Pražská koalice se rozpadla. TOP 09 a Zdeněk Tůma jsou zpátky ve hře

22. 11. 2011

Mnohými Pražany nechtěná „velká koalice“ občanských a sociálních demokratů nevydržela ani rok. Skončila kvůli sporu o zadlužování města. Novým primátorem by tak mohl být někdo z TOP 09.

Po roce neustálých neshod, vyjednávání a kompromisů včera skončila pražská magistrátní koalice ODS a ČSSD. Pomyslný vztah ukončili politici z ODS. Vadilo jim, že jejich koaliční partner chce město příliš zadlužovat.

ČSSD však z rozchodu není dvakrát zklamaná. Tvrdí, že s občanskými demokraty se nebylo možné na ničem dohodnout. Obě strany nyní chtějí jednat o koalici s TOP 09.

ODS: Řítíme se do obrovských dluhů

„Jeden z hlavních důvodů, když pominu to půlroční skřípání, je dluhová past, která visí nad Prahou. Řítíme se do obrovských dluhů, nikdo neví, jak je splácet, nikdo nepředkládá drastická úsporná opatření, která žádám,“ odůvodnil rozhodnutí regionální rady předseda pražských občanských demokratů Boris Šťastný.

Doplnil, že výpověď musí potvrdit ještě zastupitelský klub na dnešním jednání. Podle svých slov však Šťastný nečeká, že by rozhodoval jinak. Obrovskými dluhy Šťastný myslel půjčku na nové vozy MHD, kterou požaduje po městu Dopravní podnik. Další dluh se rýsuje za novou trasu metra A. Město si na jeho výstavbu může půjčit až 11 miliard korun.

S fungováním koalice však nejsou spokojeni ani sociální demokraté. „Máme smírčí řízení už šest měsíců, kde jsme nedořešili, že rok po koalici nejsou jmenováni zástupci ředitelů odborů úřadu,“ uvedl šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Místopředseda zastupitelského klubu Miroslav Poche doplnil, že on navrhoval výpověď z koalice už před dvěma týdny.

Koalici nyní čeká třicetidenní „výpovědní lhůta“ současného vedení Prahy. Během té budou politici ze všech tří stran hledat novou koalici.

Zdeněk Tůma je zpátky ve hře

ODS hned včera vyzvala k jednání TOP 09. O jejích 26 zastupitelů má však zájem i levice.

Podle předsedy místní TOP 09 Františka Laudáta má strana hlavní požadavek: nezadlužovat se. „Těch závazků a nedoplacených věcí je tolik a příjmy budou spíše klesat. To je obtížná situace pro krizové manažery, natož pro politiky,“ uvedl Laudát. Doplnil, že na místě primátora by rád viděl bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu, který vedl loni stranu do voleb. Tůma se na toto téma však včera nevyjádřil.

Přestože se TOP 09 s ODS shoduje na tom, žemusí skončit zadlužování města, o koalici s ní usiluje i ČSSD. „Například ve finančním výboru se pohled Zdeňka Tůmy a Petra Hulinského velmi shoduje. Určitě bychom našli mnoho průsečíků,“ doplnil Poche.

Rok pražské koalice:

Volby v Praze vyhrála TOP 09 před ODS a ČSSD.

Většinovou koalici mohly vytvořit obě pravicové strany, ale nakonec se dohodli občanští demokraté s ČSSD.

To vyvolalo silný nesouhlas a první zasedání nového zastupitelstva na několik hodin zablokovali demonstranti.

Fungování koalice nebylo bez problémů. Objevily se například zprávy, že příliš nezávislé počínání primátora Svobody nevyhovuje zákulisním hráčům.

Spory se objevily i mezi koaličními partnery, koncem dubna ČSSD dokonce vyvolala smírčí řízení.

Eva Brendlová

Mladá fronta DNES, 22. 11. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme