Putnová: České školství potřebuje jasnou koncepci

Rozhovor s poslankyní TOP 09 Annou Putnovou

Jaké platy budou mít čeští učitelé? Nový ministr školství Marcel Chládek z České strany sociálně demokratické by chtěl, aby průměrný plat učitele byl kolem 30 tisíc korun, jenže už teď je jasné, že jeho plán nebude úplně jednoduché realizovat. Ministr financí Andrej Babiš totiž vzkázal, že učitelům, stejně jako policistům či hasičům nepřidá. 

1. 2. 2014

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Je podle vás reálné, že by se platy učitelů zvýšily tak, jak si představuje pan ministr na 28 tisíc v průměru do 4 let?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Pokud by to byla priorita vlády a pokud by se na tom shodla, tak samozřejmě ta možnost tady je, takže bude záležet na tom, jak bude pan ministr v tomto směru důrazný a jak také bude řešit oblast financování regionálního školství, protože to nejsou jenom platy, to je i vytíženost škol, to je i spolupráce základních škol a středních škol, které patří, některé patří obcím, to znamená, základní školství patří obcím, střední školy patří krajům, takže ta spolupráce a financování regionálního školství, to je velký úkol do budoucna.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Když se ale ještě vrátím k těm platům, na které jsem se hlavně ptala, myslíte si, že učitelé mají špatný plat? Proč se nezvedly výrazněji platy učitelům, když za finance odpovídal váš místopředseda, pan Kalousek?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Pokud si pamatuji, tak pan ministr Dobeš platy učitelům zvedl a bylo to především adresované těm mladým, kteří vstupovali jako noví učitelé do škol. Bohužel ukázalo se, že tady to opatření nebylo úplně pozitivně vnímáno jak učiteli, tak řediteli škol, především tedy učiteli, kteří už měli odslouženo pár let, takže, pokud se bavíme o zvyšování platů, je třeba to skutečně navázat na kariérní růst a dát jednoznačná kritéria, aby to nevyvolávalo řevnivost a aby nedocházelo k většímu napnutí mezi učitelským sborem, jak je tomu dosud.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Pane ministře, jakou jednu prioritu byste vypíchl, kterou chcete co nejdřív začít plnit, které se chcete co nejdřív začít věnovat?

Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/
Tak jedna z nich již tady byla zmiňován, a to je ten kariérní řád. Já bych chtěl od roku 2015 uvést právě kariérní řád v platnost a souhlasím s paní poslankyní Putnovou že bez finančních prostředků ani nemá smysl, abysme ten kariérní řád uváděli. Druhá taková priorita je podpora předškolního vzdělávání, protože v loňském roce 60 tisíc nedostalo umístění právě v mateřských školách. Máme tam připraveny 2 zásadní fondy. A jestli mohu ještě jednu prioritu, která se také týká regionálního školství, tak to je to zmiňované financování regionálního školství, kde musíme rozlišit mezi základním a středním školství a u středního školství bych chtěl, abychom více zobrazili potřeby trhu práce ve struktuře jednotlivých oborů a jejich podpoře. No, a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Paní Putnová, když slyšíte, jak vyjmenovává pan ministr své priority, uklidňuje vás to? Myslíte si, že to jsou přesně body, které je potřeba řešit?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
České školství potřebuje jasnou koncepci, bez toho, aniž bychom měli průřezově zpracované jak regionální, tak vysoké školství, nemá význam, abychom jednotlivým oblastem vytvářeli nějaké nadstandardní podmínky, protože musíme sledovat celkovou linii toho školství. Já souhlasím s tím, že je třeba se soustředit na předškolní vzdělání, ale to předškolní vzdělání musí potom mít nějakou kontinuitu v těch dalších stupních. Takže tak, jak jsem v minulosti měla možnost posuzovat a sledovat vývoj českého školství, myslím si, že je potřeba to vidět jako jednu velkou množinu, kterou je třeba řešit současně a udělat dílčí kroky, které ale směřují k jednomu cíli, a to je úplně to zásadní. A pokud se toto panu ministrovi povede, tak potom bude v tom školství úspěšný. Řešit jenom dílčí úkoly je málo, protože je potřeba, abychom viděli vzdělávání jako dlouhodobý koncept, který vyžaduje pravidla a jasnou vizi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
A, paní Putnová, bude podle vás pan Chládek kvalitním ministrem školství? Je to odborník podle vás?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
To ukáže čas samozřejmě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Tak vy víte, vy znáte samozřejmě jako opoziční politička, která se zabývá školství, tak vy nepochybně znáte pana Chládka, takže znáte i jeho názory, znáte jeho návrhy, které předkládal třeba ještě coby opoziční, coby stínový ministr školství, tak proto se vás ptám, jestli to je dobrá volba na resort školství?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Pan senátor Chládek se oblasti vzdělávání a školství dlouhodobě věnuji, je to mladý energický muž a já myslím, že jeho energii a jeho vitalitu bude školství potřebovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
A poslední poznámku řekne paní Putnová, jestli přijímá takovou nabídku ke spolupráci, ano, nebo ne a bude to poslední věta tohoto duelu.

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Domnívám se, že pokud se máme bavit koncepčně o školství, je třeba, aby se do toho zapojily všechny politické strany a odborná veřejnost. Není možné, aby připravovala strategii ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Takže to znamená ano, jestli vám správně rozumím?

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Ano, ano, samozřejmě. My jsme ochotni ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Říká Anna Putnová z TOP 09, díky za váš čas. Na shledanou. A Marcel Chládek, nově uvedený ministr školství za Českou stranu sociálně demokratickou byl také hostem Radiožurnálu a Hlavních zpráv. Díky za to. Hezký den. Na shledanou.

Anna PUTNOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Na shledanou.

Helena Šulcová

ČRo Radiožurnál, 31. 1. 2014, pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme