Pospíšil: Měli bychom z EU dostat lidi, kteří tu nezískají azyl

29. 7. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem Jiřím Pospíšilem)

Moderátor

Pane Pospíšile, jste raději pro důkladnou ochranu vnějších hranic, o které se hodně hovoří a o níž kritici říkají, že se zatím mnoho praktického neudělalo, nebo jste raději pro to, aby se spoléhalo na nacionální úroveň a posílení vlastní ochrany hranic?

Jiří Pospíšil, europoslanec

Bylo by pěkné, kdyby fungovala vnější ochrana evropských hranic. Já bych to podporoval. Obávám se ale, že realita je dnes taková, že se Česká republika musí zabývat otázkou příchodu podezřelých osob na své území. Souhlasím tedy s rozhodnutím vlády, aby se do budoucna monitorovala česko-německá hranice. Abychom  zadržely osoby, které z různých bezpečnostních důvodů například v Německu nezískají azyl, a pak by chtěly proniknout k nám. Radši budu pro obě varianty. Pojďme to pořádně hlídat. Ne pouze tu vnější hranici, která je sice důležitá, ale sami vidíte, že to úplně nefunguje. Dneska už i Německo, Francie a některé země dělají na svém území namátkové kontroly, jinde jsou hlídky na hranicích. Česká republika musí postupovat obdobně. Zvláště když české bezpečnostní složky varují před tím, že nám hrozí příchod lidí, kteří nedostanou azyl v západní Evropě.

Moderátor

Pane Pospíšile, není to, řekněme, automatické vyslovení nedůvěry německým úřadům, že si nedovedou poradit s lidmi, které odmítnou? Že je nedovedou dostat zpátky bezpečně?

Jiří Pospíšil, europoslanec

To je realita. Viz ta tragická událost v Ansbachu, kde člověk, který pravděpodobně neměl dostat azyl, spáchal teroristický čin. Německé složky bohužel neumí návratovou politiku. Někomu nedají azyl a neumí zařídit, aby byl ten člověk bezprostředně poté vyhoštěn z Evropy. Nebo byl aspoň vyhoštěn do země, ze které do Německa přišel. Tohle bohužel nefunguje. Tito lidé tam zůstávají a budou řešit co dál. Buď budou dělat zoufalé činy, jako byl ten tragický výbuch, anebo budou chtít jít do jiného místa v Evropě, tedy například do České republiky. Je tedy správné, že česká administrativa bude sledovat dění na hranici a bude monitorovat, a pokud možno i zadržovat osoby, které v jiném státě EU nezískají azyl. Takové lidi je třeba z Evropy dostat, ačkoli je to strašně těžké. To se dneska bohužel žádné zemi v Evropě příliš nedaří.

Moderátor

Pane Pospíšile, Vy osobně, vidíte mezi představiteli jednotlivých zemí EU stále ještě ochotu k tomu spolupracovat na společném modelu ochrany EU, ochrany občanů EU? Nebo teď spíše hraje prim, řekněme, třeba téma Brexitu, téma toho, jak vůbec EU udržet pohromadě?

Jiří Pospíšil, europoslanec

V Bruselu se permanentně mluví o společné bezpečnostní politice. Ale uvědomte si jednu věc. Podle amerických studií je dneska v západní Evropě kolem jednoho milionu muslimů, kteří jsou ochotni jít trestat a dokonce i zabíjet nás, ostatní Evropany. Takže to není jenom o hranici. Dneska to je o tom, že jsou v západní Evropě obrovské muslimské komunity, které nejsou tamními zeměmi pořádně monitorovány. Nedělala to pořádně Francie, nedělala to Belgie. Česká Republika musí řešit, jak zabránit tomu, aby lidé z těchto komunit přicházeli na naše území. To je prvotní úkol. Samozřejmě bude pěkné, pokud se do budoucna podaří hlídat vnější hranici EU. Ta pobřežní stráž, o které se tady permanentně bavíme a kterou Evropská komise představovala jako obrovské vítězství, má něco mezi tisícem až dvěma tisíci muži. Asi každý pochopí, že pokud bojujeme proti statisícům potenciálních extremistů, tak to taková jednotka opravdu nezvládne. Jsem pro Evropu, jsem pro evropskou integraci, ale musíme si otázku národní bezpečnosti řešit také na našem území. Řešení vlády vítám, byť zastupuji opoziční politickou stranu. Jsou věci národní jednoty a řekněme národního zájmu. Takže Brusel do budoucna určitě ano, ale Brusel nám těžko vyřeší, co s extremisty na území Francie, na území Belgie.

K tragédii ve Francii bych řekl, že vůbec nechápu, jak je možné, že mladíci, kteří byli pod justičním dozorem, mohli něco takového spáchat. Pokud čtu v médiích, jeden podezřelý chtěl dvakrát odejít do Sýrie. Není zavřený a dokonce si ten svůj náramek, který měl na kontrolu, několikrát denně na několik hodin zřejmě legálně vypínal. Francie si opravdu musí do budoucna říct, co dál. Brusel to za francouzskou vládu nevyřeší.

zdroj: ČT24, 27. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme