Pospíšil: V Evropské unii si musíme najít spojence

26. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co byste vybral jako nejdůležitější výsledek summitu Evropské unie? Mezi možnostmi jsou obranná bezpečnost, jásání nad vývojem hospodářství Evropské unie, odpor V4 vůči Macronovi, žádný posun v postojích k migraci, posílení tandemu Francie - Německo.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Za mě jsou to bohužel nešťastné výroky pana prezidenta Macrona. Obávám se, že mohou signalizovat nový politický styl francouzského prezidenta vůči střední Evropě. Budu doufat, že tomu tak není, a že tyto velmi pobuřující a nešťastné výroky byly dány spíše nezkušeností pana Macrona, nikoliv snahou pokračovat ve své volební kampani, která před několika týdny ve Francii probíhala. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Nezkušená je i paní Merkelová, která se za něj postavila?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Pro mě je problém, že narůstá mezi střední a západní Evropou napětí. Jsme svědky toho, že vůči nám lídři západní Evropy v poslední době čím dál radikálněji vystupují, místo toho, abychom řešili příčiny problémů migrace a místo toho, abychom řešili, jak tyto problémy diplomaticky překonat. Každý tuší, že silnými ostrými slovy žádný problém nevyřešíme. Podáváním žalob na státy také problém nevyřešíme. Vždycky jsem v politice doporučoval postupovat s klidnou hlavou a diplomaticky. Teď začínám být trošku nervózní, když vidím, že vůči nám západní lídři vystupují a napětí v Evropě může narůstat. Povede to k tomu, že čím dál více lidí ve střední Evropě bude vůči Evropě zdrženlivých. Jediný, kdo z toho může mít radost, je Rusko. Paní Merkelová hodně překvapila, když se připojila k výrokům o zrádcovských a cynických politicích ze střední Evropy. Rozuměl bych tomu, kdyby pan prezident řekl, že nesouhlasí s postupem střední Evropy v oblasti kvót. Nazývat nás ale zrádci a cyniky mi připadá jako naprosto přestřelené. Měli jsme se proti tomu mnohem více ohradit. Kdybychom zde měli žadatele o azyl a nedávali jim azyl a porušovali jsme ženevské konvence, tak bychom opravdu byli možná cynici. My ale pouze kritizujeme systém povinných kvót, který v Evropě bohužel nikde nefunguje, viz lidé, kteří odcházejí. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

A vezmeme si 12 lidí z dvou tisíc.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Ale to je něco jiného. Kritizujeme systém, který nefunguje. Lidé odcházejí z Pobaltí. Ti, co tam byli dodáni, odcházejí z Portugalska. Ti, co tam byli dodáni, jako balíci po Evropě, odchází z Lucemburska. Neschvaluji, že vláda přijala usnesení, že nás kvóty nezajímají. Porušujeme tak ustanovení. Křikem proti střední Evropě ale problémy nevyřešíme. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Není střed a východ vůči západu čím dál tím agresivnější?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To bychom museli řešit konkrétní věci a konkrétní příklady. Jsem zastánce Evropské unie. Příkop mezi novými členskými státy a starými ale bohužel narůstá. Mrzí mě, když narůstá pouze kvůli siláckým řečem. Nejsem v politice příznivcem siláckých gest. Zvláště od pana Macrona, který prosadil ve Francii zákon Lex Macron, který vede k omezování pohybu pracovníků po Evropě. On sám porušoval svými návrhy evropské hodnoty, o kterých hovoří, protože to pro Francii bylo výhodné, a protože se Francouzi bojí, že by jim lidé ze střední Evropy mohli být levnou pracovní konkurencí. Překvapuje mě, že člověk, který prosadil takový zákon v době, kdy byl ministr a má i jeho název, tady potom hovoří o evropských hodnotách. Nevytýkám mu to, ale pouze upozorňuji. Mrzí mě, že místo toho, aby řekl: „Pojďme si sednout ke stolu a bavme se o tom, když kvóty nefungují, co budeme dělat.“ Místo toho nás nazývá zrádci. To může opravdu těžko někdo přijmout. Jezdím po Čechách a těžko můžu lidem vysvětlit, proč jsem pro Evropskou unii a proč o nás naši spojenci takto hovoří.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pobaltské země říkají v podstatě totéž. Evropa stojí na nějakých hodnotách. Podle pravidel bylo dosaženo nějakého rozhodnutí, tak ho musíme respektovat. Říkají to pobaltské země, které nejsou zrovna lákavým cílem uprchlíků. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

V tom máte pravdu. Všechna média Evropy informují o tom, že 70 procent uprchlíků, které Litva přijala, odešli. Další chtějí také odcházet.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jde mi o přístup pobaltských zemí versus přístup středoevropských zemí.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

To je jiná věc. Nejsem příznivcem toho, že naše vláda přijímá usnesení a deklaruje, že nás nezajímá právo, které bylo přijato. Máme vyjednávat. Máme na komisi tlačit. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

A když prohrajeme, máme plnit nebo ne?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Myslím, že bychom měli plnit, pokud prohrajeme. Naše vláda nepodala ale žalobu. Víceméně přijala nesmyslné rozhodnutí, byť jsme hlasovali jinak, o tom, že nás naše závazky nezajímají. Toto usnesení bylo chybné. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Někdo nazval Francii a Německo znovunastartováním evropského motoru. Budou tyto dvě země ovládat Evropu a ty ostatní se povezou, pokud budou chtít?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Nejvíce mě trápí, že po brexitu ztrácíme silného velkého spojence, který duo Francie – Německo oslaboval. Teď je otázka, a proto se těch výroků tak hrozně bojím, na kolik tyto dvě velké země budou respektovat a naslouchat menším partnerům, které mají nějaké historické a jiné okolnosti. Anebo budou hrát: „My dva tady rozhodujeme a buď pojedete s námi, anebo máte smůlu.“ Prosím, byly to ale první výroky pana prezidenta Macrona, že tady převládá francouzská velmocenská politika, kdy mají francouzští prezidenti občas pocit, že jsou De Gaullové a trochu si na něj hrají. Stále doufám, že pan prezident ubere a bude se s námi chtít bavit a debatovat. Ne říkat, že jsme zrádci a cynici. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Má v takové Evropě Česko zůstat? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Máme zůstat. Musíme ale hrát stejnou hru, spojovat se s menšími partnery, kteří mají podobné zájmy a proti tomu duelu se bránit. Nejsem pro to, být ovce, která přijme, co paní Merkelová se svým francouzským protějškem vymyslí. Musíme hájit naše zájmy a najít k tomu partnery. Úloha české vlády bude do budoucna mnohem více komunikovat se zeměmi podobně velkými, jako jsme my, s podobnou historií. To není jenom Visegrád. To bude možná i třeba Rakousko, které v tom duelu dvou zemí najednou zjistí, že stojí trošku bokem. Buď budeme Evropou dialogu, anebo budeme Evropou různých mocenských skupin, které se budou přetahovat. Není možné, aby nám tady Francie a Německo nadiktovaly, jak bude Evropa vypadat a my jsme to tupě přijali. Dnes u nás Evropu podporuje 30 procent občanů, výrazná menšina. Jak mám voličům vysvětlovat, že Juncker přijede do Prahy, dva dny si povídá s panem Sobotkou a třetí den na nás podává žalobu? Že o nás francouzský prezident takto hovoří? Všude říkám: „Prosím, nezvyšujte tlak. Zůstaňme, ale braňme se. Buďme aktivní.“ Má pozice je zůstat. V Evropě ale nebudou chtít všechny země hrát podle Německa a Francie.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Už tady padlo, že je to svým způsobem důsledek brexitu. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Bohužel. Paní Mayová je dneska v jiné situaci. Už nemůže hrát úplně tvrdý brexit. Volby sice vyhrála, ale fakticky prohrála.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A v průzkumech dál ztrácí.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Přesně tak. Důležité je, jak bude vypadat pětileté přechodné období. Osobně s ním nesouhlasím. Myslím si, že lidé, kteří budou do okamžiku reálného brexitu na území Velké Británie, by měla mít do budoucna zaručena stejná práva. Měli bychom trvat na stejných právech pro všechny Evropany, kteří budou v Británii pracovat a fungovat v okamžiku brexitu. Ten je až v roce 2019. Britské zdravotnictví, britské IT služby, bankovnictví, to jsou oblasti, kdy by museli Evropani z Británie odejít. Nejvíc to poškodí samotnou Británii. Dneska třetina lékařů nejsou Britové. Pokud budou muset ti lidé odejít, kdo bude Brity léčit? Britové sami dojdou k tomu, že Evropané nejsou pouze ti, co tam někde na plantážích trhají borůvky nebo maliny. Jsou to sofistikovaní zaměstnanci, kteří platí do sociálního systému více, než dostávají. To jasně ukázaly studie, takže přinášejí Británii bohatství. Za druhé, veřejný sektor, včetně zdravotnictví, by bez nich reálně nefungoval.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co je nejvíce důležité po ošetření práv Čechů, kteří tam žijí?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Otázky byznysu a volného obchodu se zbožím. Nás jako Čechy musí zajímat, jak budeme moci do budoucna na Britské ostrovy vyvážet naše zboží, viz třeba automobilový průmysl. Exportní politika je součást našeho bohatství. Takže ošetření zájmu lidí, následně exportní politika. Snad se podaří vytvořit prostor pro to, abychom se aspoň částečně přiblížili principům vnitřního trhu. Musí být také zachována spolupráce tajných služeb a bezpečnostních sborů. Nemůžeme tvrdit, že Británie se terorismus netýká.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Donald Tusk včera naznačoval, že by Británie také mohla v Evropské unii zůstat. To je blouznění nebo reálná možnost?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

Britská politika je postavena na principu velkého respektu k referendům a k vůli voličů. Pokud by neproběhlo jiné referendum, anebo nové parlamentní volby spojené s otázkou zachování členství v EU, tak to možné není. Mayová by musela být dál slabá. Vláda by padla. Byly by předčasné volby a tam by nějaká politická strana typu socialisté, labouristi řekli: „Když vyhrajeme volby a postavíme vládu budeme chtít v Evropské unii zůstat.“ Po těchto procedurách by to bylo hypoteticky možné. Buď by bylo nové referendum, anebo by se to spojilo s tím, že když ta strana vyhraje, tak by to fakticky referendem bylo. Je to ale velmi málo pravděpodobné. 

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ono to vypadá, že se teď pořád někam spěchá. Máme na to dva roky. 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec, bývalý ministr spravedlnosti

28 zemí se může domluvit na prodloužení lhůty. V tu chvíli tam ale do toho vstoupí různé vnitropolitické otázky v některých členských státech a bude to potenciál pro vydírání zbytku. Byl bych radši, abychom se domluvili.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 23. 6. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme