Pospíšil: Ve chvíli, kdy byl premiér obviněn, měl odejít z funkce

2. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, Vy jste řekl, že pro Vás bude právě to zdůvodnění změny názoru důležité, jak byste si ho představoval, jaké argumenty byste považoval za dostatečně pádné pro takový obrat?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Paní redaktorko, statistiky hovoří jasně. Pouze v jednom až dvou procentech případů nastává situace, jako nastala v případě kauzy premiéra Babiše. Pouze v takto mimořádně omezeném množství trestních kauz státní zástupce na počátku říká: "Ano, stal se trestný čin." A to říká tím, že zamítl stížnost premiéra Babiše proti trestnímu stíhání. Tam ten právní názor pana Šarocha je jasný. A po několika letech, v tomto případu dvou letech, má úplně opačný právní názor. Nejen my politici, ale hlavně veřejnost by měla vědět, proč státní zástupce změnil názor. Tady čekám ty argumenty, pokud mi někdo vysvětlí jasně, že pan Šaroch má jiné informace, pak rozhodl správně. Pokud ty informace budou pochybné, pokud nic nového nenastalo, pak zkrátka se touto kauzou otevře obrovské množství pochybností a platí, co říkáme od počátku. Premiér ve chvíli, kdy byl obviněn, měl odejít z funkce premiéra, měl být v uvozovkách obyčejným občanem, aby ta kauza mohla být nestranně vyšetřena. Pak by ty pochybnosti nevznikaly. Pokud v trestní kauze premiéra země jsou takovéto věci, které se dějí v případě jednoho až dvou procentech trestních kauz, pokud státní zástupce najednou náhle změní svůj právní názor a my budeme čekat týdny, než se dozvíme, proč to vůbec nastalo, tak je to bohužel smrt pro právní stát v této zemi. Je to obrovská pochybnost, která zde vzniká a poškozuje to zájmy České republiky. Bohužel postup městského státní zastupitelství víru v právní stát totálně bourá.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane Veselý, jako člen strany, která je v koalici, která je ve vládě, můžete garantovat, že tento návrh skutečně nemůže podporovat spekulace, že je spojený vlastně s nástupem nové ministryně spravedlnosti, protože takové obavy na jaře při nástupu Marie Benešové padaly, a že není podkopávána důvěra veřejnosti v právní stát?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/

Já v prvé řadě musím říct, že považuju za velmi nešťastná jakákoliv politická vyjádření ve vztahu k práci orgánů činných v trestním řízení. Každé takové vyjádření samozřejmě u veřejnosti tu pochybnost vyvolává. Já chápu, že ten případ je velmi ostře vnímaný. Trvá velmi dlouho, ale to není úplná výjimka u složitých případů. Každopádně jakékoliv politické komentáře k práci státních zástupců té důvěry nepřidávají, to znamená, že my samozřejmě nebudeme nic garantovat, my věříme v nezávislost státních zástupců, říkali jsme, že pro nás je to zásadní téma. Je to důležité téma pro to, proč jsme ve vládě a věříme, že státní zástupce bude postupovat nezávisle. Navíc si musíme připomenout, že to bude posuzovat dneska nadřízený pana Šarocha a dále ten případ může skončit i u nejvyššího státního zástupce, to znamená, že tam je několik stupňů, které ještě budou zkoumat, zda opravdu ten postup je správný a v tento systém my věříme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, prosím Vás o reakci jako bývalého ministra spravedlnosti.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já nesouhlasím s panem kolegou z ČSSD. Myslím se, že ve chvíli, kdy platíme státní zástupce z peněz daňových poplatníků, mají občané právo o kvalitě práce státních zástupců debatovat. Uvedu ještě jednu věc. Když státní zástupci dnes ve svém tiskovém prohlášení, myslím tím Unii státních zástupců, kritizují způsob, jak městské státní zastupitelství přistoupilo k této kauze a jak to komunikuje, měli dát konečné rozhodnutí a měli říct důvody, které k tomu vedou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Nebyla to byla svérázná komunikační strategie?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Evidentně to byl únik informace, že je zde jakýsi koncept rozhodnutí, který vyvolal takovou třaskavou reakci veřejnosti a celé politické scény a my teď budeme týdny spekulovat, co bude konečným závěrem a toto samo o sobě už bude tlak na vedoucího státního zástupce městského státního zastupitelství, jak má rozhodnout. Já to považuji za obrovskou chybu, únik informací není profesionální. Čekal jsem na konečné rozhodnutí, argumenty a seriózní debatu. Zvláště v případě, kdy státní zástupce Šaroch nestandardně změnil svůj právní názor po čtyřech letech prověřování této kauzy.

Podívejte se na celý pořad Události, komentáře s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem.

Zdroj: Události, komentáře, 2.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme