Pospíšil: Prezident má ústavu respektovat

12. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Jak se díváte na to, že se pan prezident obrací na Ústavní soud, jestli musí odvolat ministra financí?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Je to pouze zdržovací taktika. Jeho dotaz je stejně absurdní, jako kdyby se ptal, jestli má mít poslanecká sněmovna podle ústavy opravdu 200 poslanců. Ústava České republiky hovoří jasně. Premiér navrhne a prezident odvolá. Případně může být debata, jak má být lhůta odvolání dlouhá. Jestli tak může učinit v řádech dnů či týdnů. Ústava je ale úplně jasná. Sám jsem zvědav, jak Ústavní soud celou věc posoudí. Podle mě mu řekne: „Ano, máte tak učinit.“ Otázkou je, jaký právní titul pan prezident použije, protože se nemůže jen tak obrátit s dotazem na Ústavní soud. Ústavní soud tu není od toho, aby odpovídal na otázky ústavních činitelů. To musí mít nějakou právní formu. Nevidím prostor, jak chce pan prezident napsat kompetenční žalobu sám na sebe. Jsem zvědav, jak bude podání Ústavnímu soudu vypadat. Připadá mi to absurdní. Vnímám to pouze jako snahu prodlužovat celé jednání.

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Za jak dlouho očekáváte, že by Ústavní soud rozhodl?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Ústavní soud rozhoduje v řádech měsíců a let. Kdyby tuto věc řešil přednostně, jak už naznačil pan předseda Rychetský, stejně by to bylo v řádech týdnů. Je to v zásadě právní otázka, byť je absurdní. Ústavní soudci se na ní musí ale formálně připravit. Podle mého názoru by to bylo nejdříve za měsíc, kdyby to opravdu soud předřadil. Zase tu máte ale prostor pro to, aby se celá ústavní krize dále prohlubovala. Byl bych šťastný, kdyby pan prezident respektoval ústavu a její dvacetiletý výklad, který žádnému prezidentovi nečinil problémy. Nemá vymýšlet, jako vymýšlejí někteří asijští a afričtí prezidenti, jak ústavu obejít a ohnout, jak si to vyložit úplně jinak. Místo toho, aby vzal zažitou praxi, která tady funguje od vzniku české ústavnosti, tak pořád vymýšlí, jak ji obejít. Čtyři premiéři rezignovali, a vždycky vláda padla. Ne. Teď to najednou musí být jinak. To strašně Českou republiku poškozuje a bourá naši stabilitu a předvídatelnost. 

Martina SPĚVÁČKOVÁ, moderátorka

Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek dostane od prezidenta Miloše Zemana ve druhé polovině května milost. Milost je připravena, prezident ji podepíše po návratu z návštěvy Číny. Je to správné, když prezident sám říkal, že milosti rozhodně udělovat nebude? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Doufám, že pan prezident, pokud tu milost udělí, bude přesvědčen o nevině pana Kajínka. Nikoliv, že bude brát v potaz, že je pan Kajínek populární. To mi připadá šokující, kdyby prezident uděloval milosti populárním bez toho, že pro to byly nějaké důvody. Prezident má ústavní právo udělovat milost. To rozhodnutí respektuji. Jsem zvědav na argumenty, které použije. Velmi jsem kritizoval to, jaké mediální divadlo předcházelo rozhodnutí prezidenta. Že kolem toho vytváří mediální atmosféru. Paní prezidentová navštěvuje Kajínka ve vězení jako mediální celebritu. Tohle bohužel zavdává tomu, že se pan prezident nerozhoduje na základě svého citu pro spravedlnost, ale spíš podle popularity pana Kajínka. Respektuji jeho rozhodnutí, ale čekám na argumenty, které veřejnosti poté, co rozhodnutí případně učiní, sdělí.

Zdroj: Den v 60 minutách, ČRo Plus, 11. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme