Pospíšil: Zpráva BIS je mimořádně alarmující

2. 9. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Bezpečnostní hrozby rostou, a to nejenom ty z východu, ale i teroristické. Takový pohled nabízí výroční zpráva Bezpečnostní informační služby. Popisuje aktivity islámských radikálů na našem území, ideologických extremistů, a také zahraničních špionů, zejména ruských a čínských. Pane europoslanče Pospíšile, o co vlastně Ruské federaci jde, pokud vezmeme v potaz zprávu BIS?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Já tu zprávu považuji za mimořádně závažnou. Ačkoli i předchozí zprávy informovaly o aktivitách Ruska na území České republiky, tak tato zpráva jasně říká, že ty aktivity narůstají. To je třeba říci. Situace se mění a nebezpečí narůstá. Zpráva BIS jasně říká, že to znamená ohrožení bezpečnosti a zájmů České republiky. Její závěry bych žádném případě nerelativizoval, protože jasně říká, že Rusko nás nepovažuje za svého partnera a spojence. Považuje nás za zemi, kde má své mocenské, bezpečnostní a ekonomické zájmy. Pro Rusko jsme takzvané blízké zahraničí, to znamená, sféra jeho vlivu Ruska. Pro něj jsme bývalý Sovětský svaz a bývalé "spřátelené" socialistické země a podle toho se na našem území chovají. Snaží se zde ovlivňovat vnímání veřejnosti vůči Ukrajině, Sýrii, Rusku a Evropě. Ta zpráva je podle mě mimořádně alarmující. Není možné nad ní mávnout rukou, že je to každý rok stejné a nechat to být. Rusové nás neberou jako spojence, jako rovnocennou zemi a jako partnera. Berou nás jako zemi, kde desítky jejich diplomatů, respektive špionů převlečených za diplomaty, vyvíjejí své aktivity, kterými se snaží nepřímo narušit naši suverenitu. Například tím, jak podporují různé zpravodajské činnosti, dezinformační weby. Vidím to jako problém. Je dobře, že o tom BIS informuje. V žádném případě by to nemělo zapadnout. Měli bychom to velmi výrazně vnímat a je dobře, že o tom dneska debatujeme ve veřejnoprávní televizi. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Zmínil jste Ukrajinu. Když budu konkrétní, protože se také bavíme koneckonců o informační válce nebo informačním potenciálu zem. Jak s tím souvisí otevření takzvaného zastupitelství Doněcké republiky v Ostravě? Je to něco, co navazuje na to, o čem se tady bavíme?

 Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Když jsem byl ministr, tak jsem ty zprávy četl celé. Že je ta zpráva obecná a není nic konkrétního, nesnižuje její závažnost. BIS má konkrétní informace, na základě nich vydává obecná prohlášení, která jsou velmi závažná. Obecnost není na škodu, takhle má vypadat zpráva BIS, protože to není orgán činný v trestním řízení. K tomu takzvanému zastupitelství. O této události bohužel nemám žádné bližší informace. Musím ale říct, že mě to překvapilo. Otevření zastoupení této samozvané republiky mě velmi překvapuje. Ptám se, co má být cílem, co má v České republice takovéto zastoupení vyvolávat? Proč se to otevírá v Ostravě? To znamená, doufám, že to budou české bezpečnostní složky bedlivě monitorovat a sledovat, co bude to zastoupení na území České republiky do budoucna vyvíjet.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Zpráva říká, že čínská diplomacie, byznys a zpravodajské služby v roce 2015 pokračovat v rozšiřování a prohlubování vlivové infiltrace české politiky a složek české státní moci. Jak to vidíte? Jde to dohromady s tím, co razí současná vládní koalice? To znamená napřimování vztahů a ekonomických vztahů s Čínou.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Ono to s tím výrazně souvisí. Čínská republika má enormní zájem posílit vliv v České republice, investovat zde své peníze. Byli jsme svědky mnoha událostí spojených s Čínskou lidovou republikou. Například návštěva hlavy Čínské republiky a s tím spojené ne úplně standardní chování české policie proti českým občanům, kteří protestovali proti návštěvě čínských komunistů. Všimněme si, jak jsme permanentně masírováni, jak obrovský vliv na Českou republiku a ekonomiku budou mít čínské investice. Zatím se ukazuje, že to tak velký přínos mít nebude. Pro českou ekonomiku a českého občana nemá velký přínos, když čínský kapitál vlastní fotbalové mužstvo. Myslím si, že Čína zde chce hrát svoji dominantní roli. Část české administrativy v čele s panem prezidentem tomu bohužel napomáhá. S Čínou velmi výrazně komunikuje. Lidé z okolí pana prezidenta, jak víme, do Číny často jezdí, kontakty jsou zde jednoznačné. Zpráva BIS mě v tomto až tak nepřekvapuje. Vnímám v té zprávě jako důležité, že z hlediska Číny jde spíše o ekonomický vliv, nikoliv tak moc o politický a mocenský. Tento vnímám právě ze straně Ruska, které nás považuje za své blízké zahraničí. Za zemi, kterou Sovětský svaz 50 let ovládal a má snahu svůj mocenský vliv dále posilovat. Čína tedy pro nás určitě nebezpečí je, ale její působení je jiné než působení Ruska - více ekonomické, méně mocenské.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

BIS píše, že zaznamenala případy zneužití azylové a pobytové politiky právě lidí z islámského světa. V některých případech se dokonce jednalo o lidi a stoupence ideologie Islámského státu. Dokáže stát zabránit, aby se nakonec tito lidé nějakým způsobem infiltrovali do českého prostředí?

František BUBLAN, senátor /ČSSD/

Stát by měl zabránit tomu, aby tu zneužívali pobyt. Ať už je to přechodný pobyt nebo žádost o azyl. Na to máme docela dost nástrojů a nebál bych se, že bychom to mohli podcenit nebo že bychom tam měli nějaké velké nedostatky. Naše azylové řízení je velmi přísné, možná až moc přísné. Je ale důsledné, což je dobře. V tomto žádné obavy nemám.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane europoslanče, vy jste stejně optimistický?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/

Ten problém vidím ve dvou rovinách. Jedna věc je zneužívání sociálních dávek. Doufám, že stát a česká administrativa budou schopni řešit věc azylového řízení. Za mnohem větší problém ale považuji to, že by se do České republiky mohli infiltrovat takzvaní bojovníci Islámského státu. Ta zpráva jasně říká, že několik lidí z území České republiky v posledním roce odešlo do služeb Islámského státu. I když se nejednalo o Čechy, je třeba to monitorovat. V případě, že se tito lidé vrátí na území České republiky, tak je proti nim třeba zahájit trestní stíhání. Je třeba trestně stíhat ty, kteří slouží Islámskému státu, pak se vrací do Evropy a mohou být nebezpeční, mohou páchat trestnou činnost. Je dobře, že vláda konečně s ročním zpožděním přijala změnu trestního zákona a chce do trestního práva doplnit novou skutkovou podstatu, takzvanou účast na teroristické skupině. Ta by umožnila bojovníky Islámského státu trestat a stíhat je. To já vidím jako největší nebezpečí. Přiznám se, že pro mě je toto větší riziko a větší nebezpečí než to, že někdo zneužije sociální dávku. To je problém státu, administrativy a ministerstva práce a sociálních věcí.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 1. 9. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme