Pospíšil: Prezident Zeman neustále porušuje Ústavu

Prezident Miloš Zeman konstatoval, že Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury, řekl to hradní mluvčí. Šmarda proto není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky. Prezident požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím premiéra Andreje Babiše navrhl jiného kandidáta, který splňuje alespoň elementární odborné předpoklady.

14. 8. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Daniel Takáč, moderátor

Pane předsedo, poprosím Vás o komentář k dnešnímu prohlášení prezidenta republiky.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Bohužel mě prohlášení pana prezidenta nepřekvapuje, protože je zjevné, že pan prezident Zeman chce ústavní krizi, která je zde již třetí měsíc, dále eskalovat. Je to zcela zjevné porušování Ústavy. V normální parlamentní demokracii je výměna jednoho resortního ministra otázka několika dní. Zkrátka premiér navrhne odvolání a pak navrhne nové jméno na základě nominace odpovědné a příslušné vládní strany a pokud tam není nějaký zjevný důvod, že dotyčný je například podezřelý z páchání vážného trestného činu nebo nějaká jiná závažná okolnost, prezident musí dotyčného jmenovat. Je zjevné, že pan prezident s radostí griluje sociální demokracii, je to jeho dlouholetá taktika a u mnoha předsedů sociální demokracie byl s tímto úspěšný a díky tomu ta situace bude dále pokračovat. Je otázka, jak na to sociální demokraté zareagují. Nemyslím si, že dojde k předčasným volbám nebo pádu vlády. Že tato situace nebude vyřešena, bylo všem zpočátku jasné. Když prezident odvolal předešlého ministra kultury, tak jen naivní lidé si mohli myslet, že tím krize končí. Chování pana prezidenta nejen, že můžeme kvalifikovat, že je v rozporu s Ústavou a ústavními zvyklostmi, ale hlavně tím poškozuje obrázek České republiky a politici místo toho, aby řešili problémy země, tak několik týdnů zde řeší výběr nového ministra kultury.

Daniel Takáč, moderátor

Argumentem prezidenta republiky je neschopnost Michala Šmardy řídit ministerstvo kultury, není to závažný argument? Prezident republiky by přece měl mít zájem na tom, aby jednotlivé resorty byly řízeny odpovědně a kompetentně.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Toto je rozhodnutí pouze na sociální demokracii, koho si vybere na post ministra kultury. Výběr poté vyhodnotí voliči, a to buď tak, že ubydou, jelikož vybrala sociální demokracie špatného kandidáta nebo naopak díky práci ministra kultury jim voliči mohou přibýt. Zároveň nevíme, co znamená v tomto smyslu odbornost. Politik je manažer, který má jisté zkušenosti. Já osobně bych také rád viděl jiného kandidáta než pana Šmardu, kterého navrhují sociální demokraté, na druhou stranu ale není žádný objektivní důvod, proč by to pan Šmarda nemohl vykonávat. Politika je sice o odborném vedení daného resortu, ale zároveň o politických zkušenostech, a ty kandidát na ministra kultury asi má, když je komunálním politikem. To, co dnes pan prezident říká, je v rozporu s tím, jaké ústavní možnosti má. Za výběr vhodného kandidáta nese politickou odpovědnost sociální demokracie, nejsou zde žádné závažné okolnosti, které by jmenování bránily, tudíž by prezident měl kandidáta jmenovat. Nikde není napsáno, že ministrem spravedlnosti musí být právník, byť je to vhodné a ministrem kultury člověk aktivní v kultuře. To je opravdu o odpovědnosti stran, které jsou ve vládní koalici.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme