Pospíšil: Zvolení Ursuly von der Leyenové je příležitost pro střední Evropu

Europoslanci potvrdili Ursulu von der Leyenovou. Dosavadní šéfka německého resortu obrany se úřadu ujme v listopadu. Ve svém týmu chce vyrovnaný podíl mužů a žen a také významné posty pro komisaře ze střední a východní Evropy. V tajném hlasování jí podpořilo 383 evropských poslanců.

17. 7. 2019

(editovaný rozhovor s předsedou strany a europoslancem TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, TOP 09 Ursulu von der Leyenovou podpořila, proč?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Tato kandidátka má velkou zkušenost z domácí národní politiky, kde byla více než 14 let ministryní. To je důležitá věc. Umí řídit velké resorty. Za druhé je to dáma, která už v minulosti jasně ukázala své proevropské smýšlení, je velkou podporovatelkou Evropské unie a další spolupráce zemí. Na rozdíl třeba od pana Timmermanse, což byl kandidát, který působil dříve v holandské vládě, má blíže ke střední Evropě a také to sama říká, že bude chtít pro střední Evropu, pro země Visegrádu významné posty v Evropské unii, v Evropské komisi, a to je také pro nás důležité. Zkrátka má blíže ke střední Evropě než holandský protikandidát, a to bychom měli zohlednit. Pro mě neméně důležité téma, byť to někoho třeba možná pobaví, je i to, že je žena. Já jsem velmi rád, když se v politice vyskytují viditelné, výrazné ženské osobnosti a Ursula von der Leyen, matka 7 dětí, 14 let je ministryní, je důkazem toho, že i ženy jsou mimořádně kvalitními a výkonnými politiky. Takže i toto je důvod, proč je dobře, že konečně po tolika letech máme ženu v čele Evropské komise.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Chci navázat na další téma. Piráti už dříve kritizovali způsob, jakým se došlo ke jménu von der Leyenové. Výsledek nectí výsledek evropských voleb obejitím Spitzen kandidátů, zmiňovali. Vám to nevadí? Může být třeba von der Leyenová silná předsedkyně, pokud měla podporu jen Evropské lidové strany, až dnes získala podporu liberálů a socialisté se ještě dnes rozhodovali? Výsledek byl přeci jenom těsný, získala jen o 9 hlasů víc, než bylo potřeba pro to, aby byla zvolena.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Paní redaktorko, problém je, že ti, co kritizují, viz můj debatér, že nebyl dodržen systém Spitzen kandidátů, tak sami od počátku řekli, že nepodpoří pana Webera. Kdyby totiž platil princip Spitzen kandidátů, pak by dneska lídrem Evropské komise byl pan Weber, který vedl Evropskou lidovou stranu do evropských voleb a Evropská lidová strana ty volby vyhrála, součástí je právě i KDU-ČSL, TOP a STAN. A ve chvíli, kdy levice sama řekla, že to nerespektuje, tak se hledali jiní kandidáti. Je třeba říci, že tato dáma je součástí Evropské lidové strany, tedy součástí frakce, která vyhrála evropské volby, to znamená, že určitý princip ctění výsledku evropských voleb tady zkrátka je. A upozorňuji na Lisabonskou smlouvu, což je základní dokument Evropské unie, který jasně říká, že evropští lídři vybírají kandidáta do čela Evropské komise s přihlédnutím k výsledku evropských voleb a k tomu došlo. A Evropský parlament o něm následně hlasuje. Musí to být dohoda v zásadě Evropských lídrů, Evropského parlamentu. Kdyby Evropský parlament trval na Spitzen kandidátech, pak dneska mohl von der Leyen klidně odmítnout.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedou a europoslancem TOP 09 Jiřím Pospíšilem.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 16.7.2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme