Pospíšil: Prezident svým chováním porušuje Ústavu

4. 7. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Redaktorka

Jak Vy hodnotíte výsledek schůzky a toho, k čemu pravděpodobně směřuje další osud českého kabinetu hnutí ANO a ČSSD?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Mě osobně výsledek nepřekvapuje. Je zjevné, že pan prezident není ochoten ustoupit premiérovi a ministrovi Hamáčkovi. Prezident chce zkrátka porušovat Ústavu, i když je povinen na návrh premiéra vyměnit členy vlády. Toto zkrátka nerespektuje a nyní hraje o čas. Je to také o tom, jak se k tomu postaví sociální demokraté a jak budou dále trvat na výměně ministra anebo na kolik nakonec změní své zásadové stanovisko a ustoupí od této výměny ministra kultury. Já osobně se domnívám, že nakonec vláda nepadne, protože není v zájmu ani sociální demokracie, ani v zájmu premiéra Babiše, aby v tuto chvíli byly předčasné volby. Klesají preference hnutí ANO, blíží se další zprávy z Evropské unie, možná obžaloba premiéra Babiše. A to si myslím, že jsou důvody, proč premiér nebude chtít nové volby. I sociální demokraté mají celou řadu svých problému, včetně výsledků v nedávných evropských volbách, ve kterých propadli a předčasné volby do Poslanecké sněmovny jsou pro ně také nevýhodné. To jsou důvody, proč si myslím, že kabinet přežije.

Redaktorka

Slyšeli jsme, že Jan Hamáček není optimistou ve stavu k plánované schůzce, že má o dalším postupu jasno, jen k tomu potřebuje evidentně mandát z předsednictva. A dokonce zaznělo, že prezident se pohybuje mimo Ústavu, ale kompetenční žaloba není na stole kvůli premiérovi. Pokud si to ČSSD rozhodne tak, že bude chtít z vlády odejít, jaký by měl být další postup, ve chvíli kdy ČSSD přestane vádu podporovat?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

Pokud členové ČSSD odejdou z vlády, tak prezident Zeman bude dál tvrdit, že vláda existuje. Už nyní hovoří o rekonstrukci vlády. Dá se tedy předpokládat, že vláda bude pokračovat, pouze se změní někteří ministři a například ministr kultury Staněk pravděpodobně z té vlády neodejde, když kvůli němu tato krize je. A pak bude záležet na Poslanecké sněmovně, zda nebude vyvoláno hlasování o nedůvěře vládě. Já osobně se domnívám, že v případě takovéto politické krize, kdy se začne rozpadat vláda, by Poslanecká sněmovna měla hlasovat o nedůvěře vládě a pak bude záležet na tom, jak se zachovají sociální demokraté přímo v Poslanecké sněmovně. Protože pokud budou hlasovat o nedůvěře vládě a bude tak hlasovat i SPD, tak hlasy KSČM a poslanců hnutí ANO na zachování vlády nebudou stačit. Já se domnívám, že k tomuto kroku zatím nesměřujeme, že sociální demokracie bude ještě lavírovat a může se stát, že nakonec vládu podpoří poslanci SPD, že dojde k nějakému obchodu mezi Babišem a lídrem SPD Tomiem Okamurou, a vláda hlasování přežije. Může se také stát, že nikoliv, ale vzhledem posledním událostem české politiky bych spíše sázel na přežití kabinetu Andreje Babiše. Byť si to nepřeji, jelikož premiér Babiš výrazně poškozuje zájmy České republiky jak v zahraničí, tak doma.

Redaktorka

Jak byste se klonili k variantě, kterou Andrej Babiš spojuje s odchodem ČSSD z kabinetu, to znamená k variantě předčasných voleb?

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

TOP 09 jasně říká, že pokud je na stole buď varianta pokračování vlády v čele s trestně stíhaným premiérem, který nezákonně čerpá evropské peníze a poškozuje zájmy země, anebo předčasné volby, tak v zájmu země jsou předčasné volby. Tuto variantu budeme propagovat, protože není v zájmu České republiky mít v čele trestně stíhaného premiéra, který neoprávněně čerpá peníze. 

Redaktorka

Připomeňte prosím postoj TOP 09, jakou formou by se jich strana účastnila? Narážím na snahy vytvořit Andrejovi Babišovi silnější protipól.

Jiří Pospíšil, předseda strany /TOP 09/

My se snažíme v TOP 09 přispět k tomu, aby se demokratické a středopravicové strany dohodly na společném postupu. V evropských volbách se nám to podařilo s hnutím STAN a dalšími regionálními stranami a získali jsme tři mandáty. Voliči to pozitivně ocenili a já jsem přesvědčen, že pokud by se středopravicové, demokratické strany dohodly na společném postupu v národních volbách, voliči by to výrazně ocenili a takovéto uskupení by mohlo vyhrát v dalších parlamentních volbách, ať již budou řádné či předčasné. Je to ovšem na lídrech ostatních stran, ale TOP 09 je jednání otevřená. Ostatně důkazem toho je i spolupráce s hnutí STAN, kdy kolegové s hnutí STAN podporovali spojenectví a také vstoupili na kandidátku Spojenců pro Evropu. Takže my budeme dělat maximum pro to, aby se středopravicové demokratické strany dohodly a byly jasnou alternativou vůči Andreji Babišovi. Je to velká šance, jak Andreje Babiše porazit v řádných svobodných volbách a poslat jej do opozice. Pokud pravice bude rozdrobená a strany budou bojovat o 5%, tak Andrej Babiš může v příštích volbách nejen vyhrát, ale také sestavit vládu a to není v zájmu České republiky.

Zdroj: ČT24, 4.7.2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme