, která je nám dána. Na závěr velmi stručně a začnu u vás, pane, pane poslanče Zlatuško, velmi stručně. Co když budou následovat další jaksi lidé? Co když se jednoho dne prezident republiky rozhodne, že nebude jmenovat generály, pak, řekněme, soudce, předsedy soudců a tak dále? Velmi stručně, prosím.

Jiří ZLATUŠKA, předseda výboru pro vědu a vzdělání, PS /ANO/

Ano, toto je vážný problém. Myslím, že ústava počítá s tím, že jsou způsoby, jak dosáhnout v takovém případě odvolání prezidenta, který jedná proti zákonům, proti ústavnímu pořádku.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Rozumím, ano, paní poslankyně?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně výboru pro vědu a vzdělání, PS /TOP 09/

K tomu se samozřejmě mohu připojit a pokud bych se vrátila ještě k vysokoškolskému zákonu, tak chci říct, že ten je sepsán a koncipován tak, že vychází za předpokladu, že bude dodržována elementární vazba a respekt mezi akademickou obcí, vládou a prezidentem. A pokud by tomu tak nebylo, tak je potřeba buďto si počkat na lepšího prezidenta, anebo iniciovat jeho odvolání.

Rozumím. Pane poslanče?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

No, pokud jde o tu původní novelu, která byla odmítnuta Poslaneckou sněmovnou, ta měla jednu zásadní vadu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Já se moc omlouvám, pojďme už se bavit ... ta otázka zněla: Co když budou následovat další? Co když budou následovat soudci, předsedové ...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Já to chci, já to chci ...

Stručně poprosím.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Já to chci říct zcela jednoznačně. Protože tam byl vstup parlamentu, to znamená předsedy Senátu, který není součástí exekutivní moci, muselo to být odmítnuto z pohledu čistě teorie státu, teorie práva české republiky a  ...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A teď pojďme k té následující otázce.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

A z pohledu toho dalšího jmenování, já jsem přesvědčen, že to je vyvolání nějakého dalšího náhradního tématu, které Miloš Zeman jako prezident republiky vyvolal vzhledem k tomu, že ve společnosti se, se ta diskuse v současné době ubírá nějakým směrem a on tomu chtěl dát směr jiný. Možná, že chtěl na sebe soustředit pozornost, ale soustředí ji na sobě způsobem, který je nepřijatelný.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Paní poslankyně, pánové poslanci, díky za vaši návštěvu. Hezký večer.

Děkuji za pozvání.

Na shledanou.