Při s Paroubkem o historický citát vyhrál Schwarzenberg

8. 3. 2010

Jiří Paroubek s Karlem Schwarzenbergem se při nedělním duelu v ČT přeli v souvislosti s požadavkem na zvýšení české účasti v Afghánistánu také o autora citátu „s bajonety můžete dělat cokoli, jen ne na nich sedět.“

„Tady bych využil slova Napoleona Bonaparta, že není možné dlouho sedět na bodácích,“ citoval trochu nepřesně známý výrok Paroubek. Schwarzenberg ho opravil, s tím, že to neprohlásil Napoleon, ale jeho ministr zahraničí Talleyrand. Paroubek si přesto trval na svém. „Řekl to Napoleon, ale to je jedno,“ uzavřel.

Pravdu měl podle všech dostupných pramenů Schwarzenberg. Okřídlený výrok o nemožnosti sedět na bodácích je skutečně připisován cynickému francouzskému politikovi Charlesi Maurici de Talleyrandovi (1754-1838), který jím svému dobyvačnému císaři lapidárně vysvětlil, že dobýt město je jiná věc, než ho udržet. Protože k jeho udržení je zapotřebí aspoň minima spolupráce obyvatel.

(zr)
Právo, 8. 3. 2010, Rubrika: Domácí (zveřejněno na portálu Novinky.cz)
Osobnosti: Karel Schwarzenberg