Pospíšil: Stabilní Německo je pro nás důležité

8. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Až 300 tisíc lidí se může dotknout novela zákona o zbraních, kterou dnes schválila vláda. Reagovala tak na směrnici Evropské unie. Tu v Česku přitom kritizovali politici, držitelé zbraní i mnozí odborníci. Obavy mají nejen z dopadů současné směrnice, ale také z dalšího možného přitvrzování legislativy v Evropské unii. Ministr vnitra ale ujišťuje, že dopady novely budou mírné. Nemůže se stát, že to bude napadnuto jako nevyhovující a neúplné implementování té směrnice do české legislativy?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec

Já jsem se dnes na navržený zákon ministerstvem vnitra díval. Ta implementace je opravdu v pořádku. Je třeba říci, že byť jsem s tou směrnicí absolutně nesouhlasil, tak se tady na půdě Evropského parlamentu podařilo českým poslancům celou řadu věcí z té směrnice vypustit. Konečný návrh je opravdu mnohem mírnější, než původní verze, kterou připravila Evropská komise. Původní návrh by zasahoval do práv současných držitelů poloautomatických zbraní, nutil by držitele historických zbraní mít zbrojní průkazy a tak dále. Proti původní podobě zbylo, řekněme, nějakých 20-30 %. A to je to, co je implementováno do českého práva. Já to nehájím, protože si myslím, že ta úprava je trošku nadbytečná ve vztahu k mezinárodnímu terorismu, ale opravdu je to proti původní verzi mnohem mírnější stav.

David BOREK, moderátor

Nabízím dvě možnosti, jak to interpretovat. Buďto je to pozitivní zpráva o tom, že když se chce a když se státy a poslanci spojí, tak se dá zkrotit i nepříjemná navrhovaná evropská legislativa. Nebo je to špatná zpráva, že se v poslední době množí případy, kdy Česko zjišťuje, že disponuje zhruba 2 % populace Evropské unie a úměrně tomu dvouprocentním vlivem na nápady, které přicházejí z Bruselu, Berlína a podobně. Která z těch variant platí?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec

Opět říkám, nad směrnicí jásat nebudu. Hlasoval jsem proti. Tohle je ale jasný příklad toho, že když 20 poslanců za Českou republiku táhne za jeden provaz, tak ze směrnice, kterou prosazovaly velké státy Evropské unie a na které byl velký politický zájem, se nám podařilo celou řadu věcí, které by výrazně omezovaly práva současných držitelů zbraní, vyhodit. V žádném případě to nechci říkat jako chválu na české poslance, ale je to důkaz toho, že když ta skupina lidí drží pohromadě a lobbuje ve svých politických frakcích a podrobně a permanentně vysvětluje ostatním kolegům, že některé úpravy nemají reálný smysl, tak se dá dosáhnout výsledku. Je to možná i jisté poučení pro Sobotkovu vládu, která moc nelobbovala, pouze kritizovala, hlasovala proti a pak byla často přehlasovávána na evropských radách. Toto je důkazem, že když se na určité směrnici permanentně pracuje, tak se napříč politickým spektrem podařilo všem českým europoslancům dosáhnout relativně solidního a určitě mnohem lepšího výsledku, než byl původní návrh, který přišel do Evropského parlamentu z Evropské komise.

David BOREK, moderátor

Původní motivací této směrnice byla protiteroristická opatření. Vypadá to, že v posledních kvartálech série velkých teroristických útoků zejména v západní Evropě polevila. Co o tom soudíte? Je to náhoda? Nebo už zafungovalo něco, co se po oněch útocích zavádělo? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec

Nejprve chci říci, a to je důvod, proč jsem byl kritikem té směrnice, že si nemyslím, že mezinárodní terorismus vyřešíme, když legálním držitelům zbraní zakážeme určité typy zbraní, protože teroristické činy se dělají nelegálními zbraněmi, v Berlíně a jinde například i nákladními automobily. To je hlavní důvod kritiky, že chceme řešit mezinárodní terorismus a řešíme ho něčím, co s tím vůbec nesouvisí. To, že v tuto chvíli naštěstí klesá počet teroristických útoků, může být samozřejmě náhoda. Může to být ale i tím, že západní země dávají více peněz na tajné služby, více peněz na preventivní opatření a tak dále. Nechci šířit poplašnou zprávu, ale boj s terorismem je podle mě permanentní boj, který v zásadě nikdy neskončí. Islámský stát přišel o svá území na Blízkém východě a tajné služby dnes varují před nebezpečím, že někteří bojovníci Islámského státu, kteří budou bezprizorní, mohou zamířit do Evropy. Musíme zůstat bdělí a být permanentně připraveni na možné budoucí teroristické útoky. Nechci strašit. Doufám, že nenastanou, ale nesmíme polevovat v preventivních opatřeních. 

David BOREK, moderátor

Je pár hodin po oznámení možné velké koalice v Německu. Jak se na to díváte? Platí pořád heslo vaší strany, že ta volba je důležitá, že to je Moskva nebo Brusel?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec

Pro nás je to důležité. Pro nás je prozápadní orientace, a není to jen Evropská unie, ale i NATO, klíčová. Proto se bojíme dnešních politických tendencí, jako je referendum, které by vedlo k vystoupení z těchto západních struktur. Jsme rádi, že v Německu vzniká vláda. Nebudu hodnotit, jestli byly jiné varianty. Stabilní Německo je pro nás důležité, protože to je klíčový partner. Vyvážíme tam 60 % našeho zboží. S Německem bychom měli mít do budoucna dobré vztahy. Je to náš soused a klíčový obchodní partner. Je dobře, pokud tam bude stabilní vláda, byť je to trošku z nouze ctnost, protože volby dopadly tak, jak dopadly. Dovedu si pro Německo představit lepší vládu, ale určitě je lepší stabilní vláda než politické bezvládí, předčasné volby a politická nestabilita. 

David BOREK, moderátor

Platí pořád hlavní proud evropské integrace?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec

Uvidíme, s čím Německo z hlediska evropské integrace přijde. Víte, že jsem zastáncem Evropské unie, ale myslím si, že atmosféra pro další rychlé integrační kroky v tuto chvíli v Evropě není. Moje základní heslo je: „Integrace má pokračovat, pokud ji přijmou Evropané a pokud to bude v souladu s myšlením občanů Evropské unie.“ Mám pocit, že rychlé tempo dalších integračních kroků zvláště v zemích Visegrádu by příliš přijímáno nebylo. Současná míra integrace je dostatečná. Bavme se o tom, jak ji dělat lépe, nikoliv vytvářet vzdušné zámky typu rychle zavést společnou evropskou armádu a tak dále, protože to by podle mého názoru v tuto chvíli nefungovalo.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 7. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme