Proti zrušení sKaret už jen TOP 09

Projekt kontroverzních sKaret se zřejmě blíží ke konci. Návrh oranžového Senátu na jejich zrušení pustila včera Sněmovna do druhého čtení, když ho podpořila celá opozice doplněná částí poslanců ODS a LIDEM. Jediná strana, která podle očekávání bojovala za udržení karet, byla TOP 09.

15. 5. 2013

Hlasování rozdělilo občanské demokraty, z nichž s opozicí přímo bylo pět členů, dalších 21 se hlasování zdrželo. K návrhu na zamítnutí, který přednesla Gabriela Pecková (TOP 09), se nepřímo připojilo 18 členů ODS, kteří se odhlásili, a tím snížili počet hlasů potřebných k zamítnutí senátního návrhu.

Další se už nevydávají

Jak uvedla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), nové karty se již nevydávají. V oběhu jich je již přes 250 tisíc. Upozornila ale poslance, že senátní návrh není dobrý, a pokud by zůstal v předložené podobě, mohl by přinést klientům sKaret problémy. „Pokud se Sněmovna rozhodne přijmout senátní návrh, pak MPSV je připraveno velmi intenzivně spolupracovat na případných změnách, aby nedošlo k žádným problémům pro klienty při výplatě dávek,“ prohlásila.

Podle senátorky Boženy Sekaninové (ČSSD) jedním z důvodů, proč Senát chce zrušit sKarty, je to, že smlouva, kterou MPSV uzavřelo s Českou spořitelnou o provozování systému, nemá žádný zákonný základ. „Žádný zákon ani nedovoluje, aby vydávání a provozování karty mohlo MPSV svěřit soukromému subjektu, aby osobní údaje mohly být spravovány někým jiným než Českou správou sociálního zabezpečení,“ uvedla. Podle senátorky „dnešní snahy a kroky ministerstva práce nechtějí nic jiného než najít uplatnění pro produkt zcela nekompetentního a ve svých důsledcích neuváženého projektu“.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že vládní koalice prosadila sKarty jako částečnou privatizaci jedné ze základních veřejných služeb ve prospěch soukromé banky proti vůli soc. dem. „Jak je vůbec možné, že vláda ČR dnes visí na ústech generálního ředitele České spořitelny a čeká, co on k tomu řekne? Jak je možné, že v situaci, kdy by o podobě systému vyplácení sociálních dávek měla rozhodovat vláda a parlament, tak se čeká na to, co řekne privátní banka, která je vlastněna zahraničním kapitálem?“ ptal se Sobotka.

Laudát bojoval

Za sKartu bojoval v diskusi jediný František Laudát (TOP 09), který ale připustil, že s sKartou není vše v pořádku. Podrážděně reagoval na úsměv Sekaninové, která se při jeho projevu bavila. „Mně zase není k smíchu, když někdo vyhazuje veřejné finance. Váš předseda se od začátku živí pouze z veřejných rozpočtů. On neví, co je to například vydělat na daních a odevzdat státu 300 miliónů. O tom jsem přesvědčen, když se štítí práce. A živnostníky označujete za parazity. Ti by vám možná říkali, jak se vydělává na daních 300 miliónů, možná i více,“ dodal Laudát na Sobotkovu adresu.

Nový systém bude drahý, tvrdí Drábek

Müllerová nyní jedná se spořitelnou, a jak řekla poslancům, banka je připravena zajistit výplatu dávek i po dobu případného přechodného období na nový systém. Podle ní ale v případě zrušení smlouvy by byla spořitelna oprávněna požadovat náhradu škody, protože půjde o porušení závazků ze strany MPSV. Upozornila, že rozpočet Úřadu práce nemá na letošní rok v rozpočtu peníze, které by musel vynaložit na přechod na nový způsob vyplácení dávek po zrušení sKarty.

Jak uvedl exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, kterého opozice kritizovala jako duchovního otce sKaret, jeho rozhodnutí bylo jednoduché: Buď šetřit na výdajích státu, nebo sáhnout na výši dávek. Drábek trvá na tom, že systém je funkční a šetří prostředky státu. Jak podotkl, zrušit karty a začít budovat jiný systém na zelené louce bude pro stát dražší.

Naďa Adamičková, Marie Königová

Právo, 15. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme