Pospíšil: Lidé musí vědět, proč státní zástupce změnil názor

Andrej Babiš už není trestně stíhaný premiér. Státní zástupce Martin Erazím potvrdil názor svého podřízeného Jaroslava Šarocha. Tedy, že se v souvislosti s padesátimilionovou dotací pro farmu Čapí hnízdo nestal trestný čin. Zdůvodnění svého verdiktu zveřejnili žalobci na webu. Píšou v něm, že případ zpočátku vypadal jako jednoduchý podvod. Změnil se ale ve složitou kauzu i kvůli nutnosti vykládat předpisy Evropské unie. Dokazování podle státního zástupce vedlo k závěru, že farma splňovala podmínky pro malý nebo střední podnik.

17. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem) 

Michal KUBAL, moderátor

Pane Pospíšile, Vy jste stál v čele resortu spravedlnosti, jak na Vás působí to dnešní rozhodnutí?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Opakuji, co jsem říkal. Za prvé je to procesně nestandardní rozhodnutí. Takto rozhoduje státní zástupce pouze v jednom až dvou procentech případů. Já jsem opravdu čekal, že se dneska dozvíme základní důvody, proč takto státní zastupitelství rozhodlo. Respektuji, že se může změnit názor dozorujícího státního zástupce, i když říkám je to pouze v jednom až dvou procentech případů. A protože je to takhle nestandardní a je to kauza premiéra, který nebyl ochoten se po dobu trestního stíhání vzdát své funkce, a státní zástupci pod něj spadají, tak bych čekal, že pro to, aby tomu veřejnost aspoň trochu věřila, se dozvíme více než papír, který vyšel na některých serverech a kde v zásadě pan státní zástupce Erazím celé kauze, která je mimořádně složitá a které se vyšetřuje několik let, věnuje dva odstavce. Toto pro mě není vysvětlení, na základě kterého by veřejnost mohla být uklidněná, že vše bylo seriózně posouzeno. A zároveň není vysvětleno, jak je možné, že se z velké firmy vyvedla část a udělala se z ní malá firma, a po získání dotací se opět vrátila zpět do velké firmy. Třeba to opravdu není trestným činem, ale toto účelové jednání, které objektivně je účelové, popsáno v tom zdůvodnění není. Je tam pouze popsáno, že firmy si nekonkurovaly, de facto definice malého středního podniku evropského práva. Já moc prosím státní zastupitelství, pokud chtějí státní zástupci, aby lidé věřili alespoň trochu jejich rozhodnutí, musí to zdůvodnit pregnantněji, selským rozumem, a ne ve dvou odstavcích. Vytváří se tu dojem, že je zde dvojí spravedlnost. Jedna pro premiéra a jedna pro normální lidi, kteří holt nemají to štěstí, že pod ně spadá státní zastupitelství.

Michal KUBAL, moderátor

Brání něco zveřejnění těch 90 stran?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

Já jsem přesvědčen, že nikoliv. I kdyby se nezařídilo 90 stran, tak by aspoň na několika stránkách měl být popsán myšlenkový postup státního zástupce, proč po tak dlouhém vyšetřování, kdy hájil před poslanci, že se jedná o trestný čin, najednou ten názor změnil. Jak říkám, v jednom procentu případů státní zástupce v České republice změní svůj právní názor, ale my musíme jako občané vědět proč, a mít ty argumenty. Ty teď nemáme. To, co je napsáno, je jakási velmi složitá právní filipika, které v zásadě nikdo pořádně nerozumí a která je velmi účelová. Dnešní vyjádření pan Erazíma považuji za nešťastné a prosím ho, a vyzývám ho, aby to více zdůvodnil, aby normální lidé tomuto rozhodnutí věřili. Teď nás čeká pravděpodobně ještě druhá fáze kauzy. Ptáte-li se mě jako bývalého ministra spravedlnosti, tak v českém trestním řízení má nejvyšší státní zástupce právo do tří měsíců od vynesení rozhodnutí dané rozhodnutí přezkoumat, a v případě, že se s ním neztotožní, tak ho zrušit. Doufám, že Pavel Zeman, aniž bych ho nabádal k tomu, jak má rozhodnout, to bych si nedovolil, tu věc prozkoumá, posoudí a rozhodne podle nejlepšího vědomí a svědomí, a zároveň své rozhodnutí zdůvodní. Vždycky to bude mít určitou pachuť, rozhoduje se o premiérovi, který neměl tu odvahu po dobu trestního stíhání se své funkce vzdát. Byla by to jiná situace, kdyby řekl: "Teď odcházím, vyšetří se to, zprostí mě, a já se vrátím do funkce premiéra.“ To nenastalo, a proto je zde taková citlivost na to, aby lidé přesně věděli, proč se tak rozhodl.

Michal KUBAL, moderátor

On se do té funkce premiéra dostal ve chvíli, kdy už byl jednou vydaný Poslaneckou sněmovnou.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

To máte pravdu. Ale upozorňuji na jiné situace v jiných zemích, třeba v Rumunsku, kde zkrátka když byla podobná kauza na premiéra, vzdal se funkce. Jiná členka té strany vládla jako premiérka a pak se premiér může vrátit.

Michal KUBAL, moderátor

Nazvěme to třeba česká specifika.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/

České specifikum. Pořád tu budou jisté pochyby, a mě jako bývalého ministra spravedlnosti mrzí, když zkrátka nemohu říci: "Ano, respektuji, je to věcně zdůvodněné." To zatím v tuto chvíli nemohu říci.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 13.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme