Práce ministra zdravotnictví

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

26. 9. 2010 | 11:00

Moderátor

Dělat ministra zdravotnictví je hodně nejistá práce. Své o tom vědí oba mojí dnešní hosté. Jeden z nich posloužil jako obětní beránek, když jeho strana drtivě prohrála krajské volby, údajně hlavně kvůli nepopulárním regulačním poplatkům. Druhý zase jako ředitel fakultní nemocnice zažil neuvěřitelných 13 ministrů, kteří mu šéfovali. Ministr zdravotnictví Leoš Heger, dobrý den.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Dobrý den.

 

Moderátor

A bývalý ministr zdravotnictví, senátor Tomáš Julínek, dobrý den.

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Dobrý den.

 

Moderátor

Pane ministře, odhadnete, jakou budete mít životnost?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Absolutně ne. Já bych byl strašně rád, kdyby to bylo na delší dobu, protože mé zkušenosti z řízení nemocnice ukazují, že ten začátek trvá vždycky strašně dlouho, než se rozběhne a i minulí reformátoři si toho byli vědomi.

 

Moderátor

Neznamená ta delší doba ve funkci vlastně to, že byste neměl ideálně vůbec nic dělat, abyste náhodou nešlápl někomu na kuří oko?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Takto vůbec ne, to by zase nemělo smysl, ale vyžaduje to jistou opatrnost a připravit si ty kroky důkladně.

 

Moderátor

Jsou pro vás zajímavé zkušenosti bývalého ministra Julínka, pokud jde o komunikaci reforem na veřejnosti?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Určitě. Já si myslím, že to, co se vyčítalo jemu a jeho skupině, nebyla možná špatná komunikace a já si myslím, že ty příčiny byly v určité razantnosti, která pro to naše prostředí, které je relativně konzervativní a pro ten systém, který je strašně setrvačný, byla asi moc velká.

 

Moderátor

Pane senátore, já jsem zaregistroval, že jste nynějšímu ministrovi několikrát nabízel podanou ruku ke spolupráci na tom, co dělá. Na druhou stranu, nevšiml jsem si nikde, že by ta ruka byla uchopena?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

To bohužel je pro mě určitým zklamáním, ale já chci jenom zdůraznit to, že prostě zdravotnictví od roku 1990 reformováno nebylo, to byly všechno dílčí kroky a utíkalo se trošku, na rozdíl od ostatních resortů, to znamená, na každého ministra vybude udělat s tím něco pořádného a samozřejmě musí projevit jakousi razanci to prosadit, protože je to obrovský objem, především v legislativě a zákonu.

 

Moderátor

Zaregistroval jsem dobře, že i o tu spolupráci s Tomášem Julínkem až tak moc nestojíte?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já bych to takhle neřekl.

 

Moderátor

Jak byste to řekl tedy?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Ono je to trošku obtížné na tom začátku. Každý, kdo přijde na ministerstvo, když tam předtím nebyl, tak si musí uspořádat strašné množství věcí, musí se naučit formální postupy, které jsou úplně jiné než v normální organizaci, musí si tam nějak seřadit lidi tak, jak je potřebuje a teď se na něj valí spousta hostů a žádostí o přijetí různých návštěv, takže v téhle chvíli se připravovat na spolupráci s kýmkoliv lze jenom tak jako virtuálně. Já samozřejmě znám všechny zákony pna senátora Julínka a znám reakce, které byly na tu reformu a chystám se, až předložíme první zákon nebo až uděláme nějaké úpravy tak, jak bychom chtěli, že ho zcela určitě oslovím a budu s ním ty věci konzultovat, protože ta historická paměť, kterou on v sobě nese za celý ten tým, je zcela určitě velmi cenná.

 

Moderátor

Takže to je časová záležitost?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Bezpečně.

 

Moderátor

Není to tím, že by byl Tomáš Julínek mimořádně nepopulární, pokud jde o prosazování reforem a toho, co prezentoval na veřejnosti?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Je to tak a navíc já myslím, že v tom našem vztahu máme výhodu, že se známe velmi dlouho a celou řadu věcí jsme spolu diskutovali ještě daleko předtím, než jsme byli na nějakých vysokých pozicích.

 

Moderátor

Pane senátore, co můžete ministrovi zdravotnictví nabídnout? Co si představit pod tou historickou pamětí, o které Leoš Heger mluvil?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Já, když se podívám do programového prohlášení vlády, které fakticky vymezuje podobné reformy, jako jsem musel udělat já, když jsme měl svoje programové prohlášení vlády, tak ta moje nervozita, určité apely na pana ministra spočívají v tom, že prostě ten čas není tak dlouhý, abychom si ho mohli posunout. Teď nastala situace, kdy tady krachuje Řecko, nastala situace, kdy zdravotnictví je zadlužené, kdy tady jsou připraveny zákony a ta moje nabídka spočívá v úzké spolupráci, odhalování eventuelních nedostatků. To nejsou moje zákony, to jsou zákony, které už připravilo minulé ministerstvo, to znamená, že tady jde o kontinuitu té práce. Tam já jsem nabídl spolupráci a třeba odvolání paní náměstkyně Helerové, která se intenzivně podílela na polovině těch zákonů, si myslím, že není výhodné, aby ta kontinuita pokračovala. Teď mi nejde o chránění nějakého stranického kolegy, mně je o to, že v těch zákonech je strašně moc věcí, že jsou důležité pro eventuelní udržitelnost financování zdravotnictví, protože tam musíte také něco udělat a zajistit pro pacienty v těch zákonech a nemůžeme se bavit o stokorunách, aniž bychom se bavili o celém komplexu zákonného rámce zdravotnictví.

 

Moderátor

O zdravotním komplexu se budeme bavit v rámci celé Partie, ale jednu dílčí otázku si neodpustím. Vy jste říkal, že zdravotnictví je zadluženo, já jsem předevčírem slyšel pana ministra mluvit o tom, že v rezervních fondech pojišťoven je 18 mld. Kč, to mi vychází, jako že je to plus a ne, že je zdravotnictví zadluženo?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Tady se musím pochlubit, protože těch 18 mld. Kč tam je kvůli tomu, že jsme je vytvořili.

 

Moderátor

Vy se chlubíte něčím, co sám popíráte, že je?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

To převážně zatím kryje zaměstnanecké pojišťovny, ale pojišťovny už v tomto roce hospodaří s deficitem. Ty rezervy kryjí tento deficit. Rezervy jsou od toho, aby kryly eventuelně nějaký náhlý výpadek, třeba obrovskou epidemii nebo velký nápor nějaké nemoci nebo situace ve státě. Nejsou od toho, aby kryly obecně dluhy a zamaskovávaly dluhy zdravotních pojišťoven. To znamená, ty rezervy a povinnost naplnit tyto rezervy jsme nařídili v roce 2008, udělali jsme plus 30 mld. Kč a teď ty rezervy kryjí ten dluh, to znamená, že pacienti ho ještě v tomto roce nepociťují, ale v příštím roce už je pociťovat budou. Zatím jsou na tom ještě slušně zaměstnanecké pojišťovny, ale VZP už je na tom velmi špatně.

 

Moderátor

To bude dáno strukturou jejich pojištěnců, předpokládám.

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

To není pravda.

 

Moderátor

Tak čím to tedy je?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Samozřejmě tím, jak je VZP velká, jak obtížně se tam vyrovnává s hospodařením. Samozřejmě má náročnější management chronických pacientů, kterých má více, ale to, proč jsme vám oponoval, je proto, protože my máme docela výborný přerozdělovací mechanismus, to znamená, zdravotní daň se rozděluje jednotlivým zdravotním pojišťovnám podle toho, jakou mají strukturu pojištěnců, takže jim to kompenzuje, takže to není vyloženě dáno jenom tím.

 

Moderátor

Přemýšlel jsem, jestli to není tím, že by byla špatně řízená členem dozorčí rady VZP?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Já tady spíše nechci jmenovat osoby, protože ředitelů zdravotních pojišťoven, popřípadě pana Horáka, ale ten problém spočívá v tom, jak jsou ustrojeny české zdravotní pojišťovny, a to je právě zakleto v těch reformních zákonech, aby vypadaly jinak a měly jiné povinnosti a jiné odpovědnosti a pak se teprve může odhalit, jestli ten manažér opravdu to zvládá nebo nezvládá.

 

Moderátor

My se k tomu ustrojení zdravotních pojišťoven a českého zdravotnictví ještě dostaneme. Pojďme ale k tomu, co se odehrává právě teď. Vaše vláda, pane ministře, má důvěru zhruba měsíc a půl, již čelí prvním demonstracím, do kterých se zapojili i zdravotníci. Rozumíte jejich obavám, pokud jde o platy?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já jim velmi rozumím a chápu je. Já bych ještě s dovolením okomentoval to, co tu říkal pan senátor Julínek o těch 18 mld. Kč a o tom, jak začínali na třiceti. Když vezmu ten stav současné vlády z pohledu zdravotnictví, tak ta nevýhoda je, že my jsme přišli opravdu k prázdné kase a k tomu velmi strmému, sestupnému trendu. On měl senátor Julínek trošku štěstí v tom, že se mu podařil husarský kousek, který před ním udělal bývalý ministr Rath, který zvýšil podíl státu na státní pojištěnce a doktoru Julínkovi se to podařilo ještě jednou a tím se ty kasy pojišťoven naplnily. Do toho přišla krize, teď se postupně vyprazdňují. V letošním roce, jak říkal pan senátor, ty pojišťovny opravdu klesají s příjmy dolů, vyprazdňují ty fondy a už je obava, že to půjde všechno do mínusu.

 

Moderátor

Zpátky k těm platům tedy.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

V tomto postavení je vláda zhruba ve všech resortech díky tomu, že se zadlužuje státní rozpočet a ty platy jsou nebo vůbec všechna opatření, která se dělají, škrty rozpočtové a snahy změnit platové tabulky s tím souvisí, protože hlavním cílem vlády na tom začátku je zastavit ten nárůst státního deficitu. Pochopitelně, tohle se promítá do zdravotnictví, protože část zdravotnictví, asi jedna čtvrtina lidí, kteří tam pracují, je na těch tabulkách. Ty tabulky byly nejdříve poněkud dramaticky snížené a stažené všechny na jednu stejnou tabulku pro státního zaměstnance. Oni zdravotníci měli svou čtvrtou tabulku, jaksi vyšší, takže když se to všechno stáhlo k té první, tak ten seskok byl strašně velký a od toho se teďka ...

 

Moderátor

To, že jsou zdravotníci na tabulkách, přeci nic nemění na tom, že nejsou placeni ze státního rozpočtu, ale z rozpočtu zdravotních pojišťoven?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

To přesně říkáte správně, to je druhý paradox, protože z těch všech postižených segmentů, které v těch škrtech jsou, tak zdravotnictví je vlastně jinde, protože jde z toho rozpočtu,který teče do zdravotnictví přes zdravotní pojištění.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já tu trochu cítím rozpor, protože vy jste říkal,rozumím obavám zdravotníkům, na druhou stranu říkáte, pouze čtvrtiny z nich se vůbec může dotknout to, že stát změní nějaké tabulky a ještě k tomu dodáváte i ty nemocnice, které jsou vám, jako ministrovi, podřízeny, mají své manažery, kteří jsou odpovědni za jejich hospodaření, takže ti, když vám vzkáží na ministerstvo, my škrtat nebudeme, tak je vlastně všechno v pořádku?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já myslím, že to riziko nespočívá v těch tabulkách mzdových, ani v těch rozpočtových škrtech, konkrétně pro zdravotnictví, tam se to dotkne jenom určitého segmentu, zejména investic. To riziko spočívá hlavně v tom odhadovaném propadu mínus 10 mld. Kč, což je asi 5 % z celého objemu provozních peněz, které do zdravotnictví jdou přes zdravotní pojištění. Těch mínus 10 mld. Kč se soustředí do zdravotnické činnosti, protože na ty platy lze sahat velmi obtížně. Ty si hlídají odboráři velmi tvrdě a navíc zdravotnictví je v deficitu personálním, takže nelze dělat to, co dělá každý normální podnik, že jakmile se dostane do rizika mínusu, minusového hospodaření, tak začne propouštět a snižovat platy. To ve zdravotnictví nejde, tak proto jsou všichni nervózní, zvláště proto, že ta generace lékařů ve středním věku zažila už několik propadů a ví,co s tím je za problémy.

 

Moderátor

Vy jste vyčítal, že znejistění v situaci, kdy už teď jsou na hraně, hrozí nejrůznějšími odchody, hromadnými výpověďmi a podobně?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Já jsme tím především myslel sestřičky, protože pokud se nařídí nižší tarify tou tabulkou, tak vlastně je to nejohroženější skupina. Bohužel se hodně hovoří o lékařích, ale nebezpečí toho, že ředitelé nemocnic nějak budou reagovat, je právě v této skupině. Těch jsme se především zastával. Ale to, co je potřeba znovu říci a pan ministr už to konečně řekl, lékaři nejsou státní sféra, ve zdravotnictví nejsou státní sféra, jakkoliv vlastní stát nějaké nemocnice, neurčují se jim platy, vy jste to řekl úplně správně, ale nejsou placeni ani z rozpočtu pojišťoven, lépe řečeno, já to upřesním, jsou placeni z rozpočtu té konkrétní nemocnice, která prodává své služby nemocnici. To znamená, jestliže tady protestuje nebo vyhrožuje 3000 lékařů, že někam odejdou, že jim něco vadí, tak první dotaz redaktora, bude ředitel opravdu snižovat platy? Je to pravda a teď já věřím, že plno z nich odpoví, že neví. Možná, že někteří ani neví, že peníze na platy neplynou z nějakého rozpočtu zdravotních pojišťoven nebo dokonce ze státu, ale že to jenom tím, že ta nemocnice tak hospodaří. Jestliže některá nemocnice hospodaří dobře, tak může platy právě v této době klidně zvyšovat. Proto je nesmyslné, aby vláda rozhodovala o platech ve zdravotnictví, o tom jsme se několikrát bavili. Když se snižuje tabulka, tak se vlastně vysílá signál ředitelů, lépe řečeno, jakési alibi, že vlastně se snižuje plat v sektoru a oni si tím řeší ten svůj manažerský problém, o kterém hovořil pan ministr. Ale oni musí nést vlastní odpovědnost za hospodaření, to znamená zvyšovat, propouštět podle toho, jak dokáží hospodařit, jakou mají organizaci práce a podobně.

 

Moderátor

Takže, pokud bychom to shrnuli, tak lékaři, obecně zdravotnický personál jsou pomýleni, pokud jdou stávkovat nebo demonstrovat proti vládě...

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Samozřejmě...

 

Moderátor

..., protože by měli se vrátit?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Zvláště, když vyhrožují tím, že budou realizovat volný pohyb pracovní síly po Evropské unii, který je umožněn, takže samozřejmě každý může odejít do Evropy, takže bych je moc prosil, aby se nenechali na verbovat, protože ono to má jednoznačně politický charakter, ty stávky a víme, že prezident Koubek je úzce spojen, to znamená ze sociální demokracií, já jsem to zažil sám jako ministr. Takže, musí chápat ten politický podtext, který tam je. Vůbec to, že se vyhrožuje stávkou na 15. a 16. října, kdy jsou volby, tak je docela nepřijatelné z hlediska zákona, který hovoří o stávce. Já bych moc prosil, aby i ti mladí lékaři, kteří nemají tolik zkušeností, aby se zamysleli nad těmi svými výzvami a obrátili se na konkrétního ředitele a s tím jednali.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já bych nechtěl spekulovat o tom, jestli je v tom politický podtext nebo ne...

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

To je jednoznačné.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

..., ale pravdou je, že v tom zdravotnictví jsou i jiné nepořádky než jenom platové. Ty platy mají určitý psychologický efekt, ony narůstaly posledních čtyři, pět let narůstaly dvakrát rychleji, než byl průměrný plat ve státě. Ti lékaři stále bojují za vyšší platy a jak to říkal pan senátor Julínek, sestry rovněž a sestry jsou velmi ohrožená skupina lidí a jenom je potřeba myslet a v tento moment byl vyslán velmi ostrý signál, že ty platy by se vlastně měly revidovat a snižovat. Ovšem je faktem, jestliže je celý národ postižený krizí a jestliže v minulém roce bylo snížení, velmi se zpomalil průměrný růst ve všech sektorech a ne ve zdravotnictví, tak když dochází krize do zdravotnictví, tak musí počítat, že se tam ty platy zpomalí a to je trošku to, co mi vadí na těch aktivitách, že i za tuhle cenu se snaží o velmi razantní zvyšování.

 

Moderátor

To je celkem konzistentní argumentace vaší vlády, škrtalo se všude jinde, mělo by se škrtat i v té části, která je nějak napojená na veřejné peníze. Než okomentuji to, že předpokládám, že už teď tiskové oddělení Lidového domu píše, že nemá nic společného s lékařským odborovým klubem, což je myslím legitimní postoj. Přeci jen, když se vrátíme k tomu, o čem hovoří zdravotníci, jak oni říkají, jasně sáhnout na platy je nejjednodušší mimo jiné proto, že všude jinde jsou nějaké provize, tečou tam různé podíly pro farmaceutické firmy, investory, kteří opraví nemocnice a tam se vy politici bojíte sáhnout, protože tam jste sami zaháčkovaní?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já se tam sáhnout rozhodně nebojím. Ony takové historky, které se vykládají pořád dokola, jak se lijí peníze do betonu, jak se nakupují předražené přístroje, tak ty se vykládají i o lékařích, jak prostě jsou oslovováni firemními dealery a předepisují jiné věci, než které by byly úplně racionální. On je v tom určitý folklór. Když určitá míra korupce to naše zdravotnictví, podobně jako celou naší společnost komplikuje, o tom mluvíme.

 

Moderátor

Dokážete odhadnout, kolik těch peněz je v rámci zdravotnického rozpočtu šedých a nebo ne úplně racionálně utracených?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Mluví se o 20 %, mluví se o 20 mld. Kč, ale já myslím, že to jsou všechno jenom spekulativní odhady, že prostě jasné signály o tom nikdo nemá a když sčítnete všechny ty kauzy, které se teď ventilovaly v poslední době, o tom, jak se nakupovaly předražené přístroje do těch nemocnic, které byly na evropských fondech, pak dojdete v podstatě k nižším částkám, ale samozřejmě může to být schováno všude.

 

Moderátor

Pane senátore, souhlasíte tedy s tím, že to je jenom takový folklór a žádné velké plýtvání ve zdravotnictví?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Já bych to rozdělil, abychom to nepletli. Šedá ekonomika korupční peníze se absolutně nedají odhadnout. Dá se ale samozřejmě nějakým způsobem odhadnout, kolik je to podíl a to není ten významný podíl. Když mluvíme o těch 20 % neefektivity, a to se týká i zdravotních pojišťoven i zdravotnických zařízení, ale zdůrazňuji některých, proto o tom nejde hovořit paušálně, tak se bavíme o vadách v managementu, v řízení, v nákupu zdravotnických prostředků, například u některých nemocnic, v organizacích jejich péče, ale to, co je podstatné, nevytváří se tlak na tu efektivitu. Proto já se pořád odvolávám k těm zákonům, kde je zakotveno určité rozdělení role jak pro ministra, tak pro zdravotnická zařízení, tak pro pojišťovny a tam jsou nuceni a motivováni, aby se sami na hospodaření podíleli, takže tam je 21 %, ale neefektivity, to není kriminální, to je prostě neodpovědnost nebo nevymáhaná odpovědnost za správu našich peněz. Například u zdravotních pojišťoven je to evidentní, ale to není věc, znovu zdůrazňuji, jestli tam vyměním ředitele, to je věc toho, jak jsou ustrojeni, co mají uloženo zákonem, jak na ně dozírá stát, lépe řečeno vůbec nedozírá, jaké má kompetence ministr vůči nim a to všechno je v těch zákonech. Proto na ně tlačím, ne proto, že jsou moje, ale protože je potřeba uspořádat to prostředí tak, aby se tohle vynutilo...

 

Moderátor

Já tomu příliš nerozumím. Vy mluvíte o tom, je problém v zákoně, není problém v těch lidech, kteří dozírají, v tom případě nechápu, za co tedy platíme všechny ty politiky, kteří sedí ve správních dozorčích radách pojišťoven. Proč tam tedy jste, když nedokážete ty pojišťovny dotlačit k tomu, aby tedy hospodařily efektivně? To přeci nemůže být záležitost zákonů, to je záležitost managementu...

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Není to pravda. Je to samozřejmě záležitost zákonů. V zákoně je uvedeno, že zdravotní pojišťovna hospodaří vyrovnaně, to je všechno, co se po ní chce. Ne, že má správně zajistit zdravotní péči a nákup klientovi, my se tady vůbec navíc nebavíme o pacientech, což je teď opomíjená skupina lidí, kteří právě v téhle situaci se nacházejí, dejme toho zadluženého zdravotnictví a nemluvíme o jejich právech atd. já se vrátím k těm zdravotním pojišťovnám. Jestliže je v zákoně pouze tato klausule, tak stačí jenom prostě má dáti - dal. Vy nemáte vynucenou zákonem žádnou odpovědnost. Jestliže ministerstvo nemá kontrolní mechanismy, jak by odkontrolovali, jak hospodaří zdravotní pojišťovny a jestli vám odpovím na správní radu, jestli v ní sedí 30 lidí a z toho dvě třetiny jsou poslanci, stát tam má jenom jednu třetinu, jestliže dozorčí rada nemá téměř žádné kompetence, ...

 

Moderátor

Poslanci tedy nejsou stát a vy jako politici, kteří ať už jmenovaní Poslaneckou sněmovnou nebo vládou, tam máte zastupovat zájmy veřejnosti, nejste schopni zájmy veřejnosti realizovat tak, abyste je dotlačili...

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Proč myslíte, že jsem napsal nový zákon o zdravotních pojišťovnách? Protože to je nerealizovatelné.

 

Moderátor

Jelikož se změní systém, tak tím rady začnou v tom systému fungovat jinak?

 

Tomáš Julínek /ODS/, senátor, exministr zdravotnictví:

Samozřejmě, dostanou úplně jiné kompetence a jiné odpovědnosti. My jsme to navrhovali, tak tam se ručí třeba v těch našich návrzích, jednak bylo mapování majetku, jednak byla odpovědnost ručení vlastním majetkem v té správní radě, jednak tam byly jasně rozděleny kompetence atd. samozřejmě i na tom trhu byla jasně postavena role té zdravotní pojišťovny, jakou tam má mít, čím má soutěžit, za co má zodpovědnost, že má správně nakoupit zdravotní péči, že tohle a tohle má reportovat ministrovi. To opravdu teď není na pana ministra, ale ministr zdravotnictví České republiky je nekompetentní člověk, který má obtížné pravomoci z čeho dosáhnout. Má jenom vyhlášku, až ji pan ministr teď vydá, tak se na něho sesypou jednotlivé skupiny a začnou ho masírovat, ale on nemá reálnou pravomoc to ovlivnit.

 

Moderátor

Pane ministře, nadechoval jste se už asi osmkrát.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já bych k tomu rád něco řekl. Já myslím, že je to už jenom pro posluchače, ale možná i pro nás...

 

Moderátor

Máme diváky, jsme televize.

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Já se jim tedy omlouvám. Já bych to rozdělil do čtyřech kategorií. O korupci jsme mluvili, ta tady nějaká je, všichni tuší, že je podstatná. Pak je neefektivita nemocnic a pojišťoven zdravotních, to je taková ta neefektivita, která byla extrémní po revoluci, kdy prostě nemocnice byly tunelované, vykrádané, kdy se neuměly řídit a tam se to docela srovnalo a řekl bych, že většina nemocnici se dneska chová celkem seriózně a efektivně. Totéž platí o efektivitě zdravotních pojišťoven v takovém to vnitřním hospodaření. To, že se prostě staví paláce, že si tam žijí příliš lukrativně, je to zastropováno nějakými výdaji 2,7 % z rozpočtu VZP jde na tuhle režii a tam moc peněz není, i kdyby si stavěli zbytečně luxusní paláce, tak to není to podstatné. Pak je jedna věc, která je zdravotnictví vlastní, je to neefektivita, která bude vždy, že to zdravotnictví musí mít nějaké rezervy pro hromadné havárie, pro nepředvídatelné události, musí tady být noční služby, kde se nenadělá tolik práce jako jinde a s tím se také nic nenadělá. Ta hlavní neefektivita, ta čtvrtá, která nám zbývá, o které tady mluvil pan senátor Julínek, ta spočívá v tom, že ten systém není odladěn, že v podstatě péče, kde teče nejvíce peněz z toho všeho, ten beton dělá 2 mld. Kč investic ročně, ale těch 220 mld. Kč pojistného tečou do zdravotní péče a ta zdravotní péče není uspořádána tak, aby byla úplně efektivní. Na úrovni jednotlivých poskytovatelů, ať to jsou nemocnice, ambulantní lékaři, tak tam zase kontrolovat, jestli nepředepisují moc receptů a nedělají něco zbytečně, ale není vůbec pod kontrolou, jak ten pacient se v systému pohybuje. Dneska je svobodná volba lékaře a on si chod bez problémů kam chce, ke komu chce, kolikrát chce. Vzniká tím spousta duplicit a podobných věcí. U těch lékařů je nekoordinace mezi těmi praktickými lékaři na začátku a těmi nejtěžšími odděleními na konci a ta péče není sladěna, přednost pacienta tam a zpět není dobře naladěn.

 

Moderátor

Já vám do toho hned skočím. Pokud pacient tak, jak říkáte v současné době chodí kam chce, kdy chce, tak tím jinými slovy říkáte, že totálně selhal sytém regulačních poplatků, protože ten měl vést pacienta k tomu, aby chodil jenom tam, kam je potřeba a neobcházel zbytečně ty lékaře?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

To já si myslím, že neselhal. Ty regulační poplatky opravdu vedly ke snížení počtu ambulantních návštěv a vedly ke snížení počtu hospitalizací...

 

Moderátor

Tady to mrhání, o kterém jste mluvil, neplatí tedy?

 

Leoš Heger /TOP 09/, ministr zdravotnictví:

Ten systém má prostě v sobě ještě nějaké další rezervy. Ono to není jenom v tom chození pacienta, ono to je v nových technologiích, které k nám přicházejí a přicházejí velmi chaoticky. Tam je potřeba také dát nějaké regulační opatření, protože se stává, že prostě se objeví nějaký zázračný přístroj a nakoupí ho deset nemocnic, pojišťovna na to nemá peníze, přístroje tam leží ladem, jsou okolo toho hádky, velká napětí, takže v tomhle je určitý nepořádek a kvůli tomu se píší ty reformní zákony a kvůli tomu je běžná diskuse někdy souhlasná, někdy nesouhlasná, jaké by ty regulace měly být a jak ovlivňovat ten systém, protože on se to ve svém důsledku týká objemu poskytované péče, který se na jednu stranu nemůže snížit, aby se kvalita té péče nezmenšila, aby se všichni, kdo tu péči potřebují, k ní dostali, ale na druhou stranu se tuší, že v některých oblastech se ta péče poskytuje až moc lukrativně, až moc zbytečně a je jí potřeba dostat do nějakých mezí.

 

Moderátor

Leoš Heger a Tomáš Julínek jsou hosty nedělní Partie. V další části se podrobněji podíváme na to, kde se dá ve zdravotnictví ušetřit a jak do něj dostat další peníze.

Prima TV, 26. 9. 2010, Pořad: Partie

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme