Primátorem může být opět Hudeček, naznačuje analýza

TOP 09 si v Praze drží jasně vedoucí pozici. ANO zřejmě přeskočí koalice Strany zelených, KDU­ČSL a Starostů. Rodák z Olomouce, vysokoškolský pedagog a politik Tomáš Hudeček je, coby lídr kandidátky TOP 09 pro pražské komunální volby, zatím nejžhavějším kandidátem na post primátora. To, že daleko za sebou nechá Bohuslava Svobodu z ODS i Miloslava Ludvíka z ČSSD naznačují průběžné výsledky předvolebního průzkumu společnosti SANEP a také čerstvá analýza různých typů voleb na území hlavního města, kterou zpracovala a zveřejnila společnost Herzmann.

23. 6. 2014

Překvapením říjnových voleb do zastupitelstva hlavního města pak prý nemá být hnutí ANO, nýbrž koalice Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů, kterou vede někdejší pražský radní pro životní prostředí a nyní výrazný opoziční zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek. Právě této koalici přisuzuje zmiňovaná analýza druhou příčku. Hnutí ANO, které stále nepředstavilo oficiálního kandidáta na post primátora, by se pravděpodobně mohlo umístit na třetím místě. Sociální demokraté by pak zřejmě měli v počtu hlasů porazit ODS. Obě strany se ale do zastupitelstva hlavního města takřka jistě s přehledemdostanou. Analýza dává šanci také komunistům. Nově by se pak městskými zastupiteli mohli stát i kandidáti Svobodných. Jen těsně pod pětiprocentní hranicí by prý měli skončit Piráti.

Hudeček má šanci obhájit křeslo prvního muže Prahy

Favorizované TOP 09 má ale tvrdě šlapat na paty koalice Strany zelených, KDU­ČSL a Starostů. „Těším se, až bude TOP 09 po říjnových komunálních volbách sestavovat koalici na pražské radnici.“ Tuto větu nedávno pronesl primátor hlavního města Tomáš Hudeček v kuloárech magistrátu. A pravděpodobně nebyl daleko od pravdy. Jemu samotnému, coby lídrovi kandidátky TOP 09 pro pražské komunální volby, analýza volebních výsledků od společnosti Herzmann v podstatě přisuzuje značné šance obhájit křeslo primátora. I když by se možná měl mít na pozoru před možným velkým překvapením říjnového hlasování, a to před úspěchem nově vzniklé koalice Strany zelených, KDU­ČSL a Starostů. Tu vede nesmiřitelný kritik magistrátu a opoziční zastupitel Prahy 4 za SZ Petr Štěpánek.

Politolog Lukáš Adamec pro Pražský deník poznamenal, že případné spojení TOP 09 se zmiňovanou koalicí by mohlo řádě skřípat. „Dovedu si spíše představit pokračování spolupráce TOP 09 se sociálními demokraty, i když tentokrát v otevřené koalici, kde by ČSSD musela převzít díl odpovědnosti za některé resorty. Koalici TOP 09 a ODS bych rovněž zcela nevylučoval, ovšem její fungování by mohlo být poznamenáno jistými osobními animozitami mezi politiky obou stran. Hnutí ANO nejspíš bude plnit úlohu opozice, vzhledem k celostátní rétorice TOP 09,“ míní Adamec. Jaké konkrétní šance tedy dává již citovaná analýza společnosti Herzmann jednotlivým politickým stranám? A které z nich mají šance se do zastupitelstva hlavního města dostat, případně vést Prahu mezi lety 2014 až 2018?

Prognóza to není, říká společnost

„Rozbor historických výsledků různých typů voleb naznačuje, že volby do zastupitelstva hlavního města Prahy by mohla TOP 09 vyhrát i bez spolupráce se Starosty. Těm by spojení se Zelenými a KDUČSL mohlo přinést druhou příčku, ANO 2011 by v takovém případě skončilo až třetí,“ uvádí prolog výsledků analýzy společnosti Herzmann. Ta v rámci projektu Český volič vydala také studii Pražský volič. Předmětem jejího zkoumání se staly výsledky různých typů voleb, konaných na území hlavního města Prahy.

Herzmann vysvětluje, že pro sestavení „historizujícího“ volebního modelu nebyly použity poznatky z žádných průzkumů veřejného mínění a voličských preferencí. Analýza prý nebere ohled na to, jakou předvolební kampaň jednotlivé strany v Praze vedou, nebo povedou a kdo konkrétně bude stát na jejich kandidátkách. I když Herzmann zdůrazňuje, že výsledky analýzy v žádném případě nejsou prognózou skutečných výsledků říjnových komunálních voleb, do značné míry se shodují s průběžnými výsledky předvolebních průzkumů dalších renomovaných společností. „Pro výpočet volebního modelu byla použita hypotéza, že někdejší hlasy pro TOP 09 a STAN se mezi odděleně kandidující subjekty rozdělí v poměru 4 : 1 ve prospěch TOP 09. Tato hypotéza je pouze vyjádřením odborného názoru autorů studie, aktuálně pro ni, ale ani proti ní není veřejně k dispozici žádný empirický důkaz založený na průzkumech nebo jiných analýzách,“ stojímimojiné v analýze.

„Historizující“ volební model, založený výhradně na analýze výsledků předchozích voleb na území hlavního města Prahy prý signalizuje, že volby do městského zastupitelstva by mohla vyhrát samostatně kandidující TOP 09 se ziskem 19,9 procenta hlasů. Druhé místo by pak údajně mohla obsadit koalice Strany zelených, KDU­ČSL a Starostů se ziskem 17 procent, těsně třetí by mohlo s 15,5 procenta skončit hnutí ANO 2011. Sociální demokracie by prý s 12,1 procenta porazila ODS, které model připisuje 10,4 procenta. Pětiprocentní hranici by překročili ještě KSČM se ziskem 7,4 procenta a Svobodní s 5,4 procenta, těsně pod ní by mohli skončit Piráti se 4,9 procenta.

„Úsvit by se ziskem 2,9 procenta propadl mezi malé strany, další kandidující subjekty by měly získat dohromady jen 5 procent hlasů. Tyto údaje však v žádném případě nelze vykládat jako prognózu říjnového výsledku skutečných komunálních voleb,“ opakuje analýza.

Kdo kandiduje na primátora hlavního města Prahy? LÍDR TOP 09 a současný primátor Tomáš Hudeček. Má značné šance obhájit post primátora, i když se citovaná analýza společnosti Herzmann nevztahuje na personální obsazení kandidátek jednotlivých politických stran, ani na jejich nadcházející volební kampaň. Sám Hudeček stanul v čele kandidátky TOP 09 pro pražské komunální volby v polovině března letošního roku a krajský výkonný výbor strany ho zvolil rozdílem tří hlasů oproti jeho protikandidátovi, stávajícímu prvnímu náměstkovi primátora Jiřímu Vávrovi. Jednání bylo bouřlivé a do poslední chvíle nebylo jisté, zda Hudeček zvítězí. Spolustraníci primátorovi vyčítali mj. to, že čelí trestnímu stíhání v kauze Opencard. Ještě v březnu od některých členů TOP 09 zazníval návrh, aby se do čela pražské kandidátky postavil loňský prezidentský kandidát, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se v Praze těší velké oblibě. Schwarzenberg ale kandidaturu na primátora odmítl.

LÍDR nové koalice Strany zelených, KDU­ ČSL a Starostů s názvem Dobrá zpráva pro Prahu je exradní hlavního města pro životní prostředí a opoziční zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek ze Strany zelených. Tato koalice má podle analýzy společnosti Herzmann šanci obsadit druhé místo v říjnových pražských komunálních volbách. Čelo koaliční kandidátky doplňují křesťanský demokrat Jan Wolf a starostka Slivence Jana Plamínková za Starosty a nezávislé. Štěpánek je velkým kritikem magistrátu a politologové předpokládají, že případná koalice TOP 09 a koalice by byla spíše problematická.

LÍDREM pražské kandidátky hnutí ANO 2011 by mohl být bývalý ředitel Národní knihovny a současný šéf Obecního domu Vlastimil Ježek. Uvažovalo se též o exprimátorovi hlavního města Janu Kaslovi. Ten ale kandidaturu odmítl. Hnutí ANO 2011 jednalo o kandidatuře také s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. Analýza společnosti Herzmann naznačila, že ANO by ve volbách do městského zastupitelstva mohlo obsadit třetí místo.

LÍDREM kandidátky ČSSD pro nadcházející komunální volby v Praze byl zvolen stávající pražský zastupitel a ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Sociální demokraté hodlají Ludvíka představit coby zkušeného komunálního politika a managera, který má širokou podporu uvnitř strany. Ani Ludvík, který v minulosti působil například v dozorčí radě Kongresového centra Praha, Pražské vodohospodářské společnosti, či dopravního podniku se nevyhnul skandálu. V roce 2011 na veřejnost uniklo video, kde Ludvík hovořil o prioritní zdravotnické péči pro prominentní pacienty. Ludvík autenticitu videa zpochybnil.

LÍDREM pražské kandidátky ODS má být exprimátor Bohuslav Svoboda. Na červnovém sněmu získal 57 ze 74 hlasů. Podle Svobody mají být letošní komunální volby odrazovým můstek pro příští volební úspěchy ODS. Citovaná analýza tomu ale příliš nenasvědčuje. Svoboda, stejně jako Hudeček navíc mají v nejbližší době čelit žalobě v kauze opencard. Oba odmítají jakoukoliv vinu a stíhání ve věci považují za absurdní. Oba shodně uvedli, že se pouze snažili vyřešit problémy, zaviněné minulým vedením Prahy.

LÍDRYNÍ pražské kandidátky KSČM zřejmě bude již tradičně pražská zastupitelka a poslankyně Marta Semelová. A podle citované analýzy by se jí mělo podařit přinejmenším obhájit zisk strany ze současného volebního období. Kontroverzní politička je známá svými výroky, obhajujícími socialistické zřízení Československa, i jeho komunistických představitelů. Zřejmě má přilákat radikálně levicové pražské voliče.

LÍDR KANDIDÁTKY SVOBODNÝCH není znám.

Jakub Krupka

Pražský deník, 23. 6. 2014, rubrika: Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme