První paterčata přinesou víc peněz i rodinám trojčat

Jsou na světě teprve pět dní, ale díky nim možná vznikne nový zákon. Ministryně Ludmila Müllerová chce, aby rodiče, jimž se narodí tři a více dětí najednou, dostali vyšší porodné i rodičovský příspěvek. Podle ní je to pro stát zanedbatelný výdaj.

7. 6. 2013

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová včera v porodnici pogratulovala matce prvních českých paterčat Alexandře Kiňové. A nepřišla s prázdnou: rozhodla o jednorázové pomoci rodině ve výši 51 150 korun, kterou vyplatí stát. Kromě toho hodlá navrhnout takovou změnu zákona, aby se zvýšilo porodné i rodičovský příspěvek u matek vícerčat.

Müllerová: Nejen současný příklad matky s paterčaty, ale vůbec celkový přístup státu k rodinám a demografický vývoj mě nutí uvažovat nad tím, že bychom měli daleko více než dřív podporovat rodiny s více dětmi. Pro státní rozpočet je to prakticky zanedbatelný výdaj, pro tyto rodiny ale mnohdy velká pomoc

Ministryně chce změnit situaci, kdy takoví rodiče dostávají od státu příspěvky pouze na jedno dítě, stejně jako pouze jedno porodné.

Pomoc za deset milionů

Rodičovský příspěvek chce změnit tak, aby se v případě trojčat a vícerčat nejen u prvorodiček zvýšila částka, kterou mohou pečující rodiče vyčerpat. Konkrétně by to znamenalo pro matku trojčat 330 tisíc, v případě čtyřčat 400 tisíc a u paterčat 500 tisíc korun. Dnes dělá rodičovský příspěvek dohromady za celou dobu pobytu na rodičovské dovolené 220 tisíc korun. „Porodné by měly matky, které na něj mají nárok, získat u trojčat a vícerčat dvakrát větší, než dostanou od státu dnes,“ uvedla také ministryně. Ludmila Müllerová má už i spočítáno, na kolik by taková pomoc přišla. Pro stát by to znamenalo náklady kolem 10 milionů korun. V průměru se totiž v Česku narodí ročně asi dvacet trojčat, čtyřčata jsou už raritou.

„Nejen současný příklad matky s paterčaty, ale vůbec celkový přístup státu k rodinám a demografický vývoj mě nutí uvažovat nad tím, že bychom měli daleko více než dřív podporovat rodiny s více dětmi. Pro státní rozpočet je to prakticky zanedbatelný výdaj, pro tyto rodiny ale mnohdy velká pomoc,“ říká ministryně.

První česká paterčata sice ještě zůstávají v porodnici, ale jejich zdravotní stav je dobrý. Stejně jako matky. Rodina se nejvíc obávala toho, jak situaci finančně zvládne. Proto na pomoc vznikla také finanční sbírka. Pořádá ji Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, účet je transparentní a už nyní je na něm přes 55 tisíc korun.

Rodina také dostala spoustu oblečení a hraček. Rodiče z celé republiky nabízejí i dětské kočárky. Darů je tolik, že je momentálně rodina nemá kam dávat, protože větší byt dostane až na konci června. Došlo například i oblečení od paní z Ameriky, jejíž dvojčata zemřela.

Většinu dne v inkubátorech

Přesto stále existují i věci, které si rodina nemůže dovolit. Například auto. Asociaci vícerčat se zatím podařilo zajistit alespoň minibus pro převoz dětí a matky z porodnice domů. Kdy ji opustí, není jasné. Všechny děti ještě zůstávají většinu dne v inkubátorech. „Ještě nejméně týden budou hospitalizovány na jednotce intenzivní péče,“ řekl Zbyněk Straňák, primář neonatologického oddělení podolského Ústavu pro péči o matku a dítě.

Lenka Petrášová, Hana Válková

Mladá fronta DNES, 7. 6. 2013, rubrika: Události, str. 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme