Pospíšil: Prezident má premiéra v politické hrsti

Resort kultury zřejmě zůstane bez ministra až do konce prázdnin, premiér Andrej Babiš to po schůzce s prezidentem oznámil šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Po odvolání Antonína Staňka 31. července, ministerstvo dočasně povede náměstkyně Kateřina Kalistová. ČSSD situaci probrala na jednání nejužšího vedení strany, a výsledek, k odchodu z vlády se zatím nechystá, ale trvá na svojí nominaci.

29. 7. 2019

(editovaný rozhovor s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Paní Hamousová, ČSSD dnes na grémiu se shodla, že akceptuje scénář prezidenta republiky a vyčká do konce července, premiér najednou mluví o termínu 26. srpna. Do kdy by se měla tedy situace nějak definitivně vyřešit, kdy tato telenovela skončí, jaký je Váš odhad?

Zdeňka HAMOUSOVÁ, předsedkyně senátorského klubu hnutí /nestr. za ANO/

Tak můj odhad, já bych věřila prohlášení těch, kteří jsou v podstatě aktéři, kteří jsou zainteresovaní do procesu a jsou kompetentní v té záležitosti konat.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

I přes to, že stále slyšíme nové a nové termíny?

Zdeňka HAMOUSOVÁ, předsedkyně senátorského klubu hnutí /nestr. za ANO/

To máte pravdu, ale jako zatím, zatím vidíme, že ty termíny, když se prodlužují, tak posun v záležitosti je, takže nechme panu prezidentovi čas, který.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, jste stejně optimistický?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec /TOP 09/

Paní redaktorko, ač jsem v politice již dlouhou dobu, tak optimistou nejsem a v tomto případě tedy dvojnásobně ne. Dále pokračuje ústavní politická taškařice, kdy prezident republiky, zdůrazňuji parlamentní republiky, se chová jako Ludvík XXIV. a rozmýšlí si, jak své v uvozovkách ministry odvolá či neodvolá. Ten stav je naprosto nepřijatelný, já neznám paralelu v evropském kontextu, že by v jiné zemi Evropské unie takto prezident porušoval Ústavu, ústavní zvyklosti a rozmýšlel se a kladl si podmínky. Česká Ústava říká jasně, pokud premiér navrhne odvolání člena vlády, prezident musí toho člena vlády odvolat a všichni ústavní specialisté, se shodují, že tak musí učinit bezodkladně, nikoliv za měsíc, za dva měsíce, za půl roku, to znamená, že to je jasný protiústavní stav a to, že není ani jasno, zda se pan prezident tak odhodlá a jmenuje pana Šmardu do čela resortu Ministerstva kultury, je důkazem toho, že celá kauza nekončí, že pokračuje tato taškařice a politici místo, aby vládli, tak tady všichni řeší ústavní krizi, možný rozpad vlády na základě banální věci a výměna ministra v parlamentní demokracii, to je opravdu banální věc, která má zabrat několik dnů, a ne tady mít krizi, možné předčasné volby, rozpad vlády a tak dále.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Když Vás takhle poslouchám, chápu to správně, že největší vinu na současné situaci nese prezident republiky?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec /TOP 09/

Samozřejmě, prezident republiky jednoznačně porušuje Ústavu, jelikož nelze argumenty vysvětlit, proč prezident republiky dva měsíce řeší odvolání ministra a není pro to žádný objektivní veřejný důvod. Bohužel protihráči pana prezidenta je Andrej Babiš, který se bojí pana prezidenta, respektive chce mít s ním dobré vztahy, to je zřejmé, jelikož ho čeká pravděpodobně obžaloba a trestní stíhání bude pokračovat, ve vládě je dokonce paní Benešová jako nominant v zásadě Hradu pana prezidenta. Každý si asi domyslí, že v tuto chvíli má pan prezident pana Babiše takříkajíc v politické hrsti a že tedy je zřejmé i z těch výroků, které Andrej Babiš pronáší, že si nechce pohněvat v zásadě hlavu státu a sociální demokraté, promiňte, se chovají úplně trapně, já, když jsem slyšel pana Hamáčka, proč sociální demokraté nepodpořili žalobu na prezidenta republiky, tak ty argumenty vůbec nechápu.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, Vy už jste se dotknul osoby Jana Hamáčka, jak byste, pokud byste byl v jeho kůži, reagoval Vy sám?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec /TOP 09/

Pan Hamáček se chová podle mě jako velmi, použiju slovo podivně, téměř trapně, na jedné straně slyšíme silácké výroky o opuštění vlády a na druhé straně z těch výroků vždycky po několika dnech cukne. To jednání je nekonsistentní, není jednoznačné. Máte-li férově buď zvolit konsensuální cestu, holt sociální demokraté počkají a nechají se dále škvařit Milošem Zemanem, ostatně to je taková mnohaletá hra Miloše Zemana, každého předsedu sociální demokracie opékat na rožni až do doby, než tedy úplně zkolabuje, dělal to panu Sobotkovi, dělal to jeho předchůdci, dělá to i panu Hamáčkovi a dělá to vždycky bohužel úspěšně. Miloš Zeman je v tomto směru tedy, bohužel, pro Českou republiku úžasný hráč. Bohužel to poškozuje ale Českou republiku, takže pan Hamáček buď tedy měl zvolit rovinu konsensu vyčkání, co říká dnes, anebo dělat silácká gesta, a vyhrožovat povalením vlády.  Já si myslím, že je správné, že když takto se zachází s koaličním partnerem, že koaliční partner z vlády má odejít. Ale pak to tedy má učinit, dneska to působí směšně, sociální demokraté řeknou jednou my odejdeme, tady je termín, termín není dodržen, pan Zeman se termínu zasměje a sociální demokraté se sejdou a říkají, počkáme dále, takže sociální demokraté bohužel sami v tomto vytvářejí prostor pro Miloše Zemana, který musí být spokojen, protože pana Hamáčka a celou jeho sociální demokracii už zase griluje. Bohužel je poškozena i Česká republika, a to mě velmi mrzí a velmi mě to trápí.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Pojďme teď k osobě možného nebo nemožného nástupce na Ministerstvu kultury, bude podle Vás Michal Šmarda ministrem kultury?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/, europoslanec /TOP 09/

Paní redaktorko, já bych se s Vámi klidně vsadil, že pan Šmarda nebude v srpnu jmenován ministrem kultury. Mohu se pouze vsadit sám se sebou a obávám se, že budu mít pravdu a já se velmi obávám, že pan prezident Zeman ještě několikrát podusí tuto vládu, podusí sociální demokracii a že záměrně neřekl, že jmenuje pana Šmardu. On pouze řekl, že odvolá pana Staňka k určitému datu a pak řekne, že se v srpnu rozhodne, co udělá s panem Šmardou. Z toho jasně vyplývá, že se v tuto chvíli konec ústavní zbytečné krize zdůrazňuji, neblíží a že tato krize poškozuje dál zájmy tohoto státu. Politici neřeší problémy země, a řeší, co pan prezident udělá, jak se vyspí a co bude na Ministerstvu kultury.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedou strany TOP 09 Jiřím Pospíšilem.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 25.7.2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme