Pospíšil: Na odvolání státního zástupce musí být zákonné pojistky

25. 4. 2019

(editovaný rozhovor s předsedou strany TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Proč právě teď předkládáte tento návrh, máte pocit, že budete mít větší úspěch než v minulosti?

Jiří Pospíšil, předseda /TOP 09/

Pane redaktore, to je téma, které prosazuji celou svoji politickou kariéru, posílení nezávislosti státního zastupitelství. Jako ministr jsem tento návrh předložil, poté jsem byl vyhozen a nyní jsme tento návrh předložili na počátku tohoto období, bohužel byl zamítnut vládní většinou. Nyní ve chvíli, kdy vznikají spekulace o tom, jaké úmysly má nová ministryně spravedlnosti se státním zastupitelstvím je opět nasnadě bavit se o tom, jaké mít zákonné pojistky, aby nejvyšší státní zástupce nebyl odvolán jenom proto, že se na tom politicky dohodne premiér a ministr spravedlnosti. Všude v civilizovaném světě je odvolání takto vysokého ústavního činitele možné na základě zákonných důvodů, to znamená, že poruší nějaký zákon. Naše právní úprava je 25 let stará a neodpovídá evropským standardům, takže my s tím přicházíme znovu a opakovaně, není to populistický výstřel.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Na podezření a obavy z toho, že se paní Benešová bude snažit navést do státního zastupitelství se ptá i jeden z našich diváků: O co se vlastně opírá tvrzení opozice, že výměna na postu ministra spravedlnosti je účelová s cílem zbavit se nejvyššího státního zástupce Zemana v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo? Nová ministryně Benešová odvolání nejvyššího státního zástupce vylučuje a sám Babiš to označil za nesmysl, protože tak mohl učinit už dávno.

Jiří Pospíšil, předseda /TOP 09/

My budeme rádi, pokud se obavy rozptýlí, ale pokud se jeden den hovoří tom, že bude podaná obžaloba na premiéra a druhý den se náhodou vzdá pan Kněžínek svého postu a okamžitě hodinu poté je nominována nová ministryně spravedlnosti, tak to je přeci jasným důkazem toho, že celá akce byla připravena ze strany pana premiéra a pana prezidenta. Pouze varujeme a vyzýváme k tomu, abychom byly všichni obezřetní a sledovali, jaké kroky bude Marie Benešová podnikat. Já budu velice rád, pokud se tyto obavy rozptýlí, ale celá rychlost té operace tomu zatím moc nenasvědčuje. Je tedy na místě minimálně zvednout varovný prst a vyčkávat.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Na druhou stranu Vaše oznámení, že zákon budete předkládat znovu, přišel několik týdnů poté, co pan Kněžínek sám oznámil, že plánuje podobný zákon a právě tato pojistka v něm má být. Není Vaše jednání účelové?

Jiří Pospíšil, předseda /TOP 09/

Pan ministr Kněžínek to oznámil a odchází, nevím, zda to souvisí s tímto jeho návrhem. Před osmi lety, kdy jsem byl ministrem spravedlnosti, jsem zpracoval moderní návrh o státním zastupitelství, který by přinášel garance pro vedení státního zastupitelství, jako je to v jiných zemích EU. Osm let se o tom vedou debaty, ale bohužel většina českých politiků, a v tuto chvíli asi nejvíce pan premiér, takovýto moderní zákon, který by zajišťoval nezávislost státním žalobců, nechce. My s tím tedy přicházíme a budeme se snažit tento návrh prosadit, dokud zde bude jistota, že nejvyšší státní zástupce bude odvolán pouze, když poruší zákon a ne v dobu, kdy se to premiérovi nebo ministrovi bude hodit. Pokud tu nebude zákonná pojistka, pak právní stát v České republice bude pouze řečnickou otázkou.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Tehdy Vám ale vláda vyčítala, že Váš návrh nikterak neřeší výběrová řízení státních zástupců. Není to teda argument, proč se o tom hlasuje podruhé?

Jiří Pospíšil, předseda /TOP 09/

Jedná se pouze o doplnění do staré úpravy. Vláda nám tehdy nevyčítala znění zákonu. V zásadě řekla, že naše úvahy jdou správným směrem a že by mělo být upřesnění výběrových řízení nových vedoucích státních zástupců. My se tomu vůbec nebráníme. Náš návrh je takový lakmusový papírek. Pokud to bude paní ministryně myslet vážně s tím, že bude chtít kultivovat prostředí státního zastupitelství, pak se nad tím návrhem minimálně zamyslí a neodmítne ho jenom proto, že ho předkládá opoziční strana. Jsme připraveni vést s vládou věcný dialog. Pokud bude na straně vlády konečně ochota mít tady novou moderní právní úpravu státního zastupitelství, která se bohužel za posledních 5 let nepovedla. Znovu tedy opakuji, pokud bude Marie Benešová ochotna o návrhu debatovat, jsme ochotni s ní spolupracovat a budeme rádi, když se obavy, které v tuto chvíli máme, rychle rozptýlí. Jde o zájmy ČR a jedním ze zájmů je mít rychlé, profesionální a nezávislé státní zastupitelství.

Zdroj: ČT24, 23.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme