Pospíšil: TOP 09 chci otevřít novým a mladým lidem

21. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jste neviditelný předseda?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Od doby, co jsem byl zvolen předsedou, připravuji stranu na komunální a senátní volby. Dali jsme dohromady pražskou organizaci, kde byly určité spory. Ta teď začala výrazně fungovat. Přijali jsme 500 nových členů. TOP 09 se nadechuje a začíná znovu fungovat. To jsou věci, které nikdo nevidí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jste v kanceláři, tak to není vidět.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Ne, jezdím po regionech. Zítra jsem v Pardubickém kraji, v pátek jsem ve Zlínském kraji. Nesedím v kanceláři, aby to tak nevyznělo. V Evropském parlamentu také sedí několik předsedů politických stran, včetně předsedy hlavní opoziční strany na Slovensku. My jsme proevropská strana. Já tam prosazuji evropské hodnoty a program, za který jsem byl zvolen. Teď jsme třeba na poslední schůzi prosadili možnost, aby lidé mohli nakupovat online zboží po celé Evropě bez jakýkoliv bariér. Ono to zní jako drobnost, ale do dneška můžete kupovat zboží pouze v omezeném množství internetových nosičů, protože jsou všude bariéry a Čech nemůže nakupovat na všech internetových stánkách třeba v Německu levné zboží. A to se teď povedlo nově upravit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Nikdo nezpochybňuje, jestli tam jste nebo nejste platný. Spíš jde o to, že v době, kdy se jedná o vládě, je předseda potřeba v Praze. Není to nepraktické, že předseda TOP 09 je víc ve Štrasburku nebo v Bruselu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já jsem půlku týdne tady a půlku v zahraničí. To jsem byl ale i před tím, než jsem se stal předsedou, protože politicky pracuji ve své zemi. Myslím si, že europoslanec, který se ztratí do Bruselu, přijede si za 5 let znovu pro mandát a nikdo ho tady nezná, je špatný europoslanec. Je třeba pracovat ve své zemi, protože europoslanec je politik a nikoliv úředník, který má sedět 5 dní v týdnu v Bruselu. Když se na to podíváte, tak u nás je tradicí, že každý předseda politické strany vykonává nějakou veřejnou nebo ústavní funkci. Ostatní předsedové politických stran jsou poslanci nebo dokonce premiéři, v minulosti byli primátory nebo hejtmany. To tak je. V České republice a v české politické kultuře je to spojené. Předseda strany není libero, které by žilo ze vzduchu a věnovalo se pouze práci v kanceláři. Je to člověk, který má vykonávat nějakou veřejnou agendu a který má zastupovat voliče.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže to, že nejste ve sněmovně, pro Vás není hendikep?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Není to pro mě hendikep. Ve sněmovně máme svoje zástupce. Máme tam 1. místopředsedkyni naší strany paní Pekarovou Adamovou a je tam předseda klubu Miroslav Kalousek. Jsem přesvědčený, že politik, který chce vést svou politickou stranu, musí mít nějaký mandát od voličů. Já jsem dostal nejvíc preferenčních hlasů v evropských volbách, mám velmi silný mandát a naplňuji ho. Za rok složím účty a řeknu, co jsem v parlamentu udělal. Voliči budou moci říci, jestli je to málo nebo hodně. To už je na jejich posouzení. K tomu, abych kandidoval do čela TOP 09, jsem našel odvahu mimo jiné na základě toho, že jsem získal od voličů takto silný mandát v evropských volbách. Kdybych byl člověk, kterého našla TOP 09 na ulici a neměl bych podporu voličů, tak bych do čela TOP 09 nekandidoval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Nepřišlo Vám to ale přece jen trochu nepraktické? Vím, že se kolem toho pořád točíme, co si ale budeme nalhávat. Lidé, kteří jsou v Poslanecké sněmovně, jsou zkrátka daleko víc vidět a mohou daleko víc ovlivňovat politické dění. Vy jste půlku týdne pryč. Uvědomil jste si za tu dobu někdy, že to je občas na škodu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Na škodu je možná to, že nejsem poslancem Parlamentu České republiky. I kdybych byl permanentně v České republice, tak zasahovat do politiky českého parlamentu bych mohl velmi obtížně. Já se snažím svoji nevýhodu otočit do výhody. Čas, který mám, nyní investuji do přípravy komunálních a senátních voleb. Na půdě parlamentu máme rozdělenou kompetenci. Jako moje první zástupkyně funguje paní Pekarová Adamová. Mám pocit, že to na škodu není. Ti, co TOP 09 sledují, ví, že došlo ke změně vedení. Nezapomeňte na jednu věc. Tím, že dnes máme 5,3 procenta a že je v parlamentu 9 politických stran, je náš podíl na mediálním trhu výrazně nižší. Já to nevidím jako hendikep. Naopak si myslím, že je dobře, když je předseda proevropské strany v Bruselu a hovoří tam o tématech, které souvisí s evropskou politikou. Dneska je klíčové téma české politiky nebezpečí možnosti vystoupení z Evropské unie. A to je téma, o kterém něco vím a právě europoslanci to téma mohou výrazně ovlivňovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jakým způsobem se změní TOP 09 pod Vaším vedením?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

K nám do strany začalo přicházet obrovské množství mladých lidí. Od podzimu máme 500 nových přihlášek. To je obrovské číslo, protože TOP 09 je malá strana, která má kolem 2 000 členů. Přibyla nám tak jedna pětina nových lidí. Já jezdím po republice, přednáším na debatách. Předevčírem jsem byl v Berouně a na diskuzi přišlo vedle dalších lidí kolem dvacítky mladých, kterým není lhostejné, že tady vládne Miloš Zeman a že tu hrozí Czexit. Takže to je to, co chci udělat. Chci otevřít TOP 09 novým lidem. V minulosti se často stávalo, že TOP 09 odmítala nové členy a nepřijímala lidi. Teď je to úplně jinak. Jsme otevřená strana, přijímáme nové lidi a budeme chtít dát mladým lidem šanci, aby si v komunálu postavili kandidátky s hlavičkou TOP 09. Pokud má někdo zájem, může za nás kandidovat. V tomto směru chceme umožnit nové generaci, která nemá ve velkých stranách šanci prorazit, aby se u nás mohla angažovat. To je první změna.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

David Sedláček píše: „Mně vadí, že pan Kalousek trochu umlkl. Už ho není vidět, a to je špatně.“ Druhý názor je od Vojtěch Krištofika: „Pane předsedo, jak hodnotíte pozici Miroslava Kalouska? Je pro stranu přínosem, nebo naopak přítěží?“

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Miroslav Kalousek je předseda poslaneckého klubu. Miroslav Kalousek je viditelný a výrazný politik, který má celou řadu svých příznivců a má celou řadu svých odpůrců. Dnes je stále jednou z tváří TOP 09, ale ne tváří hlavní, takže možná někoho mrzí, že trochu utichl. Z mé strany je důležité, že s Miroslavem Kalouskem spolupracuji a na rozdíl od sociálních demokratů nejsme rozhádaná a rozbitá strana, ale jsme strana, která funguje kompaktně a jsme schopni se bavit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Bylo by zvláštní, kdyby předseda strany tvrdil něco jiného.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

To tak je. My jsme opravdu jednotná strana, která se snaží prosazovat naší politiku a naše hodnoty.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Miroslav Kalousek Vás třeba ale nepodporoval, když jste se rozhodl kandidovat na předsedu.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já jsem autentický politik. Nejsem pod vlivem Miroslava Kalouska. Byl jsem zvolen bez jeho souhlasu, proti jeho posvěcení. Nikdo si nemůže myslet, že Jiří Pospíšil je loutka Miroslava Kalouska. Snažím se dát TOP 09 svoji vizi a svůj pohled na věc. Jsme otevřená strana. Je tu také nutnost spolupráce se středopravicovými stranami. Já na tom intenzivně pracuji a třeba brzo uvidíte nějaké výsledky, abychom už v podzimních volbách v některých senátních okrscích i městech postavili společné politické projekty se STAN, který nám je nejblíž. Považuji za velkou chybu a velmi mě lidsky mrzelo, že se Starostové s TOP 09 rozešli. Myslím, že do budoucna by ty strany měly spolupracovat, protože mají velmi podobné hodnotové zakotvení a podobný volební program. Není důvod, aby stály proti sobě. Myslím si, že leckde najdeme i formu spolupráce s KDU-ČSL a možná i ODS. To je to, co já přináším. Ptala jste se mě, v čem bude TOP 09 jiná. Bude vstřícnější ke spolupráci s jinými stranami.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Řekl byste větu: „Já, Jiří Pospíšil, si myslím, že Miroslav Kalousek je přínosem pro TOP 09?“

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Myslím si, že Miroslav Kalousek je přínosem pro TOP 09, protože má určitý okruh voličů, kteří pak kvůli němu TOP 09 volí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Čím si dnes zpětně vysvětlujete, že Vás pan Kalousek nechtěl za předsedu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já si to nevysvětluji. V zásadě mě to ani nezajímá. Já s panem Kalouskem profesionálně spolupracuji, nemám s ním žádný problém. Že spolu nechodíme na pivo, není důležité. Jsme spolu v jedné politické straně. On je odpovědný za poslanecký klub a za politiku TOP 09 v parlamentu, já se starám o věci, které jsem tu zmiňoval, jako je příprava voleb, nabírání členské základny, příprava odborných komisí a tak dále. Já se snažím tu stranu restartovat. Ta strana byla na podzim opravdu v určité defenzivě, odcházela členská základna a tak dále. Vím, že to není tak vidět, ale za ty dva měsíce se to uvnitř výrazně změnilo a bude to vidět třeba na jaře právě v některých společných projektech, které vyhlásíme s jinými středopravicovými stranami.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Já nechci hledat nějaký konflikt, ale už jenom věta, kterou říkáte, že nechodíte s Miroslavem Kalouskem na pivo, mě zajímá, protože si myslím, že současný předseda by s tím minulým na pivo jednou za čas zajít měli.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já jsem to myslel jinak. Byli jsme spolu o Vánocích ve Werichově vile v naší kavárně, seděli jsme tam 3 hodiny a povídali jsme si. Já to spíš myslím tak, že se svými kolegy mohu mít velmi korektní profesionální vztahy a mohu je respektovat, ale nemusím s nimi jezdit na dovolenou. To, že měl Miroslav Kalousek jiné představy o budoucnosti TOP 09, že mě nepreferoval, to veřejně řekl a já si v tomto směru vážím jeho otevřenosti a upřímnosti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Spíte kvůli tomu dobře?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Spím kvůli tomu dobře, protože si myslím, že jsem s ním schopen komunikovat a fungovat, protože máme společný cíl, a to je fungování TOP 09. My nebojujeme o pozici v TOP 09. Nám jde o to, aby TOP 09 posílila, aby to byla viditelná strana středopravice a aby byla schopna hájit hodnoty proevropského směřování. A k tomu spolu musíme komunikovat a chceme spolu komunikovat. Není tu žádný válečný konflikt. Jak říkám, je rozdíl mezi tím, když s někým jezdíte na dovolenou a když s někým umíte profesionálně bez problémů komunikovat a spolupracovat. Dobře víte, že patřím k politikům, kteří osobně nikdy moc antipatie a vášně do politiky nepřinášeli. Už jako ministr jsem se dokázal domluvit i s opozicí. Já se dokážu domluvit s každým, pokud je ten člověk ochoten naslouchat a bavit se se mnou, a tak je to v TOP 09. Já jsem konsenzuální člověk a je to vidět i na chodu TOP 09.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Nebudete v komunálních volbách kandidovat třeba na primátora Prahy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Až se TOP 09 rozhodne představit svůj projekt pro podzimní komunální volby v Praze, tak budete třeba první, komu to sdělíme. Dovolte ale, abychom nechali ještě na členské základně, aby ty věci rozhodla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Lákalo by Vás být primátorem Prahy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já si hlavního města Prahy velmi vážím. Žiji zde a starám se zde o Museum Kampa a o Werichovu vilu a bylo by mi ctí, pokud bych případně kandidoval. My jsme ale demokratická strana. U nás to není jako třeba v ANO nebo v jiných stranách, kde se majitel nebo předseda rozhodne. My jsme dali dohromady pražskou organizaci, která skvěle funguje. Začínáme připravovat kampaň a v horizontu jednoho měsíce rozhodneme o hlavních tvářích naší podzimní komunální kampaně v Praze.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A není vyloučeno, že to budete třeba Vy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Není vyloučeno nic.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jak Vám je, když tady sledujete debatu o zákoně o obecném referendu, který, kdyby prošel, by mohl způsobit i to, že by se hlasovalo o tom, jestli setrvat v Evropské unii nebo ne?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Jedná se o návrh zákona pana Okamury. Filozofií a cílem  politické aktivity, kterou teď vidíme, je připravit zákon, podle kterého by mohlo proběhnout referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie. To je hlavní programový bod hnutí pana Okamury a nelze se tedy divit, že to připravuje. My s tím absolutně nesouhlasíme. Naši voliči jsou lidé, kteří od nás očekávají, že budeme hájit evropské hodnoty a budeme hájit setrvání České republiky v NATO a Evropské unii. Proto takový zákon nemůžeme podpořit, protože přijetí takového zákona je první krok k tomu, aby Česká republika opravdu vystoupila z Evropské unie. Já jsem velmi bedlivě sledoval atmosféru ve Velké Británii několik let před tím, než proběhlo referendum, které rozhodlo o brexitu. Nerad to říkám, ale v lecčems se atmosféra u nás podobá situaci a atmosféře ve Velké Británii nějakých 5 nebo 6 let před tím, než samotné referendum proběhlo. Pro mě je to obava. Já tady nechci strašit, že zítra probíhá referendum, to v žádném případě. Měli bychom si ale uvědomit, že před několika lety se v České republice vůbec o Czexitu nehovořilo, nikoho to nenapadlo a teď se to stalo relevantní politickou silou, politickým názorem a politickým programem a je třeba, aby se před tím varovalo. Pokud se budeme dál posouvat k referendu, tak je třeba, aby zde sdělovací prostředky a odborníci říkali, co by Czexit pro Českou republiku znamenal. Například ekonomové říkají, že by to byla ekonomická katastrofa.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Já jsem četla průzkum, který se dělal mezi mladými lidmi. 44 procent mladých Čechů si myslí, že Evropská unie je dobrá věc, což je velmi málo. V Polsku si to myslí 75 procent. I to o něčem svědčí. Nemůže si za to Evropská unie tak trochu sama, když člověk sleduje pana Junckera a tak dále?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Důvodů, proč je u nás tak velký euroskepticismus, je celá řada. Často jezdím po středních školách, debatuji se studenty o Evropské unii a jedním z  důvodů je bohužel i chování některých evropských orgánů a institucí. To je třeba férově říci. Já před tím často v parlamentu v Bruselu varuju. Když se za každou cenu prosazovala směrnice o regulaci střelných zbraní, tak jsem varoval, že ve chvíli, kdy zasahujeme do držby legálních držitelů zbraní, budeme šikanovat třeba myslivce. Jak potom lidem vysvětlovat, že Evropská unie je pro ně přínosem? Každý člověk vnímá svůj život a svoje hodnoty a ve chvíli, kdy ho stát nebo Evropská unie zbytečně šikanuje, tak je naštván.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Souhlasíte s tím, že Evropská unie řadu věcí dělá sama a pokud se toto nezreformuje, tak se nikdo nemůže Čechům divit, že jsou proti Evropské unii v takové míře, jako sledujeme v průzkumech?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Je třeba říci, že ty regulace dopadají i na Poláky, Maďary a Slováky a přitom tam ta podpora je velmi výrazná. Ano, Evropská unie je organizmus a struktura vytvořená lidmi. Každé lidské dílo je nedokonalé a každý člověk by měl rozumně přemýšlet, jaké výhody a nevýhody Evropská unie přináší. Podle mého názoru výrazně převažují výhody nad nevýhodami. Mezi nevýhody patří například regulace, jako jsou regulace střelných zbraní, které drží legální držitelé. Výhody jsou, že patříme na Západ a že je tady je svoboda a demokracie. K tomu Evropská unie výrazně přispívá.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Spousta lidí by Vám ale řekla, že Evropská unie demokratická není.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

To jsou naprosté nesmysly. Žádný útvar na světě nemá agendu lidských práv a svobodné demokracie za tak klíčovou, jako ji má Evropská unie. Evropská unie nevznikla náhodou. Vznikla jako reakce na druhou světovou válku s vizí, aby se na Evropském kontinentě už nikdy neválčilo, a to Evropská unie splnila. Země spolupracují a neválčí, a to je základní klíčová výhoda. My si pořád myslíme, že se tady nemůže válčit, že tady nemůže dojít k omezení demokracie a nemůže dojít k omezení svobody. Pro nás je to samozřejmost. Já před tím ale varuji, protože pokud budou tyto hodnoty samozřejmostí, tak o ně začneme přicházet. Evropská unie nám přináší základní hodnoty našeho krásného života, žijeme ve svobodné společnosti. U věcí, které nám vadí, jako například ty regulace, je potřeba tlačit na to, aby nebyly. Naše vlády v tom musí být aktivnější.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Dalším tématem je neefektivní využívání evropských dotací.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Můžeme se bavit o tom, nakolik jsou evropské peníze efektivně využívány. Je třeba ale říct základní tezi, že za to, jak jsou ty peníze konkrétně využívány, nemůže a neodpovídá Brusel, ale mohou za to české úřady, čeští úředníci a tak dále.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Nebylo by nejlepší dotace zrušit?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Ony se určitě časem zruší, protože peněz bude méně a méně. Tím, že vystoupí Velká Británie z Evropské unie, tak klesne rozpočet, pokud nedojde k jeho navýšení a já větší zdaňování a navyšování evropského rozpočtu nepodporuji. Česká republika navíc bohatne, to znamená, že kohezní politika, to je politika, která ty peníze rozděluje, na nás aplikována nebude. Opět říkám, že to, jak jsou dotace rozdělovány a využívány, není vizitka Bruselu, ale je to vizitka českých úředníků. Peníze na Čapí hnízdo pro pana Babiše nedal Brusel, ale úředníci Středočeského kraje. To je přece problém. Tak se bavme o tom, jak my sami s penězi, které dostáváme, efektivně nakládáme. Bohužel to je leckdy neefektivní. Myslím si, že dotace mají být v co možná nejmenší míře. Postupně budou klesat. Není třeba se proti nim logicky vymezovat, byť je velmi módní vykřikovat, že žádné dotace nechceme. To říkají někteří politici a pak se zjistí, že sami dotace pobírají. Problém není na straně Bruselu, ale jak ty peníze rozdělujeme. Dotace budou pomalu klesat, v dalším fiskálním období budou velmi malé a do budoucna zmizí úplně, takže to téma bude vyřešeno více méně za nás.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jak vnímáte označení pravdoláskař? Je to podle Vás nadávka?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Já to určitě za nadávku nepovažuji, byť to původně jako určitá nadávka vzniklo. Kdysi jsem nosil placku s nápisem “Hrdý pravdoláskař“. Když vyznáváte v politice určité hodnoty, například pravdu a tak dále, tak to není určitě špatně. Politika nemůže být pouze technologie moci, ale musí být spojena s hodnotami. Právdoláskařství je pro mě právě o tom, že hodnoty jsou součástí politiky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jste hrdý pravdoláskař?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nevím, jestli jsem teď hrdý pravdoláskař, ale asi bych sám sebe za pravdoláskaře označil, protože TOP 09 je strana, která je postavená na hodnotách. Pokud řekneme, že pravdoláskařství je politika spojená s určitými hodnotami, které ovlivňují naší politiku a naší každodenní politickou činnost, tak pak jsem hrdý pravdoláskař. 

Zdroj: Osmička, Seznam Zprávy, 16. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme