Pospíšil: Pomoc z EU může jižní Moravě významně pomoci

V čele české právní soustavy nemůže stát bývalý kariérní komunista jako Igor Stříž, má jasno europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). Přístup současné šéfky resortu Marie Benešové (za ANO) označuje za amatérský a poukazuje na fakt, že její návrh na post nejvyššího státního zástupce po Pavlu Zemanovi nemá podporu ani u koaličních partnerů. Europoslanec se pro Blesk Zprávy rozmluvil také o tom, jakými konkrétními mechanismy disponují evropské instituce pro případnou finanční pomoc obětem ničivých bouřek a tornáda na jižní Moravě nebo o problémech, které vidí v souvislosti s možným prolomením patentů na proticovidové vakcíny.

7. 7. 2021

V posledních dnech se objevily informace, že by Evropská unie mohla nějakým způsobem finančně pomoci lidem postiženým silnými bouřkami a tornádem na jižní Moravě. Dokázal byste popsat ten mechanismus jak by to mohlo probíhat?

Primárně to funguje tak, že daný stát musí požádat Evropskou unii o finanční podporu. Jedná se většinou o peníze z takzvaného Fondu solidarity, což jsou peníze určené právě na živelné katastrofy, které mohou postihnout určité regiony či země v rámci Evropské unie. Na základě té škody, kterou daná země uplatní u Evropské komise, se dle speciálního vzorce se vypočítá částka, která se poskytne. Je to dáno jak řekněme výší škody, která je způsobena, tak třeba ekonomickou silou daného regionu. Zkrátka tam hraje roli více faktorů.

Předpokládám, že naše vláda to již uplatnila nebo v blízké době uplatní, ale v každém případě si myslím, že dle té výše škody, která se dle odhadů v médiích pohybuje mezi 10 a 15 miliardami korun, by Česká republika minimálně částku ve stamilionech korun z Fondu solidarity mohla získat. Musí to formálně projít Evropským parlamentem, musí to odsouhlasit Evropská rada, ale to jsou v podstatě formality. Ve chvíli, kdy Evropská komise vypočítá tu častku, tak už by to nikdo neměl zpochybnit.

Ještě je třeba podotknout, že to jsou peníze primárně určeny pro stát a jak s nimi stát naloží už je potom jeho rozhodnutí, ale klíčové je, aby byly skutečně použity na obnovu daného regionu. A stamiliony korun jsou určitě částka, které České republice, respektive jižní Moravě, může významně pomoci.

Evropská unie je v současnosti rozdělena v otázce pozastavení patentů na koronavirové vakcíny. Jak se k tomuto tématu jako člen Evropského parlamentu stavíte vy?

Já nejsem příznivcem toho, aby se tady někomu ukradl patent, protože je to přeci jen vlastnictví. Když držíte patent, tak zkrátka držíte duševní vlastnictví. A jestli vlastníte nemovitost nebo jste něco vymyslel, tak v tom pro mě osobně není zas tak velký rozdíl. Takže já nejsem příznivcem toho, aby se v této otázce prolomily patenty a pominu-li tento důvod, zůstává zde ještě důvod praktický.

V budoucnu bude třeba vakcíny proti covidu modernizovat. Bude třeba aby vakcinologické firmy, které ty patenty vyvinuly, je upravily pro další mutace nebo další projevy viru. Je zřejmé, že ty vakcíny se do budoucna budou vylepšovat. A ve chvíli, kdy byste těm firmám ty patenty zabavil, tak já se velmi obávám toho, abyste je nedemotivoval k dalšímu vývoji. Protože právě na tom vývoji to celé stojí a ty firmy to dělají, protože z toho mají velký zisk.

Ono to zní strašně líbivě – zabavíme patenty na výrobu vakcíny a látky se budou vyrábět bez patentové ochrany. Zní to hezky, ale je k tomu třeba dodat, kdo zajistí, aby ty firmy investovaly další peníze do modernizace vakcín proti covidu, protože ten virus se bude vyvíjet a budou se objevovat další mutace. Na to se shodnou všichni experti, čili potřeba modernizace těch vakcín je zřejmá. Spíš podporuji projev solidarity, aby bohaté země nakupovaly vakcíny a darovaly je a rozdělovaly zemím třetího světa. Proti covidu lze bojovat pouze pokud budeme očkovat globálně.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrha vládě na post nejvyššího státního zástupce po Pavlu Zemanovi jeho dosavadního náměstka Igora Stříže. Vy jste ale s tímto krokem vyjádřil nesouhlas. Co vám na doktoru Střížovi tak vadí?

Já se k tomuto návrhu stavím kriticky ze dvou důvodů. Za prvé – paní ministryně spravedlnosti tento návrh vůbec neprojednala s premiérem ani s koaličními partnery. Ten návrh přinesla, dala na stůl a je zřejmé, že pro něj není podpora. Když jsem já před deseti lety jako ministr navrhoval jako nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tak jsem ten návrh před tím, než jsem jej přinesl na vládu, měl projednaný s premiérem, s koaličními partnery a bylo zřejmé, že ten návrh má podporu. Já si myslím, že jmenovat nejvyššího státního zástupce je tak zásadní věc, že se to nemá dělat takhle amatérsky jako to dělá ministryně Benešová. To je naprosto neprofesionální a nezodpovědný přístup a nepřispívá ke kvalitnímu výkonu veřejné moci v této zemi.

Za druhé mám s nominací doktora Stříže problém osobně. Když jsem před deseti lety hledal nejvyššího státního zástupce, tak jsem chtěl někoho mladého, se zkušeností jak funguje státní zastupitelství na západě a někoho, kdo není zatížen komunistickou minulostí. Ta bývalá prokuratura, ať už vojenská nebo klasická, byla zkrátka velmi zatížena tou komunistickou ideologií a dogmatem. Chtěl jsem někoho, kdo udělá z českého státního zastupitelství standardní orgán právního státu

Teď se najednou vracíme zpět. V případě doktora Stříže jde o člověka, který v posledních letech před pádem komunismu byl členem KSČ a byl vojenským prokurátorem. Pro mě je to obrovský problém. Já nezpochybňuji jeho odbornost – možná je výborný právník a státní zástupce. Ale mám problém vzhledem k tomu morálnímu škraloupu, kdy byl členem strány a musel moc dobře vědět, co je ta komunistická partaj zač. Byl to evidentně kariérní komunista a jako mladíček vstoupil do KSČ. Takový člověk by neměl stát v čele naší právní soustavy.

Zdroj: Blesk.cz, Tomáš Vašek, 2.7.2021

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme