Putnová: Mojí iniciativou je začít využívat romštinu jako pomocný jazyk

Rozhovor s poslankyní TOP 09 Annou Putnovou

4. 4. 2014

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Měla by se romština vyučovat na základních školách víc než dosud? S návrhem přichází poslanci, zástupci TOP 09. Děti z tohoto etnika by prý měly mít možnost vzdělávat se částečně i ve své mateřštině. Jazyková bariéra prý totiž způsobuje, že na školu od mala spíš zanevřou, než naopak. Pokud by měly být určité hodiny pouze v romštině, pak je ovšem ve  hře i varianta, že se třídy rozdělí na romskou a neromskou část. A to se nelíbí některým odborníkům i politikům. Já jsem ve spojení s místopředsedkyní poslaneckého školského výboru za TOP 09 Annou Putnovou, dobrý den.

Dobré odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
A s předsedou stejného sněmovního výboru za hnutí ANO Jiřím Zlatuškou. Dobrý den.

Jiří ZLATUŠKA, předseda Školského výboru Poslanecké sněmovny /ANO/
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Paní poslankyně Putnová, co tedy navrhuje TOP 09? Jak by se měla zintenzivnit výuka romštiny v českých základních školách podle vašich představ?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně Školského výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Nejde o míru zintenzivnění romštiny, jde o využití romštiny jako pomocného jazyka, protože řada dětí přichází z romského prostředí a nerozumí češtině. Stává se pro ně první třída a ještě druhá třída poměrně obtížně překonatelným obdobím, ve kterém se necítí přirozeně a necítí se dobře ve škole. Naší snahou a mojí iniciativou bylo otevřít tento problém a začít využívat romštinu jako pomocný jazyk, aby se děti cítily v prostředí, které je pro ně přátelské a které jim rozumí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Souhlasíte s tím, že by bylo lepší zaměřit se na předškolní výuku tak, aby romské děti nastupovali bez handicapů i jazykové bariéry do prvních tříd spíš než romštinu vyučovat, nebo respektive romské děti po určitých předmětech, nebo na určité ročníky vylučovat?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně Školského výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Mně jsou samozřejmě známé skutečnosti, že je obtížné romštinu akceptovat jako jazyk, který by byl začleněný třeba do slabikářů právě z důvodů různých dialektů. Proto to má být jazyk pomocný. A myslím, že je jedno, v které situaci se dítě octne v české škole, jestli je mu pět, nebo šest let. V první třídě jednoho dne přijde do kolektivu, ve kterém dobře nerozumí česky. A necítí se tam dobře. To jsou zkušenosti, které přicházejí od praktiků. To je jedna věc. A pokud jde o segregaci, tak bych chtěla upozornit na to, že takto na to pohlížet je trošku politický, nikoliv praktický pohled.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Tady by podle vás nebyl problém rozdělit třeba první, druhé ročníky na děti, které romsky umí a na ty, které ne?

Anna PUTNOVÁ, místopředsedkyně Školského výboru Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Pokud by to bylo přání rodičů, tak je to věc, kterou zajišťuje česká ústava, aby měly možnosti i menšiny se vyučovat ve svém rodném jazyce. Nezapomeňme, že na severní Moravě existují třídy v českých školách, kde se vyučuje v polštině. A považujeme to za segregaci? Já ne. Nepřicházím s hotovým námětem, do jaké míry by se mohla romština využívat jako pomocný jazyk. To je věc odborná. A měli by se k tomu kompetentně vyjadřovat odborníci. Já přináším ten námět jako prostor k diskuzi, abychom pomohli dětem s tou integrací, protože ten jazyk neznamená jenom komunikační nástroj, ale je to i součást identity a pokud budou děti v prostředí, které na ně bude mluvit způsobem, který je jim známý.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška a také poslankyně za TOP 09 Anna Putnová, děkuji oběma. Na shledanou.

Jiří ZLATUŠKA, předseda Školského výboru Poslanecké sněmovny /ANO/
Na shledanou.