Prezident využívá milost v předvolební kampani

15. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Kritiku od politiků si vysloužil prezident Miloš Zeman za své rozhodnutí udělit milost doživotně odsouzenému dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Politici, ale třeba i řada státních zástupců, poukazují hlavně na prezidentova slova o tom, že milosti bude udělovat jenom ve vážných humanitárních případech. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Prezident má ústavní právo udělovat milosti. Často kritizuji Miloše Zemana, že porušuje ústavu. Toto není ten případ. Když ale několikrát na různých mítincích řekne, že o tom uvažuje, posílá svoji manželku, aby se potkala s Kajínkem a ta se pak objímá s odsouzeným vrahem, tak mám pocit, že se spíše jedná o reality show a snahu využít popularity pana Kajínka v předvolební kampani. Nikoliv o seriózní rozhodnutí. Čekal bych, že když říká: „Takto se rozhoduji a uděluji milost,“ tak by měl říci, proč tak činí. Dodnes nevím, jestli si pan prezident myslí, že je pan Kajínek nevinný, nebo má pocit, že je trest příliš dlouhý. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dokonce říká, že jsou tam odůvodněné pochybnosti.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Potom bychom to odůvodnění měli znát. Sám na počátku řekl, že milosti dávat nebude. Zmínil, že je bude dávat pouze z humanitárních důvodů. Rád bych vědel, jaký humanitární důvod v případě pana Kajínka je.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Nemusí to ale odůvodňovat.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Nemusí, ale v demokratickém státě by to mělo být odůvodněno. Zarazilo mě, že i někteří příznivci Miloše Zemana tvrdí, že důvodem má být popularita pana Kajínka. Je-li popularita pana Kajínka důvodem, který vede Miloše Zemana k takovému rozhodnutí, tak to určitě nepřispívá k vnímání spravedlnosti v naší zemi. 

Helena VÁLKOVÁ, poslankyně, bývalá ministryně spravedlnosti /ANO/

Když jsem prostudovala spis pana Kájínka, došla jsem k závěru, že pokud jde o otázku viny, tak byly zákonné podmínky naplněny a důkazy svědčící pro vinu pana Kajínka za trestný čin vraždy. Trestní zákoník má přísné podmínky pro uložení výjimečného trestu. V tomto případě byl uložen velice přísný trest na doživotí.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Oba máme pocit z toho, co jsme nastudovali, že pan Kajínek je vinný. Paní profesorka si myslí, že je trest příliš přísný. Já myslím, že pro dvojnásobného vraha je doživotí správný trest. Ostatně za mě došlo k přijetí nového trestního zákoníku, kde jsme tresty výrazně zpřísnili. Oba pohledy na věc jsou ale možné. Bavíme se o lidské spravedlnosti. Tohle je velmi složitá kauza, kde je celá řada nepřímých důkazů. Určité věci lze vykládat různě. U lidské spravedlnosti je vždycky malé procento možnosti justičního omylu nebo různé kvalifikace dané věci. Je ale třeba veřejnosti opravdu říci, že se 3 ministři spravedlnosti obrátili s kauzou Kájinek na Nejvyšší soud. Ani jeden soud neřekl, že se v tomto případě pochybilo. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jak si mají lidé vysvětlit, že všechno proběhlo, jak mělo a dvojnásobný vrah bude na svobodě?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Máme dvojnásobného vraha, jehož kauza byla opakovaně posuzována krajským, vrchním, Nejvyšším i Ústavním soudem. I přesto, že soudce nestál u té kauzy, nebyl tam ve chvíli střílení, tak většina profesionálů řekla: „Ano, dotyčný je vinný.“ Prezident Zeman, byť to není jeho ústavní povinnost, by měl opravdu zdůvodnit, proč v takto zvláštním případě pouští z vězení dvojnásobného vraha uznaného soudy. Pokud to neudělá, tak obrovsky poškozuje právní vědomí společnosti. Jak může společnost vnímat spravedlnost v této zemi, když uvidí, že není zdůvodněno, proč je pan Kajínek propuštěn, proč není pan Rath odsouzen. Bohužel v poslední době česká veřejnost a justice dostávají signály, které snižují právní vědomí veřejnosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zmínil jste, že je to populární osobnost.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Vyděsilo mě, že pokud někdo dostává milost, protože je populární, pak je to návod pro všechny odsouzené pachatele. Chtějí-li milost, ať se stanou populárními. Celá kauza byla zfilmována. Ten film relativizuje vinu pana Kajínka. Podařila se mu neskutečná věc. Utékl z vězení. Tím ukázal, jaký to je opravdu bojovník. Je to populární lidový hrdina a pan Zeman to použije ve volební kampani. To je podle mě celý případ.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 12. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme