Pospíšil: Odchod ministra Staňka je správný krok

15. 5. 2019

(editovaný rozhovor s předsedou strany TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Moderátor

Pane Pospíšile, poprosím Váš komentář k rezignaci ministra kultury.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Myslím si, že je rozumné, že pan ministr se rozhodl takto odejít a vyhodnotil situaci tak, že je pro jeho osobní integritu a zachování důstojnosti dobré resort opustit. To, co se dělo v posledních dnech kolem odvolání jak ředitele Národní galerie, tak Olomouckého muzea umění, by zavdávalo velké otazníky. Pan ministr zkrátka nebyl schopen dostatečně kvalitně a jasně vysvětlit, proč byli zrovna tito dva pánové odvoláni. Já neříkám, že tam nebyly důvody pro odvolání, ale pan ministr to zkrátka věrohodně nebyl schopen vysvětlit. Proto je rozumné, že sám takto odchází a nechá zde prostor, aby byl vybrán jiný ministr kultury, který bude mít větší respekt ke kulturní obci a bude schopen uklidnit situaci kolem vedení Národní galerie a kolem vedení galerie v Olomouci.

Moderátor

Co by měl udělat nový ministr kultury, aby danou situaci uklidnil?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Jsem přesvědčený, že by se měl pokusit hodnotně vysvětlit, jaké jsou důvody pro odchod pana Fajta – ředitele Národní galerie a pana Soukupa – ředitele muzea umění v Olomouci. Osobně jsem nepochopil důvody, které se týkají odvolání ředitele muzea v Olomouci. Kolem odvolání generálního ředitele Národní galerie pana Fajta jsme zaznamenali, že se stal audit, který potvrzoval protiprávní kroky vedení Národní galerie. Ale pokud jsou to takto závažná fakta, která směřují k odvolání generálního ředitele, pak mají být jasně osvětlena. Spekulace, které se kolem toho vedly a neúplné informace poté zavdávají spekulace o tom, že šlo o pomstu ze strany Miloše Zemana a tak dále. Já to hodnotím s klidnou hlavou, myslím, že pro kulturu je dobře, že pan ministr dobrovolně takhle odchází a teď je na sociální demokracii, aby vybrali někoho, kdo opravdu bude kulturní obcí respektován. Pravděpodobně bude potřeba vhodnější osoby, která kulturu trošku více zná a nejen profesionálního politika.

Volby:
2019 evropský parlament - 1. Jiří Pospíšil