Pospíšil: Opatření proti terorismu musí být dlouhodobá

21. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Petr DUDEK, moderátor

Útok v Barceloně byl další z řady útoků spáchaných nájezdem auta do davu na rušném místě evropské metropole. Představuje nový incident ještě vážnější bezpečnostní výzvu s ohledem na informace, že byl důkladně plánován delší dobu?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Jsem přesvědčen, a tento útok to potvrzuje, že jsme ve válce s islámským fundamentalismem a terorismem. Do budoucna se takovéto útoky budou bohužel asi opakovat. Můžeme udělat maximum pro to, aby se jejich počet snížil. Jenom populista a lhář by ale mohl tvrdit, že takovýto útok už nikdy nenastane. Islámští teroristé nám v evropské civilizaci a kultuře vyhlásili válku. Budeme na to muset reagovat dlouhodobými permanentními opatřeními. Neexistuje jedno rychlé populistické opatření, které by tento problém vyřešilo. Například lepší zabezpečení veřejných prostranství je dlouhodobá věc, na kterém všechny evropské metropole budou muset začít pracovat, včetně velkých měst v České republice. Neplatí teze: „U nás je bezpečno. U nás nic nehrozí.“ Do budoucna na to musíme být připraveni. 

Petr DUDEK, moderátor

Znepokojilo Vás, že se ten útok stal v regionu, ze kterého jsme v poslední době o vypjatých vztazích mezi muslimy a většinovou společností neslyšeli, na rozdíl třeba od sousední Francie? 

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Potvrzuje to, že nikde v Evropě není zcela bezpečné místo. I když třeba dle tvrzení ministra vnitra bezprostřední nebezpečí v České republice nehrozí, tak bychom se měli připravovat na to, že takový útok může teoreticky nastat i u nás. Že to dělá mladá generace, mě nijak neuklidňuje. Pouze to potvrzuje, že mezi potomky imigrantů, kteří přišli do Evropy v 60. a v 70. letech, kdy jsou tyto děti již občany Evropské unie, je nemalá vrstva lidí, kteří jsou frustrováni z toho, jaké měli šance a možnosti zapojit se do evropské společnosti. Ta frustrace malé ale bohužel významné části, vede i k tomu, že uvažují o teroristických útocích. Pro mě je to velmi závažná zpráva. Mělo by se analyzovat, co k tomu bylo pohnutkou. Pokud se potvrdí, že to byli potomci migrantů, kteří nebyli schopni se zapojit do evropské společnosti, tak je to potvrzení výzkumů, že v každé západoevropské zemi, kde jsou muslimské minority, je několikaprocentní minorita, která je potenciálně náchylná k páchání závažných i teroristických trestných činů.

Zdroj: Ozvěny dne, ČRo Radiožurnál, 18. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme