Prahu ožebračit nechceme

Komentář předsedy poslaneckého klubu Petra Gazdíka

17. 9. 2010

Prahu ožebračit nechceme

V rámci předvolební kampaně se představitelé ČSSD pokusili zastrašit voliče báchorkou.

Vláda prý hodlá změnit systém financování obcí tak, aby Praze ubylo ročně deset až patnáct miliard korun. Nic takového však vláda nepřipravuje, sociální demokraté by měli číst programové prohlášení pozorněji.

Cituji z něj: "Cílem vlády je dlouhodobá stabilní dohoda, která formou zákona stanoví příjmy obcí tak, aby se snížil současný diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi ,nejchudšími' a ,nejbohatšími' obcemi a aby to odpovídalo situaci ve vyspělých zemích EU."

Pražští socialisté si zřejmě přečetli jen tuto pasáž, a protože v EU pobírají nejbohatší obce asi 2,5 až 3násobek daňových příjmů nejchudší obce na hlavu, zatímco v ČR je to 4 až 4,5násobek, dospěli k výše zmíněnému výpadku příjmů Prahy.

Pokud by ale ve čtení programového prohlášení pokračovali dále, dozvěděli by se, že "příjmová základna obcí bude posílena na úkor celostátních dotačních programů, ze kterých jsou doposud centrálně, a tudíž málo efektivně financovány rozvojové projekty v obcích".

Pro ilustraci uvedu, že když se na ministerstvu financí dělala jakási "inventura" národních dotačních programů, dospělo se k neuvěřitelnému číslu asi 400 dotačních titulů, z nichž u významné části tvoří skupinu příjemců právě obce.

Je jasné, že takováto nepřehledná houšť dotačních programů představuje nesmírné administrativní břemeno nejen pro obce, ale i stát. Nemyslím si však, že by sociální demokraté zmíněnou pasáž nepřečetli. Domnívám se, že v rámci socialistického pohledu na svět chtějí přerozdělovat prostředky, centrálně diktovat užití peněz daňových poplatníků a starostové nechť jezdí leštit kliky na ministerstva a pokorně žádat o každou korunu.

To ovšem vláda nechce. Stejně jako hnutí Starostů a nezávislých, které úzce spolupracuje s TOP 09, požaduje, aby se o  prostředcích rozhodovalo co nejblíže daňovému poplatníkovi. Proto chce obcím ponechat prostředky ve formě sdílených daní a umožnit jejich občanům, aby si v  rámci své samosprávy více rozhodovali o použití svých daňových výnosů. To by jistě přivítali i Pražané, kteří se nemusí obávat, že by jim vláda udělala díru do rozpočtu.

Petr Gazdík
předseda hnutí Starostové a nezávislí

Právo, 17. 9. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 6

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme