Pospíšil: Zeman se přiznal k mafiánskému chování

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ostře zkritizoval prezidenta Miloše Zemana i předsedu vlády Andreje Babiše. V rozhovoru pro deník FORUM 24 označil jejich chování v souvislosti s Bezpečnostní informační službou dokonce za mafiánské.

26. 8. 2021

Co říkáte na to, že Bezpečnostní informační služba sledovala prezidentova poradce Martina Nejedlého? 

Vypovídá to o dvou věcech: O tom, jakými lidmi se náš pan prezident obklopuje, a za druhé, že BISka dělá dobře svou práci. Jen si to vezměte: prezidentův poradce Martin Nejedlý nemá bezpečnostní prověrku, nikdo netuší, co všechno vlastně dělá a jakých jednání se účastní. S diplomatickým pasem jezdí pravidelně do Ruska – naposledy dle svých slov „jednat s administrativou prezidenta Putina a zlepšovat naše vztahy“. A i přesto, že za zahraniční politiku Česka je ze zákona odpovědná vláda, tak ta nemá o činnosti tohoto člověka prakticky žádné informace… Takže za mě: Pokud by činnost Martina Nejedlého BIS nemonitorovala, nedělala by dobře svoji práci.  

Prezident dokonce obvinil premiéra, že nesplnil slib zastavit odposlechy představitelů Hradu. Důkazy ale nepředložil a Babiš takovou dohodu odmítl.

Já to čtu především tak, že se náš prezident veřejně přiznal k mafiánským praktikám. Jak jinak chápat, že žádal premiéra, aby nezákonně zasáhl do činnosti státního orgánu, který je tady od toho, aby hájil bezpečnostní a ekonomické zájmy naší země. A pokud se takový orgán rozhodne někoho odposlouchávat, tak k tomu musí mít vážné důvody. Představa pana prezidenta, že BISka nebude konat a zastaví sledování „jeho lidí“ jenom proto, že to kámoš Babiš zařídí, nese opravdu rysy mafiánského chování. 

Premiér Babiš ale zásadně odmítl, že by se v této věci jakkoli angažoval. Spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše tak možná dostává krátce před volbami trhliny. Co to podle vás může znamenat?  

Může to být určitá prezidentova msta za Michala Koudelku. Tedy, že premiér Andrej Babiš nakonec jeho éru v BIS neukončil a rozhodnutí o prodloužení jeho mandátu nechal na dobu po volbách. Každopádně v paktu Zeman-Babiš je to určitě zajímavý rozpor, a to především s ohledem na to, že máme pár týdnů před volbami a při sestavování vlády může pro Babiše prezident sehrát opravdu důležitou roli. 

Jak si Zemanovo chování vysvětlujete?

Takto se chovají představitelé autoritářských režimů, kteří demonstrují, že pro jejich vyvolené kamarády zákony neplatí. V Rusku má Vladimir Putin své „Peterské“, kteří dokládají, že na ně jsou veškeré zákony země krátké, my tady máme „Nejedlé“. Nebo tak by to asi náš pan prezident chtěl…

Někteří opoziční poslance dokonce mluví v souvislosti s tím o velezradě… 

Ani já bych se tohoto označení nebál. Aktivity našeho prezidenta opravdu začínají naplňovat skutkovou podstatu velezrady. Jeho výroky podkopávají principy právního státu a jsou v přímém rozporu s bezpečnostními a ekonomickými zájmy naší země. Pokud tohle není velezrada, tak co potom ano? 

Při dnešní politice Ruska je činnost Severoatlantické aliance mimořádně důležitá. Kdyby NATO zaniklo, jak si Miloš Zeman přeje, posílilo by to opět jenom putinovské Rusko. Takže já razantně odmítám, že by NATO byla zbytečná organizace. Své o tom ví například pobaltské země, které se díky NATO mohou cítit bezpečněji, a to i přesto, že geograficky jsou blízko Rusku a jsou tak vystavené jeho permanentnímu tlaku a provokacím. Ty moc dobře vědí, že při obraně jejich nezávislosti hraje NATO opravdu významnou roli. 

Zdroj: Forum24.cz, Johana Hovorková, 24.8.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme