Putnová: Náklady zaměstnavatele za dětské skupiny mají být daňově uznatelné

Kam s ním? Tuto otázku řešilo loni 60 tisíc rodičů, jejichž dítě nebylo přijato do mateřské školky. Letos to hrozí zase, jak o tom svědčí záplava žádostí.

5. 3. 2014

Pomocí by mohly být tzv. dětské skupiny, a to už od letošního září. Tedy mnohem dřív, než se podaří některým obcím rozšířit kapacity běžných školek. Již roky působí skupiny v podobě klubů, mateřských či dětských center podobně jako občanská sdružení, jenže se ani na ně nevztahují daňové výhody. Nyní jim chce dát ministerstvo sociálních věcí vedle motivu i jasná pravidla. Zákon o dětských skupinách se rodil již za vlády ODS a TOP 09, nyní má podporu ANO, lidovců i většiny soc. dem.

„Nejde o náhradu za mateřské školy, které musí zůstat páteří péče o předškolní děti. Dětské skupiny mohou být jen dočasnou a rychlou alternativou, abychom umožnili návrat matkám na trh práce a aby podniky nepřicházely o kvalifikované síly,“ řekla včera na semináři ve Sněmovně ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Skupinu by mohla provozovat firma, úřad, radnice či vysoká škola. Musela by mít oprávnění od ministerstva práce. Kontrolu by prováděly inspekce práce či hygienické stanice.

Podle šéfky školského výboru Anny Putnové (TOP 09) by pro zaměstnavatele byly náklady daňově uznatelné. Také rodiče, kteří by děti do skupiny dali a chodili by do práce, by mohli mít slevu na dani. Za službu by platili, úhrada by ale měla být maximálně ve výši nákladů. Pro zřízení skupiny bude třeba méně peněz než na školku i proto, že ve skupině se nebude povinně vařit a děti si budou nosit jídlo z domova. Proto v nich lze přijmout děti s alergiemi či s náročnými dietami.

ada, nig

Právo, 5. 3. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme