Pospíšil: Výhody členství v Evropské unii jsou jasné

30. 4. 2019

(editovaný rozhovor s předsedou TOP 09 a europoslancem Jiřím Pospíšilem) 

Marcela Augustová, moderátorka

Po patnáctiletech v EU je Česko bohatší, životní úroveň se dle ukazatelů zlepšila. Je to dané členstvím v tomto uskupenství?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Já jednoznačně podporuji členství v Evropské unii a ekonomické výhody jsou jasné. Bohatství, které máme díky patnácti letům členství, by zde nebylo, kdyby české firmy nemohly vyvážet na evropský trh. Kdybychom neměli možnost nejen cestovat, studovat kdekoliv po Evropské unii, ale hlavně exportovat, jelikož 84 % našeho exportu jde do Evropské unie. České firmy vyvážejí bez omezení, bez cel a to je obrovská ekonomická výhoda. A pominu peníze, o kterých jste vy hovořili, že 700 miliard korun sem nateklo ve formě dotací. Vedle ekonomické výhodnosti, která je jednoznačná, změřitelná, pro nás – pro TOP 09 je důležitá západní orientace, politická blízkost se zeměmi, které uznávají svobodu, demokracii a lidská práva. To znamená vedle ekonomické výhodnosti evropské integrace, my stejně důležitou považujeme politickou integraci, společnou obranu a bezpečnost, které nám poskytují země, které mají podobné společenské hodnoty jako Česká republika.

Marcela Augustová, moderátorka

V tomto kontextu, jak na Vás působí výrok, který jsem citovala panu premiérovi, že by europoslankyně Kateřina Konečná podpořila referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Souhlasím s tím, že čeští politici často hovoří jinak v Bruselu a jinak v České republice včetně paní Konečné. Pan premiér hovořil o zlé Evropské komisi, o tom, jak premiéři a prezidenti, se kterými si on esemeskuje, bojují proti Evropské komisi. Vždyť je to nesmysl. V Evropské unii rozhodují na jedné straně národní státy skrze své ministry a premiéry a vedle toho Evropský parlament. Komise pouze připravuje podklady, sama nerozhoduje. Tady vidíte mýtus českého premiéra, který chrání národní zájmy proti zájmu komise. A dovolte ještě jednu poznámku k referendu. My jsme vždycky vystupovali proti referendu. Vím, že to není populární bojovat proti referendu o vystoupení z EU, ale příklad Velké Británie ukazuje, že brexit rozložil politickou scénu v nejstabilnější demokracii v Evropě a víceméně tam vytvořil totální politický chaos a země dnes neví, kam půjde. A nikdo neví, co za půl roku ve Velké Británii bude. Takže my jsme proti czexitu bojovali a nikdy bychom nepodpořili vytvoření referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie.

Marcela Augustová, moderátorka

Jak vysvětlit občanům, že Evropská unie jsme my a ne oni? Z posledního průzkumu vzešlo, že jsou Češi nejvíce spokojení za posledních několik let, ale přejí si v Evropské unii některé změny, jaké by měly tyto změny být?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Největší mýtus je bruselský diktát. V Evropské unii se o všem podrobně diskutuje, debatuje, hledá se permanentní kompromis. Často proto trvá i roky, než se dohodneme na nějaké legislativě. Evropa je demokratická. A už to tady řekl jak pan ministr, tak pan kolega, že naše hlasy tam mohou být slyšet, ne jak vždycky čeští politici říkají. Jaká Evropa má být? Já vás překvapím. Nejsem příznivcem velkých reforem, velkých změn, protože na jedné straně jsou nebezpečné a snaží se o demontáž Evropy, tomu my chceme zabránit. Úvahy příchodu před Lisabon a demontáži části Evropy by vedly podle mého k rozpadu Evropské unie. Na druhou stranu není ani prostor pro to, hovořit o nějakém rychlém kroku a la Macron k fedaralizaci Evropy, protože to většina občanů Evropské unie nechce. A my tu integracii můžeme posouvat tak, jak to chtějí Evropané a co je pro ně přijatelné, jelikož je zastupujeme. Zdokonalit bychom měli například vnitřní trh, aby malé a střední podniky mohly vyvážet do zemí Evropské unie. Malé krůčky mohou být úspěšnější, než velké vize, které skončí potom v šuplíku.

Zdroj: ČT24, 29.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme