Putnová: Nenápadný zápach populismu

Komentář dvojky na kandidátce v Jihomoravském kraji Anny Putnové

Letošní volby budou z mnoha ohledů zcela zásadní. O tom se již delší dobu píše a mnoho ještě psát bude. Chci se však zaměřit na poněkud méně výrazný, ale o to více trvalý odér, který po každých volbách zanechávají populistické strany prostřednictvím svých slibů a prohlášení.

3. 10. 2013

Už jsme si zvykli, že některé politické strany přicházejí s nerealistickými nápady, dušují se, co po volbách zavedou či zruší. Pochopitelně vědí, že jsou to jenom sliby. Vědí to i občané. Přesto po masivní volební kampani zůstávají v éteru přísliby a neurčitý pocit, že by to tak možná mohlo být. Pokud nadějný politik slibuje, že vytvoří nová pracovní místa na Hodonínsku, na Břeclavsku, napadá nás: Nemohl by říci, jak se to dělá, aby se poučili i na Bruntálsku či Ústecku? A proč už to vlastně jinde nevyzkoušeli? Zatím na to nepřišli? Evropa by mu byla vděčná, kdyby napověděl svým kolegům, jak pomoci získat práci mladým ve Španělsku nebo v Řecku. Přesto se v hlavách některých usadí červík, že možná kdyby se chtělo, tak by to mohlo jít.

Celý život učím a s obavami sleduji, že ani školství nezůstalo uchráněno populistických nápadů. Padají jeden za druhým. Škody bude těžké vyčíslit. Jak chcete zhodnotit odborně problematický nápad, který navrhuje výuku angličtiny už od mateřské školky? Že je to nereálné a nerealizovatelné, by mně ani tolik nevadilo. Každý volič se s populismem musí sám vyrovnat. Vadí mi, že takový požadavek, vyvolává představu, že rodiče, kteří nedbají o jazykovou výchovu dítěte už v předškolním věku, něco zanedbávají, nedostatečně připravují své dítě pro budoucnost. Volební kampaň vstupuje do vzdělávací politiky líbivými, věcně velmi spornými návrhy, které budou žít i po volbách svým vlastním životem. A mohou například (uměle) zvýšit poptávku po školkách s výukou angličtiny.

Stovky dětí, ale spíš tisíce, budou rodiče vozit do vzdálených školek, aby se jim dostalo jazykové přípravy, která však v 1. třídě už obvykle dál nepokračuje. Rodiče to vědí, ale vystaveni tlaku propagace se musí vypořádat s nápadem, který se jim předkládá: S jazykovou přípravou je nutné začít už v předškolním věku. Neřekli to ani pedagogové ani lingvisté. Planý slib, jehož problematické poselství dlouho doznívá. Volební kampaň je pařeništěm populismu. Populistické návrhy jsou jako plevel, rostou rychle a daří se jim. Pokud zakoření, je těžké se jich zbavit.

Anna Putnová
bývalá poslankyně

parlamentnilisty.cz, 3. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme