Pospíšil: Makedonie je důležitá a chce do EU

2. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Nepřijde vám překvapivé z poměrně častých tiskových prohlášení k situaci v Makedonii, že je eminentní zájem o tuto poměrně malou, ekonomicky nevýznamnou a nepočetnou zem?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Makedonie má klíčovou pozici v případě, že by se opět obnovila trasa migrace do Evropy. Kdyby Turecko vypovědělo smlouvu s Evropskou unií, budou přes Balkán opět mířit stovky tisíc migrantů. Makedonie víceméně jejich nápor zastavila. Tato hranice je pro nás Evropany mimořádně důležitá.

David BOREK, moderátor

Vidíte souvislost mezi tím, že vzrostla cena Makedonie a najednou tady máme takovéto vyhrocení?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

V poslední době vzrostla cena Makedonie v očích Ruska, které začalo vnímat, že Evropská unie a Amerika straní levici. Rusko toho začalo využívat. Nebezpečí velké Albánie je reálné, když se podíváte na výroky některých albánských politiků, kteří působí v Makedonii. Ti se tím netají. Napětí tam narůstá. Pro nás Evropany je to důležité. Za prvé, je to hranice proti migrantům. Za další, Makedonie chce být členem Evropské unie a my proto musíme sledovat vývoj v této zemi.

David BOREK, moderátor

Mluvil jste o tom, že Makedonie chce do Evropské unie a do NATO. V těchto hodinách vrcholí vstup Černé Hory do NATO. Má to pokračovat?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Samozřejmě to sleduji. Před třemi týdny jsme v Evropském parlamentu projednávali zprávu o připravenosti Makedonie k vstupu do Evropské unie. Přes určité snahy a změny je tam celá řada problémů, které jako bývalý ministr spravedlnosti vidím. Jsou tam problémy s justicí a korupcí ve státní správě. Byl zřízen zvláštní úřad prokurátorky, který nefunguje, protože politici tomuto úřadu házejí klacky pod nohy. Jsou tam problémy, které jsou mimo etnický střed a vedou k tomu, že konkrétní cesta Makedonie do Evropské unie zatím není otevřena. Mrzí mě to. Makedonii bych si v EU přál, i když justice v Makedonii opravdu zatím bohužel nefunguje.

David BOREK, moderátor

Česko se přitom dlouhodobě profiluje jako země, která chce pomáhat státům Balkánu.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Jednoznačně. Před třemi týdny jsem v Evropského parlamentu vystoupil a jasně jsem řekl, že pozice České republiky je podporovat vstup Makedonie do EU. Na druhou stranu ale celou dobu říkáme, že se u některých balkánských států, které vstupovaly do EU, zavřely oči, protože nesplňovaly podmínky ke vstupu, tak se to Evropské unii vymstilo. Takže vstup ano, ale musí být splněny podmínky. To je například právě otázka právního státu.

David BOREK, moderátor

Rýsují se nám někde hranice západních integračních struktur, které na příštích desítky let setrvají ve svém postupu? Je to balkánská hra o to, kudy se povede ta hranice?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Rusko má na Balkáně své oprávněné zájmy. Vždycky je mělo. To je třeba brát jako realitu, nikoli za to Rusko kritizovat. Na druhou stranu je to i výzva pro Evropskou unii, že nemůžeme nechávat Balkán úplně být. Je třeba těmto zemím jasně říkat: „Pojďte směrem západních demokratických struktur. Budujte právní státy. Spolupracujte s Evropskou unií.“ Jako Evropané musíme být na Balkánu aktivní a spolupracovat. Třeba v Bosně a Hercegovině Rusko posiluje svoje vlivy.

David BOREK, moderátor

Jak vysvětlíte, že do NATO vstupuje země, kterou více než 20 let reprezentuje muž, o kterém se říká, že politicky vyrostl na pašování cigaret do západní Evropy?

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec

Pro vstup do NATO jsou nutné určité formální podmínky. K těm politický původ premiéra nepatří. Nemusí se nám to líbit, ale pokud jsou splněny podmínky pro vstup do této organizace, nechť je ta země přijata.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 28. 4. 2017

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme