Při pomoci dlužníkům nesmíme zapomínat na práva věřitelů

29. 10. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim)

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Mohlo by se stát, že novela insolvenčního zákona nebude nakonec schválena? 

Dominik FERI, poslanec TOP 09

Je to možná ten nejdůležitější zákon, který bude sněmovna za celý rok schvalovat. Nezdá se to, ale nebyla tomu věnována náležitá mediální pozornost. Je to poměrně složité téma, ale ten zákon nejdůležitější je.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

TOP 09 tento návrh podpoří? Nebo podpoříte jiný návrh, třeba poslanecký návrh pana Farského ze STAN, který navrhuje zjednodušení a jen tříletou variantu s tím, že o oddlužení by rozhodoval jen insolvenční správce, ne soud?

Dominik FERI, poslanec TOP 09

My podporujeme návrh pana Nachera. A to z důvodu, že se snaží pomoci dlužníkům, ale zároveň přitom hledí na práva věřitelů, což si myslím, že se v původním vládním návrhu od pana ministra Pelikána úplně nesledovalo. Tento návrh nám přijde poměrně vyvážený. Přicházíme s vlastními pozměňovacími návrhy, ale všechny jsou vedeny se stejným cílem, to znamená zrychlit proces, snažit se odbourat případný špunt, ať už u insolvenčních správců, respektive u sepisu nebo na insolvenčních soudech. Všechny tyto pozměňovací návrhy bez debat podpoříme.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Předpokládejme, že do osobního bankrotu budou chtít nastoupit desetitisíce lidí. Některé odhady mluví až o 400 tisících lidí. Opravdu budou mít insolvenční správci jednotlivě dohlížet na každého z nich, že se opravdu snaží? 

Dominik FERI, poslanec TOP 09

To je právě ono. My počet lidí, kteří do toho systému nově nastoupí, úplně nevíme. Ministerstvo zpracovávalo dopad té regulace a tam se hovoří až o 600 tisících lidí. Samozřejmě to nevyužijí úplně všichni. Někdo to toho systému nebude moct vstoupit s ohledem na pozměňovací návrhy, které projdou a budou to nějakým způsobem limitovat, aby se alespoň uspokojila nějaká část pohledávek zajištěných věřitelů. Každopádně by v našem zájmu mělo být minimálně posílení například insolvenčních úseků na krajských soudech.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

A stane se to? 

Dominik FERI, poslanec TOP 09

Věřím, že stane. Je to v našem zájmu. Může to ale učinit ministerstvo. Ministr slíbil, že to udělá. My ho budeme z opozičních lavic samozřejmě interpelovat a budeme se ptát, jestli se to daří naplňovat a jestli je ten systém propustný a funkční.

Zdroj: Ranní Plus, ČRo Plus, 26. 10. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme