Pospíšil: Macron se mýlí, když kritizuje Bidenův varšavský projev

29. 3. 2022

Ano, můžeme diskutovat, zda tato slova pomohou ruské propagandě šířit pomluvu, že si Američané chtějí nějak zvenku vynutit změnu v čele Ruska. Osobně si však myslím, že ohlížet se už dopředu na to, co šíří ruská propaganda, je chyba, protože Putinův režim a jeho propagandistická mašinerie stejně všechno překroutí, a co jí chybí, to si bezostyšně vymyslí.

Bidenův varšavský projev naopak považuji za velmi důležitý a dobře sestavený. Už jeho první slova, kdy použil slavný výrok papeže Jana Pavla II. „Nebojte se!“, byla symbolická nejenom proto, že je Joe Biden vyslovil v Polsku, rodné zemi tohoto bývalého papeže, ale hlavně proto, že současnou situaci propojila s obdobím studené války. Zvolený Bidenův slovník totiž jasně podtrhl, že jsme se z vůle Vladimira Putina dostali do dalšího dílu studené války mezi demokratickým Západem a autoritářským Ruskem.

Střední Evropo, neboj se!

Byl to v sobotu v podvečer ve Varšavě také vskutku středoevropský projev, v němž zazněly odkazy na řadu historických událostí v našem regionu. Hned třikrát mluvil americký prezident o našich dějinách, když zmínil českou rodačku, před několika dny zemřelou bývalou americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou, a připomněl její dvojitou emigraci před nacismem i komunismem. Joe Biden připomněl také kontakty mezi polskými a československými disidenty za časů Charty 77 nebo přirovnal Putinovu aktuální agresi vůči Ukrajině k okupaci Československa v srpnu 1968.

Americký prezident neřekl nic převratně nového, ale precizně shrnul, co naše část Evropy teď prožívá a jak se k tomu sjednocený Západ staví. Naprosto klíčová pro nás byla jeho slova o tom, že NATO bude bránit každou píď každé členské země NATO, kterou by někdo napadl. I tady rezonovalo to papežovo „Nebojte se!“, protože jednoznačně zopakovaný příslib bránit území východoevropských spojenců, vyslovený v hlavním městě země, od jejíchž hranic je to jen desítky kilometrů, kde během projevu dopadaly ruské rakety na západoukrajinský Lvov, má svoji zásadní váhu.

Bez příkras o „řezníkovi“

V téhle optice si na rozdíl od prezidenta Macrona jednoznačně vážím i tvrdých, ale bohužel naprosto přesných slov o tom, že je Vladimir Putin tyran, diktátor a řezník. Někdo je může považovat za nediplomatická, ale jak lidé na napadené Ukrajině, tak my v zemích, na které si Putinova agresivní doktrína stále činí nároky, je takhle „naplacato“ zkrátka potřebujeme slyšet.

Je proto dobře, že Joe Biden ve Varšavě byl a mluvil jako skutečný vůdce svobodného světa, ohroženého novou studenou válkou ze strany Ruska.

Jiří Pospíšil

Zdroj: Forum24.cz , 29. 3. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme