Putnová: Pravomoc prezidenta má určité mantinely

Rozhovor s poslankyní Annou Putnovou

22. 5. 2013

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A hosté ve studiu, poslankyně TOP 09 Anna Putnová, předsedkyně sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, dobrý večer.

Anna PUTNOVÁ, předsedkyně, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu /TOP 09/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

A senátor Marcel Chládek, stínový ministr školství, sociální demokracie, dobrý večer.

Marcel CHLÁDEK, senátor, stínový ministr školství /ČSSD/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, vnímáte ten dnes dosažený kompromis, který se zrodil na schůzce ministra školství a prezidenta republiky jako racionální ústup Miloše Zemana, vycouval z té kauzy se ctí?

Anna PUTNOVÁ

Já bych řekla, že nikoliv, protože je to jednoznačná porážka toho postoje, který zastával na začátku toho případu, a to, že ve skutečnosti jmenuje Martina Putnu profesorem, ale nepředá mu to, tak se mi to zdá být nedůstojné ukončení této situace.

Bohumil KLEPETKO

Pane senátore, vy to vidíte stejně?

Marcel CHLÁDEK

Ne, já bych to už nebral jako souboj, přestal bych tuto záležitost politizovat, protože když hovoříme o akademických svobodách a svobodu projevu, tak bysme také měli hovořit o svobodě projevu prezidenta. Prezident se vyjádřil, dnešní jeho krok já považuji a vítám ho a považuji ho za vstřícný a velmi uvážlivý, a takto je to nutné konstatovat.

Bohumil KLEPETKO

Tak, a teď abychom se posunuli dál. Je naopak přínosné, že výsledkem sporu bude změna vysokoškolského zákona, a to právě v tom, že prezident republiky už nebude jmenovat vysokoškolské profesory?

Marcel CHLÁDEK

Tak já souhlasím s panem rektorem, že bych byl velmi uvážlivý v tomto kroku, protože je tady určitá tradice, je tady prezident, který funguje i jako určitá pojistka v tomto procesu, má to svou vážnost a já si myslím, že je nutné otevřít tuto debatu, s tím souhlasíme, je nutné ale, aby do toho hovořila akademická sféra zcela jednoznačně. Jak vidíme, tak není tam jednoznačný názor všech rektorů a všech zástupců vysokých škol. Myslím si, že je ale nutné upravit v zákoně v podstatě ty kompetence jako takové, protože já bych to přirovnal například k tomu, jako kdyby ředitel střední školy odmítl podepsat maturitní vysvědčení.

Bohumil KLEPETKO

Tak o změně jmenování profesorů dnes ministr školství Petr Fiala řekl toto:

Petr FIALA, ministr školství /nestr./

Já jsem s tím souhlasil v zájmu dobrého řešení této situace a s tím, že pokud tam bude stanovena tato pravomoc pro ministra školství, tak takovým způsobem, aby bylo jasné, že se jedná o jeho úkon, který je spíše symbolický a formální a nedává mu prostor pro to, aby profesory mohl ministr školství nejmenovat.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, jak by to mohlo být upravené, aby ministr školství neměl prostor profesory nejmenovat? Protože to se nepředpokládalo ani teď u prezidenta republiky.

Anna PUTNOVÁ

To by musel nepochybně vysvětlit spíš pan ministr.

Bohumil KLEPETKO

Ale vy jste zákonodárce, tak ...

Anna PUTNOVÁ

Já bych počkala na předlohu, která by přišla do parlamentu, každopádně musím říct, že to, že se přesouvá ta pravomoc nebo je přání přesunout tuto pravomoc o patro níž, nevidím jako příliš vhodnou v současné situaci, protože nezapomeňme, že ten symbol, který reprezentoval prezident republiky, ta tradice, ty rituály, to všechno má z hlediska společnosti svůj význam. Pokud to přeneseme níž na tu politickou úroveň, což ministr nepochybně zastupuje, tak se otázka jmenování profesorů stává ještě víc politickou záležitostí, než byla doposud.

Bohumil KLEPETKO

A nebude snižovat vážnost to, že vlastně, a to bude záměr, jak řekl ministr školství, že se z ministra školství stane vlastně takový automat na podepisování profesorských dekretů?

Anna PUTNOVÁ

Profesury uděluje vysoká škola, respektive univerzita. To, jaký ceremonilá se tomu přiřadí, je věc druhá. Každopádně tím, že by tato pravomoc přešla na ministra, tak by se do toho dostal víc politický prvek než teď, protože předpokládáme, že prezident republiky je v této věci nadstranický.

Bohumil KLEPETKO

Jak vy se na tuto věc díváte, pane senátore?

Marcel CHLÁDEK

Tak já si myslím, že tím problém nevyřešíme, protože kde máme napsáno, že to samé neudělá nějaký budoucí ministr a řekne, také to nepodepíšu, nejsem stroj na podepisování. Myslím si, že ta cesta je zpřesnit ty důvody, proč prezident anebo ministr podle toho, jak se rozhodneme, tak proč nepodepíše. Například udělá chybu vědecká rada, může se zjistit, že tam je nějaká plagiátorská práce, pochybnosti o udělení profesury, a to je ten případ, kdy může fungovat prezident jako pojistka, ale to zpřesnění je nutné tam napsat a jak vidíme, je nutné to dát i do zákona.

Bohumil KLEPETKO

Věc, o které se vede diskuse, je, jestli tu pravomoc jmenovat profesory má mít ministr školství, jak padlo dnes, anebo jestli tato pravomoc má být přesunuta rovnou na rektoráty, na jednotlivé vysoké školy, budete třeba to prosazovat v té novele vysokoškolského zákona?

Marcel CHLÁDEK

To už jsme v jiné rovině, protože v té novele již dnes je pozice mimořádného profesora, která je spjatá s tou konkrétní školou. To je ten trend, který je v jiných zemích, ve Spojených státech amerických. Tam bych ale chtěl upozornit, že ta profesura ...

Bohumil KLEPETKO

Ve většině zemí také evropských.

Marcel CHLÁDEK

Ano, ale také zároveň ta profesura patří a přináleží tomu člověku pouze na té konkrétní škole, takže je to úplně jiný systém, je na to nutné upozornit. Akademická sféra toto v debatě odmítla, a proto když se do toho, do té debaty budeme vracet, je nutné na toto upozornit. Ten proces, který zde máme, to znamená ta profesura, která je udělená, patří tomu člověku celý život a patří mu na všech školách.

Bohumil KLEPETKO

A paní poslankyně, myslíte, že toto je tedy z důvodů, o kterých mluvil pan senátor Chládek, v Česku neprůchodné, aby vysokoškolské profesory jmenovaly jednotlivé rektoráty a ty tituly byly spojené jenom s jednou konkrétní školou? Protože máme tu profesory doživotně jmenované a z jejich strany to asi narazí na odpor.

Anna PUTNOVÁ

Já předpokládám, že to není zcela neprůchodné, ale musíme k tomu vytvořit další podmínky, protože není možné to změnit jednotlivým ustanovením. Toto opravdu přináší nový pohled na profesní místa profesorů, na jejich zařazení a v podstatě to mění paradigma vysokoškolského zákona tak, jak jsme ho znali doposud.

Bohumil KLEPETKO

Jak by to celý systém změnilo? Že místa profesorů už by byla funkční jakoby při jednotlivých vysokých školách, pracovní pozice, na něž by byly vypisované, na něž by byla vypisovaná výběrová řízení, co by to znamenalo pro stávající české profesory s obecně platnými tituly? Že by o ně přišli nebo ...

Anna PUTNOVÁ

Ne, v žádném případě by nepřišli dosavadní profesoři o svoje tituly. Tady jde o to, že není možné vytáhnout jenom jednu profesní skupinu v tom vysokoškolském systému a postavit ji do úplně jiného režimu než tak, jak máme zaběhnutý teď. Ono by se to týkalo samozřejmě i těch nižších pozic a musely by se tomu přizpůsobit celý kariérní řád na vysoké škole a řada dalších ustanovení, o kterých ještě dnes nebyla vůbec řeč.

Bohumil KLEPETKO

Čili jestliže se bavíme o novele vysokoškolského zákona, který má být projednaný v létě, tak tato varianta s profesory jako funkčními při jednotlivých vysokých školách, tato varianta v této chvíli nepřipadá v úvahu?

Anna PUTNOVÁ

Tato varianta tam není ani takto navržená, to projednání bude probíhat nejdříve na podzim a předpokládám, že by nezískala ani v případě pozměňujícího návrhu nějakou většinovou podporu.

Bohumil KLEPETKO

Váš odhad je stejný?

Marcel CHLÁDEK

Je tam alternativa kombinace těchto dvou způsobů, to znamená ta profesura, která je udělovaná dnes, že by takto zůstala, zároveň že by tam byla ta pozice mimořádného profesora, která by byla na té konkrétní škole. To je možnost debaty, jedné z možné. Ale souhlasím s paní poslankyní v tom, tady je zažitý léta určitý systém a když se budeme bavit o té profesuře jako takové, tak jedna z častých výhrad je, že pokud by se to nechalo spojit jenom s tou konkrétní školou, tak už dnes máme rozdílnou kvalitu jednotlivých vysokých škol a je tady určitá obava, že ještě více by se rozevřely nůžky mezi kvalitními a méně kvalitními školami.

Bohumil KLEPETKO

Možnost debaty, ale jestliže se bavíme o tom, jestli je to průchodné, tak paní poslankyně říkala, myslí si v této chvíli, že tato varianta průchodná není.

Marcel CHLÁDEK

Debata bude těžká, debatu připouštíme, ale předpokládám, že to zůstane o té varianty, že se budeme bavit o té profesuře, jestli jí bude udělovat prezident, anebo ministr.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně, po této zkušenosti neobáváte se toho, že tento prezident příště přijde s jiným aktivním pojetím svého mandátu, kterým znovu zaskočí politiky a veřejnost po prosazování si, koho kde chce za velvyslance, koho nechce za vysokoškolského profesora. Miloš Zeman a jeho spolupracovníci se nijak netají tím, že mandát přímo zvoleného prezidenta je větší a největší z českých politiků a že ho takto chce využívat. Neobáváte se po těchto zkušenostech, s čím zase přijde?

Anna PUTNOVÁ

Já doufám, že tato zkušenost, která ukázala, že i pravomoc prezidenta má určité mantinely a že koneckonců připustil, že bude v pořádku a bude lepší, když bude jmenovat docenta Putnu profesorem, ho od nějakých dalších pokusů odradí.

Bohumil KLEPETKO

To doufáte, nebo tomu opravdu věříte?

Anna PUTNOVÁ

Doufám v to.

Bohumil KLEPETKO

A pane senátore, sociální demokracie, obává se, že tento prezident jí bude mluvit do výběru ministrů její vlády, pokud jí sociální demokracie po příštích sněmovních volbách bude sestavovat? Obáváte se toho, že vám bude kádrovat kandidáty na ministry, že některé nebude chtít jmenovat, nebo naopak bude prosazovat své spřízněnce v sociální demokracii na ministerské posty?

Marcel CHLÁDEK

Nepředpokládáme to, protože sociální demokracie je suverénní stranou, prezident a v podstatě jeho pravomoci mají určité mantinely a ty mantinely musíme dát také zákonnými normami. Poté se nebudou stávat tyto případy. Je dobře, že se tato debata otevřela. Také je dobře, že prezident včas řekl, že prostě tím chtěl jenom ukázat to slabé místo, a to slabé místo tam je, jakým způsobem v podstatě může do budoucna pokračovat ne on, ale třeba někdo jiný. Takže v tuto chvíli já se neobávám, že by zasahoval prezident za současné situace, jaké má pravomoci, například do jmenování příští vlády.

Bohumil KLEPETKO

Pane senátore i paní poslankyně, oběma vám děkuji a přeji vám dobrý večer, na shledanou. Na shledanou.

Anna PUTNOVÁ

Na shledanou.

ČT 24, 22. 5. 2013, pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme