Pospíšil: Za TOP 09 chtějí do Senátu kandidovat zajímavé osobnosti

5. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

V sobotu premiér v demisi oznámil, že pokud jeho druhá vláda nezíská do května důvěru, řešením jsou předčasné volby. Pane předsedo Pospíšile, překvapila Vás slova o předčasných volbách?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Podle mě jde o taktický výrok předsedy Babiše, který chce tlačit speciálně sociální demokracii do kouta. Ten výrok čtu tak, že byl adresován právě sociální demokracii. Je třeba divákům vysvětlit, že pokud by byly předčasné volby, musela by se před tím rozpustit Poslanecká sněmovna. K tomu je třeba 120 poslanců. V tuto chvíli ale Andrej Babiš ústavní většinu na rozpuštění Poslanecké sněmovny nemá. Za druhé je možné rozpustit sněmovnu z rozhodnutí prezidenta až po třetím neúspěšném pokusu o sestavení vlády. Miloš Zeman jasně řekl, že předčasné volby nechce, takže ta možnost je podle mého názoru imaginární. Jde o určitý tah Andreje Babiše. Je to trochu střelba do vlastní kapsy, protože ten, kdo vyhraje volby a je takto výrazný, jako je v tuto chvíli hnutí ANO, tak má i politickou odpovědnost za to, zda vládu sestaví. Pokud vládu nesestaví, tak je to neúspěch Andreje Babiše a jeho hnutí. Pokud by byly předčasné volby, tak to znamená, že Andrej Babiš selhal jako předseda vítězné politické strany. Se stranami, se kterými dnes v zásadě vytváří v Poslanecké sněmovně většinu, což jsou komunisté a strana Tomia Okamury, není schopen vládu sestavit. Myslím si, že to byl opravdu pouze tah a vláda vznikne na půdorysu těchto 3 stran, které mají dohromady 115 poslanců a možná ještě sociální demokraté. Záleží, jak dopadne jejich sněm. Bude to ale vláda stran, které podporovaly Miloše Zemana. Já tomu pracovně říkám Zemanova vláda, protože Miloš Zeman mimo jiné díky tomu, že je opět prezidentem a bude prezidentem druhé funkční období, bude mít obrovský vliv na to, jak ta vláda bude vypadat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Co by znamenaly předčasné volby pro vaši stranu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Z hlediska naší strany se předčasných voleb nebojíme. Nemáme žádné dluhy. Máme finanční prostředky a byli bychom schopni vést kampaň. Doufám, a to byl i důvod mého návratu do české politiky, že by se nám podařilo se stranami pravého středu domluvit nějaký volební subjekt, protože máme tři strany s podobným programem. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

To by byla Vaše ambice? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

To by byla moje iniciativa, protože dneska máme tři strany, kdy každá má 5 %. Jsou to strany nám nejbližší - Starostové a KDU-ČSL. Každá z těch stran má od 5 do 8 poslanců. Kdyby ty strany spolupracovaly a měly společný projekt, pak by měly ve sněmovně dvojnásobek poslanců. A to už bychom lépe vzdorovali svévoli Andreje Babiše, který si vykládá ústavu, jak chce, vyhlašuje předčasné volby, když k tomu nemá podporu a tak dále. Takže když každý kandiduje za sebe a má v Poslanecké sněmovně málo poslanců, tak i z hlediska možnosti prosazovat naši politiku je to obtížnější. Nás jeden mandát stojí dvojnásobek voličů než jeden mandát Andreje Babiše. Ten systém není spravedlivý.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Takže pokud tomu dobře rozumím, tak Vaše odpověď na předčasné volby by byla jakási trojkoalice.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jako předseda strany bych se o to pokoušel. Nemohu ale mluvit za jiné strany. Byla by to pouze moje iniciativa.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Už máte nějakou reakci ze strany KDU-ČSL a STAN? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Doufám, že předčasné volby nebudou. Mohu ale říci, že s těmi stranami jednáme. Bral jsem to jako předseda TOP 09 za důležitý úkol. V tuto chvíli se hlavně bavíme o senátních volbách a o spolupráci v některých místech i v komunálních volbách. Podzim může ukázat, jestli je středopravice schopna spolu spolupracovat a dohodnout se na některých kandidátech do Senátu nebo v některých velkých městech na společné kandidátce. To bude takový prubířský kámen, jestli o spolupráci jenom mluvíme, anebo jsme ji schopni i realizovat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, naznačil jste, že je podle Vás nejreálnější možnost koalice ANO, SPD a komunisté.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Myslím, že základ budoucí vlády bude právě sto patnáctka, to znamená ANO, SPD a komunisté. Vládnout s SPD bude ale všude v Evropě a v zahraničí vnímáno jako velký šrám Andreje Babiše. On chce vystupovat v Evropě jako státník, který řeší kvóty a je respektován u ostatních evropských premiérů. Podle mě se právě kvůli tomu k této koalici zdráhá. Proto je pro mě divadlo, že bude sociální demokracii po sněmu do vlády vábit. Určitě tomu bude pomáhat pan prezident, který jasně řekl, že by rád, aby sociální demokracie vzala v nějaké podobě vládní angažmá. Opravdu se dneska nedá odhadovat, jak dopadne sjezd ČSSD, protože slyšíme výroky pana předsedy Chovance a pak pana Hamáčka, který v rozhovoru na iDNES řekl, že je vůči ANO mnohem vstřícnější. Dokonce tam tvrdí, že by si s trestně stíhaným premiérem dokázal představit koalici. Takže si počkejme, jak dopadne sjezd ČSSD. Ale to, že bude ve sněmovně základ sto patnáctka, i kdyby vláda vypadala jinak, je zřejmé. Připomenul bych období vlády premiéra Paroubka, který tehdy vládl s KDU-ČSL a Unií svobody, ale v parlamentu prohlasovával zákony s komunisty. Klidně zde může být situace, že bude v nějaké podobě vláda ANO a sociální demokracie, ale vládní většinu bude v parlamentu držet právě Okamura, komunisté a ANO. Ve světě bude moci premiér říkat: „Já vládnu s demokratickou stranou, se sociální demokracií.“ Mocenský pakt, který tady byl a je, a který pomohl po volbách ustavit Poslaneckou sněmovnu, v tuto chvíli těžko někdo rozbije. Víceméně tu vzniká Zemanova vláda ze stran subjektů a politiků, kteří podporovali jeho volbu.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pan předseda Pospíšil mluví o Zemanově vládě. Byl jste to Vy, kdo stál za panem prezidentem v sobotu po jeho zvolení. Byl to nějaký signál směrem k Andreji Babišovi?

Milan CHOVANEC, úřadující předseda strany /ČSSD/

Před 6 lety za mnou přijel pan Nejedlý a říkal: „Jmenuji se Martin Nejedlý. Jsem volební manažer pana Miloše Zemana a chtěl bych, aby pan Zeman přijel na Plzeňský kraj.“ Tehdy jsem pana Nejedlého viděl poprvé v životě. Pan prezident měl v té době 4 % podporu a šance, že bude zvolen, byla limitně blízká nule. Přijal jsem ho na Plzeňském kraji se všemi radními. Byla to velmi příjemná debata. Od té doby s Milošem Zemanem, kvůli kterému jsem před 20 lety vstupoval do politiky, protože byl tehdy titán levicové politiky, normálně mluvím. Ve 13:58 jsem v sobotu přišel držet palce svému příteli Miloši Zemanovi, aby uspěl. Taky jsem mohlo stát, že bych tam v 15:30 seděl s člověkem, který neuspěl a seděl bych tam stejně. Za žádný vzkaz bych nepovažoval, to je pouze snaha některých lidí najít klacek. Stejně tak, že jsem tam stál s panem Okamurou.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Byl jste za to kritizován. Pan Hamáček řekl, že by hrdá a sebevědomá ČSSD s panem Okamurou stát neměla. Vyčetl Vám to ještě někdo jiný?

Milan CHOVANEC, úřadující předseda strany /ČSSD/

Slyšel jsem několik názorů. Druhý den po tom jsem byl ale na 3 konferencích a nikdo mi neřekl ani jediné slovo. Kdybych byl ten, který zve na tiskovou konferenci hosty, tak bych tam pana Okamuru nepozval. Tady zval hosty pan prezident a mně vůbec nepřísluší, abych mu lustroval, koho tam zve nebo nezve. Myslím si, že bát se stát s někým na pódiu, když jste tam pozván, není otázkou hrdosti, ale spíše otázkou jasně říct, jak vidíte svojí politickou orientaci. Jasně jsem řekl, že s projektem pana Okamury si neumíme představit spolupráci na vládní úrovni primárně proto, že směřují úplně mimo Evropu. Výroky pana Okamury k táboru v Letech a další jsou pro nás naprosto nepřijatelné. A to říkám naprosto natvrdo.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, jak byste to vnímal? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsem rád, že tady pan Chovanec hovoří o tom, že sociální demokracie má být dál proevropská strana. Bál bych se toho, kdyby pod vlivem možné spolupráce s panem Okamurou, komunisty a tak dále, začala sociální demokracie ztrácet svůj proevropský nádech. Mohl bych mít ze situace u ČSSD škodolibou radost. V žádném případě ji ale nemám. Přeji sociálním demokratům, aby našli pevné vedení, je to demokratická strana, která tady má tradici a její zánik by české politice určitě neprospěl. Sám to vidím. TOP 09 má tu výhodu, že je konsolidovaná, že nemá žádné vnitřní spory. Máme od voleb 500 nových přihlášek. Je zájem stavět kandidátky. TOP 09 začíná znovu nabírat dech. Přeju sociální demokracii, aby byli po sněmu také konsolidovaní, připravovali se na volby a nevedli vnitřní spory. To je důležité. Sám vidím teď v TOP 09, jak je důležité, když vede strana vnitřní debaty nad programem a nad konkrétními návrhy zákonů. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Kdy si vaše strana řekne, jestli byly změny po vašem sněmu ku prospěchu věci? Co bude tím milníkem? Budou to podzimní volby? Jaký výsledek budete považovat za dobrý?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsem zkušený politik. Jsem v politice dlouho. Nikdo nemůže čekat, že změnou předsedy strany se okamžitě změní její vnímání. TOP 09 několik posledních let klesala v preferencích. Minimálně rok po volbách, které zmiňujete, se ukáže, jaká je pozice TOP 09 na české politické scéně. Jsem přesvědčen, že ta pozice bude dobrá, protože dnes vidím různé signály. Hlásí se k nám mladí lidé. Chtějí zakládat v městech, kde dosud nejsme, komunální kandidátky, což je skvělý signál. Vidím i zajímavé osobnosti, které za nás chtějí kandidovat do Senátu. Dneska mám shodou okolností s některými odpoledne jednání. TOP 09 nabírá znovu dech. Podzim ukáže, jak je náběr dechu veliký. Byl bych do budoucna rád, aby menší středopravicové strany spolupracovaly. Není to žádná ostuda spolupracovat. Není to o integraci, ale o schopnosti se domluvit a být dostatečnou silou proti Babišovi, Okamurovi a silám, které českou politiku poškozují. To je moje filozofie. O mém mandátu a o tom, zda se daří TOP 09 stabilizovat a jít nahoru, rozhodnou podzimní volby. Do té doby nemá cenu cokoliv hodnotit, protože volební výzkumy nejsou relevantní. Je to o tom, zda na podzim uspějeme v několika senátních obvodech, zda uhájíme pozici v Praze, která je baštou TOP 09 a v místech, kde máme komunální politiky. Není to jenom o Praze. Máme třeba skvělou místostarostku Jeseníku. Byl jsem tam u ní na debatě a přišla hromada lidí. Takže to není pragocentrismus. Tam, kde jsme, chceme uhájit pozici a díky novým členům postavit kandidátky.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Říkáte, že ANO by nemělo mít resorty spravedlnosti, financí a vnitra. Proč je nemůže mít?

Milan CHOVANEC, úřadující předseda strany /ČSSD/

Protože Andrej Babiš dlouhodobě říká, že se tady objednává trestní stíhání. Má výroky směrem k policistům, že je Čapí hnízdo de facto objednané, že to je účelová kauza. To jsou výroky, které devastují důvěru českých občanů v soudní proces a trestní řízení. Když si vezmete výroky premiéra ve vztahu k soudnímu systému v České republice, tak jsem přesvědčen o tom, že kdokoliv se bude s Českou republikou soudit ve Štrasburku u soudu pro lidská práva, tak výroky premiéra použije na svoji obhajobu a bude říkat: „Vždyť to říká premiér, tak soudní řízení, které se mnou probíhalo v České republice 5-6 let, není validní. A říká to i premiér České republiky.“ To jsou tak silná slova, že je tady minimálně potřeba vést debatu, aby tato ministerstva řídil někdo, kdo to s tím systémem myslí poctivě.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Paradoxně budu souhlasit se svým kolegou. Pět let jsem byl ministrem spravedlnosti, a tak o tom trošku něco vím. Kdysi jsem nominoval Pavla Zemana, který je podle mě výborným nejvyšším státním zástupcem a naprosto nestranným, stejně jako Lenka Bradáčová, která byla za mého působení jmenována. Je dobře, že to jsou osobnosti, které nejsou spojené s žádnou politickou stranou. Tady může reálně hrozit, že by stranický ministr ANO mohl přinést jednoho dne na vládu návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce. Ta vláda, protože je špatný zákon, ho bez udání důvodu může odvolat. Bylo by tedy jako pojistka dobré, aby ministrem spravedlnosti nebyl politik ze strany, jejíž předseda a premiér je trestně stíhaný. Domnívám se, že odborník, který má své renomé, by jen tak bez důvodu nepřinesl na vládu návrh na odvolání Pavla Zemana jako nejvyššího státního zástupce. Tady je chyba v zákoně. My jsme jako TOP 09 předložili novelu zákona o státním zastupitelství. V ní má být záruka na zajištění ochrany nejvyššího státního zástupce tak, aby se nemusel bát, že když je vysoký politik trestně stíhaný, teď například premiér, že ho může, protože tu pravomoc má právě premiér, vydírat a tlačit, ať mu zařídí beztrestnost, že ho může případně odvolat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

A ty další dva resorty?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Tam je to podobné. Vnitro zase souvisí s tím, že kauzu premiéra Babiše vyšetřuje policie. Myslím, že by bylo také dobré, aby tam stál v čele ministerstva vnitra odborník a nestraník, který své renomé nedá všanc tím, že by zasahoval do struktur policie.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Andrej Babiš se proti tomu ohradil, že tím pádem pan Chovanec říká, že ANO ovlivňuje policii. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Povídejte se, jak byla za podivných okolností odvolána jako nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. S mnoha jejími věcmi v politice jsem nesouhlasil. Ona ale byla odvolána přes noc Paroubkovou vládou bez udání důvodu. Vzbuzovalo to velké pochybnosti. Podívejme se na debatu, která byla kolem chování nejvyšší státní zástupkyně v kauze Čunek, kdy se debatovalo, jestli je nebo není pod tlakem. Myslím, že je opravdu třeba mít nestranného ministra spravedlnosti, který zaručí, že přes něj nebude Andrej Babiš vyvíjet tlak na státní zastupitelství. Logické je to i u policie. Pokud zde bude vláda Andreje Babiše a sociální demokraté říkají, ať tyto klíčové resorty, které mohou přijít do styku s tou kauzou, řídí nestraníci, tak mi to připadá logické. 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Je možné, aby se stal premiérem Richard Brabec? Z různých poslaneckých klubů tato varianta zazněla. Bylo by to pro Vás přijatelné?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Pro některé strany to řešením být může. TOP 09 je v tomto směru naprosto čitelná. Celou dobu jasně říkáme a říkali jsme to i ve volební kampani, že s hnutím ANO do vlády nepůjdeme. 5,3 % voličů, kteří nás podpořili, jasně ví, že s hnutím ANO vládní odpovědnost přebírat nebudeme. To nám ale nebrání v tom, abychom v parlamentu jako opozice pro některé návrhy zákonů, které budou ve shodě s naším programem, hlasovali a případně se v parlamentu podíleli na jejich vylepšení. V parlamentu budeme určitě pracovat. Trošku nás mrzí, že Andrej Babiš všem na veřejnost říká, jak chtěl se všemi jednat a nikdo s ním pořádně nejednal. V případě třeba TOP 09 navrhl schůzku, pak ji zrušil a jiný termín už nedal.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Co byste mu tam chtěl říct? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

My bychom mu důvěru neslíbili, ale čekali jsme, že třeba seriózně projdeme vládní prohlášení a řekneme, v kterých bodech se naše programy překrývají a co jsme jako konstruktivní opozice v parlamentu případně připraveni podpořit a na čem jsme připraveni pracovat. Nechceme v parlamentu sedět, koukat a říkat jenom anti-Babiš. Jsme připraveni náš program prosazovat a v určitých věcech se s Andrejem Babišem a jeho programem potkáváme. Mrzí mě, že ta schůzka nebyla.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Třeba Vás Andrej Babiš uslyší a sejdete se. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Naše pozice je jasná. Do vlády s ním nepůjdeme. Nejsme v pozici jako je KDU-ČSL nebo jiné strany, které lavírují, že kdyby Andrej Babiš nebyl premiérem, tak by s ním do vlády šly. To by byl podvod na voličích. ANO vyhrálo volby. ANO je Andrej Babiš. Kdyby Andrej Babiš nebyl premiérem, dal si tam svého Brabce, tak to stejně znamená, že Andrej Babiš bude z kanceláře Agrofertu řídit vládu. Byl by to takový polský model, kdy král Polska není premiérem, ale premiéry si mění a vládu si ovlivňuje podle toho, jak se sám rozhodne. Je to sice model možný, ale připadá mi nečestný. Andrej Babiš volby vyhrál, ať je premiérem a získá důvěru. Pan Hamáček to možná podpoří, takže možná ta vláda bude po sjezdu ČSSD. Uvidíme, jak to dopadne.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Evropská komise posílá Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich přístupu k programu přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Krok oznámil první místopředseda komise Frans Timmermans s tím, že to pro tyto země nemůže být překvapením. Zároveň naznačil, že změna přístupu může spor vyřešit. Soud může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě. Program, na kterém se státy přes odpor Česka a dalších států v roce 2015 shodly, skončil po 2 letech v září. Předpokládal přesun až 160 tisíc lidí, ostatní státy si ale dosud převzaly jen něco přes 30 tisíc lidí. Premiér v demisi Andrej Babiš říká: „Uděláme vše pro to, abychom přesvědčili Evropskou komisi.“ Je to podle Vás reálné? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Pokud se to Andreji Babišovi podaří, tak byť jsme opozice, tak ho v tom určitě budeme podporovat, protože vyřešit tento soudní spor je národní zájem Česka. Jak jste správně řekla, tak na konci může být velká pokuta v řádech desítek milionů, možná dokonce v řádech stovek milionů korun. Já jsem z té žaloby nešťastný, protože si myslím, že když máte s někým politický spor, tak to nemáte řešit soudně. Soudy to nevyřeší.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Proč to muselo skončit žalobou? Ve statistkách jsem dohledala, že se 85 % případů podaří vyřešit smírem. 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Z toho, jak k tomu komise přistoupila, jsem nešťastný. V Evropském parlamentu jsem několikrát říkal, že soudní spor povede k jedinému - zvýší se antievropské nálady v České republice a v zemích, které budou takto žalovány. Pomůže to panu Okamurovi, nikomu jinému. Hlavně to ale problém nevyřeší. Kvóty nefungují. Lidé, kteří by sem byli přiděleni, by stejně odešli do země, kde jsou komunity takovýchto běženců. V poslední době se v Evropě zvedají hlasy i ostatních politiků, kteří upozornili na nefunkčnost tohoto systému, ať už to byl pan Tusk, předseda Evropské rady, nebo rakouský kancléř. Byl jsem mile překvapen, že i německý ministr vnitra na setkání ministrů vnitra v Sofii říkal, že by budoucí systém řešení uprchlické krize nemusel být spojen s trvalým přerozdělováním a s kvótami. Takže jsou tady signály, které ukazují, že kdyby byla budoucí česká vláda hodně aktivní, věnovala se tomu a nejezdila pouze do Bruselu, ale také k našim kolegům do ostatních členských států, tak je šance je přesvědčit, že kvóty, které nefungují, způsobují zlou krev na evropském kontinentě a rozbíjejí jednotu Evropské unie.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Je to ještě v silách České republiky, potažmo pana premiéra? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Myslím, že ano. Ten problém má dvě polohy. za prvé je to žaloba, která dnes běží u Evropského soudu. Druhá věc je budoucí úprava. Tady je šance aktivního premiéra České republiky, ať to bude kdokoliv, dohodnout jiná řešení. Už dva roky se budoucí právní úprava odkládá, protože na ní není shoda. Měla být přijata v roce 2016. Rakušané i Němci říkají, že bychom měli hledali jiná řešení. Vytváří to prostor pro diplomatická jednání. Je třeba Bruselu vysvětlovat, že pokud se to prosadí proti naší vůli, tak to výrazně oslabí proevropské cítění v zemí Visegrádu. A to je tak velká daň za nefunkční systém, že by si to lidé, kteří to dneska prosazují, ať už někteří bruselští politici nebo někteří politici ve státech západní Evropy, měli rozmyslet. V Evropském parlamentu jako europoslanec vysvětluji, že tímto systémem, který nefunguje, rozbíjíme Evropskou unii. Pořád v Bruselu říkám, že byl zřízen speciální svěřenský fond pro Afriku a pro preventivní projekty. Je tam pouze 15 % peněz, ke kterým se ty státy dobrovolně zavázaly. Takže nás někdo žaluje, že nefungují kvóty, které nikdo nenaplňuje, ale současně nefunguje ani ta druhá strana programu - sbírání peněz. A to by se mělo řešit. Já jsem se několikrát snažil získat informaci, proč jsme zrovna my žalováni, protože až na 2 země žádná země kvóty plně nenaplnila. Všichni to porušují, někdo více, někdo méně. Bohužel jenom 2 země, Malta a Finsko, ty kvóty dodržely. Opravdu v tuto chvíli, říkám to jako proevropský politik, je třeba vzít rozum do hrsti. Mám pocit, že atmosféra Evropy je jiná. Dublin IV je budoucnost. Soudní spor nějak dopadne. My musíme ale dělat hlavně všechno pro to, aby v Dublinu IV nebyly trvale neomezené kvóty, kdy za nás bude bez naší možnosti ovlivnit vlastní azylovou politiku rozhodovat někdo jiný.

Zdroj: Partie, TV Prima, 4. 2. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme