Příspěvek stranám chceme snížit

Komentář generálního sekretáře TOP 09 Václava Kubaty

28. 5. 2010

Alexandr Mitrofanov nás ve středečním komentáři seznamuje s dopisem od mladé bankovní analytičky paní J. Š. Ta panu redaktorovi psala, zda TOP 09 plánuje vrátit státní příspěvek, který po volbách dostane jako každá strana překračující nutnou minimální hranici. Dává to do souvislosti se snahami TOP 09 o snížení deficitu veřejných financí a proslulou „Kalouskovou složenkou“.

Dovolím si v Právu paní J. Š. odpovědět. TOP 09 prostřednictvím svých poslanců navrhla, aby se v letech 2010 až 2012 snížil státní příspěvek politickým stranám na polovinu. Důvod je prostý. V době ekonomické krize musí šetřit všichni – stát, obce, zaměstnanci, podniky i živnostníci. Neexistuje jediný racionální důvod, proč by politické strany měly být výjimkou. Náš návrh by neušetřil pouze 40 miliónů Kč, jak požaduje paní J. Š., ale téměř jednu miliardu korun z peněz daňových poplatníků, tedy i paní J. Š. Návrh TOP 09 však nebyl kvůli neochotě jiných stran ani zařazen na pořad schůze.

TOP 09 dosud nezískala z peněz daňových poplatníků ani korunu. Po volbách návrh předložíme znovu a doufejme, že paní J. Š. s panem redaktorem budou tentokrát pečlivě sledovat, kteří poslanci jej podpoří a kteří nikoli.

Václav Kubata
generální sekretář TOP 09
trojka pražské kandidátky TOP 09

Právo, 28. 5. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 6

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme