Prověřím, co se v Praze dělo, slibuje exguvernér Tůma

Rozhovor s kandidátem TOP 09 na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

17. 8. 2010

A.cz: Hospodaření radnice auditovala loni společnost Deloitte, zjistila chyby v účetnictví i v zadávání zakázek. Četl jste jejich zprávu?

Ano, ty výsledky nejsou příliš radostné. Budeme prověřovat, jaká opatření radní přijali. Protože rada města přislíbila, že bude sjednána náprava a nedostatky budou odstraněny.

A.cz: Typickým příkladem by mohl být projekt Opencard. Auditoři poukázali na to, že je pro město finančně nevýhodný. Jak se stavíte k pokračování tohoto projektu?

Samotný projekt Opencard je mi sympatický. Elektronické peníze jsou dnes trend. Ale je to taky o tom, za kolik to pořídím, aby to dávalo smysl. Pokud to bude stát moc, tak to ten smysl přestane mít. Neumím teď říct, jestli, se má pokračovat dál, aby se vynaložené peníze nějak vracely nebo se na to dívat jako na utopené náklady. Může se ukázat, že to byly vyhozené peníze.

A.cz: Sledoval jste coby guvernér ČNB dění na magistrátu nějak podrobněji?

Nebudu předstírat, že jsem se na to nějak díval. Pouze jako běžný občan Prahy jsem občas zaznamenal titulky v novinách. Teď se učím a dívám se na to jinýma očima někoho, kdo za to možná bude za pár týdnů odpovědný.

A.cz: Hlídáte každý krok radních?

Studuji rozhodnutí rady měsíce zpátky, i rozhodnutí, která rada dělá nyní. Snažím se vytvořit si tým expertů pro různé oblasti. Mám dobrou představu o tom, jak řídit instituci ve veřejném sektoru s prvkem kolektivního rozhodování, mám i dobré předpoklady pro to, abych se velmi rychle dostal do hospodaření podniku. Ale je jasné, že nejsem expert na kulturu, vybudování dopravní infrastruktury v Praze a další věci. Snažím se pracovat s lidmi, kteří k tomu mají co říct.

A.cz: Prozradíte, kdo jsou členové Vašeho poradního týmu?

Z banky jsem si zatím přivedl svého asistenta Jiřího Lukáše, spolupracuji s Vítem Gloserem, člověkem, který byl dlouhou dobu bankéřem v Londýně, nicméně v poslední době se věnuje svým projektům tady v republice. Poradenský sbor ale zatím vytváříme. Zatím můžu říct, že to budou lidé s dobrou reputací, bez byznys vazeb na pražský magistrát.

A.cz: Přivede si někoho z centrální banky?

Nemůžu vyloučit, že se mnou do toho někdo půjde, ale teď je to předčasné. Navíc já nechci příliš „vykrádat" centrální banku.

A.cz: Udělal byste jako primátor personální audit?

Asi dojde k nějakým personálním změnám, to je pravděpodobné. Je to celkem běžné v každé instituci, na magistrátu zvláště.

A.cz: Co se stane, pokud se nestanete primátorem?

Jsem připravený si odpracovat svoji pozici opozičního zastupitele. Šel jsem do toho s tím, že pokud se nestanu primátorem, nepraštím dveřma a neřeknu díky a nashle. V každém případě doufám, že dostaneme od voličů takovou podporu, abychom případně jako opoziční strana měli velmi silnou roli.

A.cz: Existují pro Vás nějaká striktní, předem deklarovaná omezení, s kým po volbách případně spolupracovat a s kým ne?

Ne, ale nevylučuji, že se něco takového stane, až budou volby blíž (například Věci veřejné mají vnitrostranická usnesení, kde si v některých obcích dopředu zakazují koalici s ODS - pozn. red.). Jako samozřejmou věc beru, že nepůjdeme do koalice s komunisty, stejně tak je málo pravděpodobné, že bychom udělali koalici s ČSSD. Nejpřirozenější partneři jsou Věci veřejné a ODS.

Kateřina Eliášová, Adam Junek

aktualne.cz, 17. 8. 2010, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme