Pospíšil: TOP 09 musíme otevřít novým lidem

1. 12. 2017

Předsedou TOP 09 je teprve několik dnů, ale už se spekuluje o jeho angažmá v komunálních volbách. “Nejdřív musíme zvolit silné vedení pražské organizace,” mírní Jiří Pospíšil tyto otázky, i když komunální volby podle něj budou pro stranu klíčové. V rozhovoru pro Forum 24 také zhodnotil práci svého nástupce na ministerstvu spravedlnosti a nejvyššího státního zástupce.

Jiří, delegáti TOP 09 vám dali poměrně silný mandát. V čem chcete TOP 09 řídit stejně jako dosavadní vedení a co chcete přinést nového?

Nové vedení se musí věnovat oblastem, které dosud TOP 09 příliš neřešila. Patří sem mimo jiné rozvoj členské základny, stranu musíme otevřít novým lidem, už teď máme 200 nových zájemců o členství. Také se musíme začít důkladně připravovat na komunální volby. Větší péče o regiony je asi ta základní změna, která by měla být ve vedení TOP 09. V ideové rovině budeme navazovat na otce zakladatele, nikdo se nemusí bát, že se TOP 09 ideově otočí někam úplně jinam.

Byly doby, kdy se říkalo, že TOP 09 stojí napravo od ODS. Kde dnes stojí TOP 09, eventuálně kde má stát?

Nechceme se vymezovat vůči ODS, jestli jsme od ní napravo nebo nalevo. My jsme konzervativně liberální strana, která má konzervativní společenské hodnoty a liberální ekonomický program, který budeme dále rozvíjet. Pak jsou určitá témata, kde je třeba si zachovat svobodu svého osobního pohledu, jako jsou otázky potratu, sexuálních menšin a podobně. Tady bych považoval za neštastné, kdybychom se nutili do nějaké oficiální doktríny. Jsme konzervativně-liberální strana se vším všudy.

Existuje varianta, že byste byl lídr pražské kandidátky na primátora v příštích komunálních volbách?

O tom rozhodnou pražští členové. Jsem teprve několik hodin předsedou, teď mám ambici věnovat se pražské TOP 09, zklidnit určité napětí uvnitř pražské organizace a přispět k tomu, že si na počátku příštího roku zvolíme nové vedení se slušnou podporou.

Teprve pak se bude mluvit o tom, co udělat pro úspěch ve volbách. Jestli to bude koaliční kandidátka nebo jestli já budu v jejím čele, to jsou všechno věci, o kterých se budu se členy bavit. Cíl je uspět a musíme si vyhodnotit, která varianta je pro úspěch nejlepší.

Někteří tvrdí, že byste mohl být pro spojování středopravicových stran i jistou přítěží. Jaké máte reakce z vaší bývalé ODS? Někteří lidé z dob Petra Nečase vás prý příliš nemusí.

Jistě chápete, že členové TOP 09 nevolí svého předsedu podle toho, jestli se to bude nebo nebude líbit ODS. Jsme svébytná, samostatná, sebevědomá strana. Řekl jsem to už na sněmu a trvám na tom, že jsem připraven v zájmu této země se bavit se všemi stranami, které hájí principy demokracie a svobody a stojí napravo od středu, což jsou STAN, KDU i ODS. Záleží na nich, jestli budou chtít spolupracovat, my jsme k tomu připraveni.

Byl jste dvakrát poměrně oblíbeným ministrem spravedlnosti. Jak hodnotíte práci svého nástupce Roberta Pelikána na rezortu?

Práce pana ministra jasně ukazuje, že vláda Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky nebyla tak úspěšná, jak ji občanům prezentují. Respektive že byla spíš neúspěšná. Cítil jsem zde velký deficit vládnutí. Byla to vláda, která měla velkou šanci v době ekonomického růstu učinit důležité reformní kroky v oblasti fiskální politiky a reálně významně snížit dluh, ale pro to neudělala nic.

Tomu odpovídá i práce Roberta Pelikána. Za čtyři roky, co byl na ministerstvu, z toho část jako náměstek, nedošlo ke schválení důležitých zákonů, které měl prosadit, jako je třeba zákon o státním zastupitelství. Zůstalo pouze u příslibů. Bohužel mě nenapadá nic, za co bych mohl ministra Pelikána pochválit.

Dosadil jste Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Jak nyní hodnotíte jeho práci? Co říkáte na zásah, který způsobil pád vlády Petra Nečase a který posvětil vrchní státní zástupce Ivo Ištván?

Po letech jsem hrdý na to, že jsem prosadil Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce, myslím, že ji vykonává výborně, s jeho prací jsem velmi spokojen. V případě práce Ivo Ištvana až tak spokojen nejsem, ale to není důležité, já jsem politik a politici nemají hodnotit a ovlivňovat práci orgánů činných v trestním řízení.

Dodnes nad tím zásahem visí mnohé otazníky. Podezření, která vynesly na své tiskové konferenci orgány činné v trestním řízení, včetně obrovského množství zajištěného zlata v nějaké bance, nebyla nikdy pořádně vysvětlena a nebyla dotažena do pravomocných rozsudků.

Jsem samozřejmě velmi pro, aby orgány činné v trestním řízení postupovaly padni komu padni a v případě podezření konaly, ale na druhou stranu, v případě že už konají, musí mít důvodné podezření, nějaké indicie, o které se opírají. Ve chvíli, kdy učiní takovou monstrózní akci, ze které nic není, tak je to plácnutí do vody a jediné, k čemu dochází, že lidé nevěří právnímu státu a snižuje to důvěryhodnost justice a státního zastupitelství jako takového. Bohužel to pak nepřímo vede k tomu, že například když je Babiš obviněn, tak tomu lidé nevěří, protože viděli Kubiceho zprávu, viděli akci Úřad vlády a ani jeden z těchto případů nebyl dotažen do konce.

Orgány činné v trestním řízení podle mého názoru klidně mohou i přijít na úřad vlády, ale musí to mít vyfutrované argumenty tak, aby mohly jednat a pak své jednání obhájit. Není možné, že to vyšumí a nic se neděje.

Pavel Kotrba

Zdroj: Forum24.cz, 1. 12. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme