Pospíšil: Rezignace ministryně spravedlnosti je správná

10. 7. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Jaká je Vaše redakce na rozhodnutí Taťány Malé skončit na postu ministryně spravedlnosti?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Já si myslím, že to je správné rozhodnutí. Přišlo už 5 minut po dvanácté. Skandálů je celá řada, jako například problémy s jejími diplomovými pracemi a obecně studiem na Slovensku, její kontroverzní výroky na obhajobu trestně stíhaného premiéra Babiše a další věci. Paní Malá učinila správné rozhodnutí, protože i kdyby zůstala ministryní spravedlnosti, tak by měla relativně slabou pozici. Musela by se permanentně koncentrovat na obhajobu vlastní politické funkce, místo toho, aby řešila reformu české justice a klíčové zákony, které je v tomto volebním období nutné přijmout, aby se dále neprodlužovala délka soudního řízení. Moje zkušenost z ministerstva je, že pokud chcete být úspěšný ministr, tak Vás musí respektovat právnické stavy, soudci, advokáti, notáři a musíte s nimi najít nějaký způsob komunikace a modus vivendi. Ve chvíli, kdy je zde takovýto ministr a neprávník, který je obviněný z plagiátu a má nešťastné výroky o trestním stíhání premiéra Babiše, tak je zjevné, že by velký respekt u právnických profesí neměl a nutné zákony by s těmito profesionály nevyjednal. 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane předsedo, Vaši předřečníci z řad zástupců politických stran zmiňovali hrozící střet zájmů v případě, že by přechodně ministerstvo spravedlnosti řídil trestně stíhaný premiér Andrej Babiš. Teď se Vás ptám jako bývalého ministra spravedlnosti, není ta obava víceméně logická proklamace z řad opozice? Není při reálném řízení ministerstva spíš obtížné něco ovlivňovat?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Nejprve je třeba říci, že si z Evropy nepamatuji, že by v posledních letech v Evropě byl ministr spravedlnosti, který je podezřelý ze závažné hospodářské trestné činnosti a je trestně stíhaný. To se posouváme někam úplně mimo evropský kontinent. Ta situace je úplně absurdní. K tomu, co jste říkal, tak ministr spravedlnosti má relativně rozsáhlé pravomoci vůči státnímu zastupitelství. Spolupodílí se na výběru vedoucích státních zástupců, může tak posouvat v kariéře jednotlivé státní zástupce, může iniciovat kárné řízení vůči státním zástupcům. To znamená, že má relativně silnou pozici vůči jednotlivým státním zástupcům, stejně jako ji má nejvyšší státní zástupce. Působnost je aspoň dělena mezi ministra a nejvyššího státního zástupce a teoreticky není vyloučeno, že by tuto pravomoc mohl použít vůči státním zástupcům, kteří dozorují jeho kauzu. Je to samozřejmě spíše hypotetická možnost, protože by mediálně takovýto postup premiér a designovaný ministr spravedlnosti neustál, ale nelze to právně vyloučit. Zkrátka v Čechách má ministr vůči státnímu zastupitelství stále relativně silné pravomoci.

Zdroj: 90', ČT24, 9. 7. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme