Primátorem Prahy bude "povodňový" Tomáš Hudeček

Zastupitelé TOP 09 se dohodli na obsazení jedenáctičlenné rady hlavního města. Primátorem bude Tomáš Hudeček, jeho zástupci se stanou radní Václav Novotný a dosavadní šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Novinářům to řekl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

18. 6. 2013

Ten prozatímně převzal místo po odvolaném Bohuslavu Svobodovi (ODS). Volbu dosud zdržovaly povodně, definitivně se na magistrátu bude rozhodovat ve čtvrtek. ČSSD už dříve avizovala, že její zastupitelé zvednou ruce pro kandidáta, kterého TOP 09 vybere.

Hudeček byl jedním z favoritů volby. Hlasovalo pro něj 14 z 26 členů zastupitelského klubu TOP 09. Podporu mu vyjádřil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf pražských zastupitelů Jiří Vávra. Nečekanou Hudečkovou protikandidátkou byla zastupitelka Iveta Borská.

"Byli zvoleni v podstatě lidé, kteří těm gescím rozumějí, a většina i zůstala na místech radních," řekl Tomáš Hudeček. Nově v jednobarevné radě usednou zastupitel Jiří Pařízek, Ludmila Štvánová, Jan Vašíček a Jiří Nouza.

Hudeček, který byl dosud prvním náměstkem pražského primátora,  původně kandidaturu na post primátora striktně odmítal. Po povodních ale svůj názor přehodnotil a vyjádřil se, že spolupráce se stejným týmem lidí jako při povodních by se mu zamlouvala. Iniciovat to podle něho měl dokonce sám Vávra.

Pro Hudečkovo zvolení hrají právě i povodně, se kterými se podle svých spolustraníků dokázal výborně vypořádat.

Na místech takzvaných gesčních náměstků, kteří budou mít na starosti vždy jednu tematickou oblast, tak za sekci územního rozvoje a veřejného prostoru bude zodpovídat Tomáš Hudeček, kulturu a sociální oblast bude mít na starosti dosavadní radní pro kulturu Václav Novotný a hospodářsko-finanční oblast bude mít na starosti Jiří Vávra. "To by měli být tři šéfové gescí, a tedy jakési hlavní osoby, které by měly sdružovat pod sebou ostatní radní," vysvětlil Hudeček.

Doprava se rozdělí na třetiny

Dopravu zastupitelé rozdělili na tři části. MHD, Ropid a veřejnou dopravou se bude zabývat Jiří Pařízek, sekcí dopravy TSK Jiří Nouza a zbytek, například výstavbu tunelu Blanka, bude mít zatím na starosti dosavadní radní Pavel Richter.

Jednotlivé kompetence ale ještě nemusejí být definitivní, podle Hudečka je na svém prvním zasedání musí schválit rada. "Co se dá jasně říct, jsou ti tři šéfové gescí," řekl Hudeček. Podle něho se zatím neví, kam budou spadat fondy Evropské unie. Zřejmě zůstanou v kompetenci současné radní Evy Vorlíčkové.

Vzhledem k tomu, že v radě neusednou sociální demokraté, budou to právě jejich zástupci, kteří budou výborům předsedat. Menšinová vláda TOP 09 je v podstatě předjednána.

Zastupitelský klub ČSSD i krajský výkonný výbor již odsouhlasili na jednáních dokument nazvaný 500 dní pro Prahu, který definuje spolupráci mezi sociálními demokraty a TOP 09.

Domácí, ČTK

aktualne.cz, 18. 6. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme