Pospíšil: Prodloužení brexitu o dva měsíce by mělo být konečné

21. 3. 2019

(editovaný přepis rozhovory s předsedou TOP 09 a europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pane Pospíšile, kdy bude podle Vás brexit??

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Pokud ostatní evropští lídři vyjdou vstříc Velké Británii a prodlouží lhůtu o dva měsíce, pak bude podle mého názoru 30. června a to buď s dohodou, která bude ve Velké Británii přijatá, nebo bez ní. Nedovedu si představit, že by se lhůta prodloužila, ve Velké Británii by neproběhly Evropské volby a následně by došlo k dalšímu prodloužení.  

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Posloupnost by ale měla být opačná, nejdříve by se měla schválit brexitová dohoda a až poté jednat o prodloužení lhůty. Vyplývá to z toho, co řekl Donald Tusk. Není to trochu nesplnitelný úkol?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

V Británii dohoda dosud schválena nebyla a dneska zasedá summit lídrů. Ze strany Velké Británie je zde jasná žádost o prodloužení lhůty a lídři se k tomuto požadavku budou muset nějak postavit. Já si myslím, že nakonec po debatě, která proběhne, bude Velké Británii vyhověno. Také vítám postoj premiéra Andreje Babiše, byť jsem opoziční politik, který podpořil Velkou Británii v žádosti prodloužení lhůty brexitu o dva měsíce. Připadá mi to minimálně slušné, ale je logické, že některé státy Evropské unie budou chtít od premiérky Theresy Mayové vědět konkrétní plán. Pokud britský parlament odmítne dohodu po třetí, může však nastat tvrdý brexit.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Kdybyste v rámci Evropské rady zasedal jako lídr členského státu, tak byste byl ten, který by hlasoval o odklad do konce června?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Já bych byl k Velké Británii vstřícný, asi bych hlasoval pro prodloužení. Chtěl bych ale vědět, jaký plán má premiérka Mayová. Pokud bude lhůta o dva měsíce prodloužena, mělo by to být však konečné prodloužení a to i za cenu toho, že premiérka Theresa Mayová nezvládne politickou situaci ve své zemi a nastane tvrdý brexit. I když jsem odpůrcem tvrdého brexitu, jelikož poškodí ekonomické zájmy Evropské unie i Velké Británie, myslím si, že není možné Velké Británii permanentně ustupovat. Z této zkušenosti plyne především jeden závěr, že brexit spěje ke zmatkům a měl by být určitým varováním pro ostatní státy Evropské unie, i Českou republiku, které by uvažovaly o podobném rozhodnutí.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Dovedete si představit nějaké ad hoc přepsání platných pravidel o rozdělený křesel nebo prodloužení mandátu stávajícím europoslancům ze Spojeného království?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany a europoslanec /TOP 09/

Evropské právo nezná situaci, kdy stát chce z Evropské unie vystoupit, neproběhnou u něj volby, pak si to rozmyslí, nebo to chce prodloužit a nemá své zástupce v Evropském parlamentu. Toto není vůbec možné a není ani žádný způsob, podle čeho bychom tuto variantu ad hoc řešily.V tomto případě by se muselo zvláštním způsobem novelizovat evropské právo, pravděpodobně Lisabonská smlouva, ale je vyloučeno, aby se současným poslancům prodloužil mandát. Ten je pětiletý a nelze ho za žádných okolností prodlužovat. Tímto bychom se dostali do ústavní krize, jelikož bychom řešili, že Velká Británie má i nadále členství, kdyby teoreticky došlo k dalšímu prodloužení, ale nemá svoje zástupce v Evropském parlamentu, tudíž své členství skrz své poslance není schopná vykonávat. Taková situace by byla absurdní situace, a proto jsem přesvědčený, že pokud lídři dneska či zítra prodlouží Velké Británii lhůtu, učiní tak pouze o dva měsíce, tedy do doby 30. 6., kdy končí mandát nynějším europoslancům. Evropská unie nemůže nést následky za to, že Britové mají brexit a nejsou bohužel stále schopni ho vyřešit.  

Zdroj: Studio 24, 21.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme