Praha pomůže ústeckému Činoheráku dvěma miliony

25. 6. 2014

Divadelní soubor Činoherák Ústí dostane od Prahy dvoumilionový grant. Rozhodla o tom v úterý rada města. Novinářům to řekl náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09). Soubor bude hostovat v pražském Divadle Komedie. První inscenaci uvede 27. června.

„Domníváme se, že Praha bude mít z této spolupráce prospěch," uvedl Novotný. „Populární a zkušený herecký ansámbl, jeho pověst a tradice, ale také události, jimiž byl v poslední době stižen, to vše z něho dělají kulturní subjekt hodný pozornosti," doplnil. Hostování Činoheráku podle něj přitáhne do Divadla Komedie další diváky.

Spolek Činoherák Ústí chce navázat na tradici končícího Činoherního divadla. To v Ústí nad Labem skončilo poté, co se nedohodlo s městem na způsobu financování své činnosti. Nyní spolek hraje na lodi Tajemství bratří Formanů, která kotví v ústecké části Vaňov. Pravděpodobně od září by mohl vystupovat v budově bývalého kina Hraničářv centru města.

Původní Činoherní divadlo, ve kterém působili všichni herci spolku Činoherák Ústí, spěje k likvidaci. Zastupitelstvo už v březnu zřídilo novou příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Město už vyhlásilo výběrové řízení na uměleckého šéfa a chce postavit nový soubor.

ČTK

Deník, 24. 6. 2014, rubrika: Kultura

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme